Commissie van Beroep stelt KNHB in gelijk in zaak Kampong

De onafhankelijke Commissie van Beroep van de KNHB heeft het beroep van Kampong in de corona-affaire rond speler Jip Janssen afgewezen. Dat betekent dat de straf blijft gehandhaafd: Kampong Heren 1 krijgt drie punten in mindering en de wedstrijd Tilburg – Kampong uit de Tulp Hoofdklasse Heren moet worden overgespeeld. Deze uitspraak is onherroepelijk. 

De Tuchtcommissie van de KNHB oordeelde eerder al dat Kampong onjuist had gehandeld. De vereniging had geen melding gemaakt van het feit dat op 25 september Jip Janssen had meegedaan aan de wedstrijd Tilburg H1 – Kampong H1, die tijdens de rust te horen kreeg dat zijn coronatest positief was. Vanwege het niet melden hiervan, overtrad Kampong volgens de tuchtcommissie niet alleen de bijzondere aanvullende bepalingen van het Bondsreglement, maar schaadde de vereniging ook het aanzien en de belangen van de hockeysport in het algemeen. De tuchtcommissie legde Kampong een boete van vijfhonderd euro op. De Utrechtse club accepteerde deze boete.

Beroep

De Tuchtcommissie achtte zich niet bevoegd een uitspraak te doen over de speelgerechtigdheid van Janssen.  De Tuchtcommissie oordeelde dat de competitieleiding van de KNHB zelf moest vaststellen of de speler speelgerechtigd was of niet.

De competitieleiding besloot op 13 oktober Kampong de maximale straf op te leggen: drie punten in mindering en het overspelen van het duel. Kampong was het niet eens met deze beslissing en ging in beroep bij het Bondsbestuur van de KNHB. Dat beroep vond de afgelopen weken plaats. Het bondsbestuur zag geen reden tot herziening. Daarop vroeg Kampong de Commissie van Beroep zich over de opgelegde competitiemaatregel te buigen. Die heeft nu uitspraak gedaan.

Argumentatie

In een persverklaring heeft de KNHB nu ook uitgelegd op basis waarvan de competitieleiding Kampong heeft bestraft. De bond schrijft: ‘De competitieleiding baseerde de competitiemaatregel op het feit dat de speler in kwestie op basis van lichte klachten een dag voor de wedstrijd een test liet uitvoeren, waarvan de uitslag voor aanvang van Tilburg – Kampong nog niet bekend was. Op basis van de speciale aanvullende bepalingen van het Bondsreglement, voorafgaand aan de competitie gepubliceerd, redeneerde de competitieleiding dat de bewuste speler door SV Kampong niet opgesteld had mogen worden. De competitieleiding was van mening dat de bewuste speler in quarantaine had moeten zijn op basis van het feit dat hij lichte klachten had en een test had laten uitvoeren, waarvan de uitslag nog niet bekend was.’

De Commissie van Beroep heeft nu geoordeeld dat de KNHB ‘in redelijkheid tot haar besluit is gekomen’. Om die reden is het beroep afgewezen. De drie punten in mindering was al in de stand van de Tulp Hoofdklasse Heren verwerkt. De KNHB stelt een nieuwe datum vast waarop de wedstrijd Tilburg H1 – Kampong H1 wordt overgespeeld.


9 Reacties

 1. luchtisblauwgrasisgroen

  Nu nog excuses van Kampong...

 2. g-hockeyfan

  Had in de eerste plaats onafhankelijk moeten zijn. Zou veel tijd hebben bespaard als ze stap één en twee hadden overgeslagen. Bizar.

 3. Michelvermeer

  Nou eindelijk een streep er onder. En hopelijk snel weer hervatting van de competitie. Hopen dat velden in januari/februari goed bespeelbaar zijn.

 4. Valley in the Alps

  Al uitgebreid besproken ... schande van het bestuur van Kampong, zeer onprofessioneel ... het zou Kampong sieren om de fout toe te geven ... wederom negatief in het nieuws in hockeyland ... doet geen recht aan de jeugd en vrijwilligers van de club ... de begeleiding en met name coach Oltmans zat fout ... de wedstrijd wordt overgespeeld zonder cornerschutter Jip Janssen ... dit incident kwam op ‘n ongelukkig moment .. de overheid moest beslissen welke topsporten ondanks de coronapandemic konden blijven spelen.

 5. Runa Honig

  Laten we deze schaamteloze vertoning maar snel vergeten. Oltmans, de medische staf en de nieuwe voorzitter van Kampong moeten zich vooral heel diep schamen voor dit onprofessionele optreden in het publieke domein.

 6. goud

  Schamen én fouten erkennen. Voorlopig nog geen enkele reactie van Kampong gezien. Ook op eigen website nog altijd niet de kans genomen om dit te doen, er staat zelfs helemaal niets over deze uitspraak.

 7. biscuit

  Bij Kampong is Pinokkio omhooggevallen tot voorzitter. De hele display van de laatste tijd is een smet in de toko aan de Maarschalkerweerd. Toch verwacht ik wel dat er binnen deze club een zelfreinigend mechanisme inwerking treedt die orde op zaken kan stellen. Zodat bij een volgend akkefietje de grootste hockeyvereniging van Nederland, wel instaat is om te zeggen ‘wir schaffen das’

 8. magnus-querqus

  STOP!!

 9. robin-1101

  Wat een overdreven negatieve reacties zeg he. Pfffff


Wat vind jij? Praat mee...