Bloemendaal maakt het nu wel af en voorkomt Wassenaars wonder

Bloemendaal heeft zich op eigen terrein voor de zestiende keer geplaatst voor de finale van de play-offs. In de derde halve eindstrijd werd HGC zondagmiddag met 2-1 opzij gezet. In de finale, die donderdag begint, neemt Bloemendaal het op tegen Pinoké dat in twee duels won van Amsterdam.

Een dag eerder was iedereen met een oranje shirt het erover eens op ’t Kopje. Het was onnodig, dat derde duel. Bloemendaal was – na de overmacht in de eerste ontmoeting – wederom veel beter dan HGC. Maar het killen van een wedstrijd, juist een kracht van het sterrenensemble van Rick Mathijssen, dat lukte niet. Een fel betwiste goal in de toeter en een bevlieging van de verder onzichtbare Spanjaard Marc Boltó deden de rest. Weg ideale route richting de finale. Er was opeens een extra hindernis ingebouwd. Een drempel, die vooraf niet aangegeven was. Geen keuze, geen excuses. Ze moesten zondag opnieuw aan de bak.

En ze gingen aan de bak. Aan gretigheid geen gebrek bij Bloemendaal dat in de eerste twintig minuten een uitgehongerde klant in een all-you-can-eat-restaurant leek. Glenn Schuurman schaafde zich een ongeluk op het middenveld, Jorrit Croon strooide met airdribbles en Thierry Brinkman zette de ene na de andere tempoversnelling in.

Steijn van Heijningen van HGC in duel met Floris Wortelboer van Bloemendaal in de derde en beslissende wedstrijd in de halve finales van de play-offs. Foto: Koen Suyk

Kansen

Die noeste arbeid leidde ook tot kansen. Hele grote zelf. Twee corners bijvoorbeeld, waarvan de laatste onschadelijk werd gemaakt door Sam van der Ven. De doelman van HGC, zaterdag de uitblinker bij z’n ploeg, deed het ook vandaag voortreffelijk. Hij kreeg af en toe wat hulp. Niet alleen van zijn verdedigers, maar ook van de paal die treffers van Thierry Brinkman en Yannick van der Drift in de weg stond.

Weer een machtig Bloemendaal dus. Ook weer die goal die uitbleef. De herinnering aan een dag eerder doemde op. Helemaal toen de derde corner doorschoot en Lucas Veen een zeldzame kans voor HGC bood. De inzet van de talentvolle aanvaller werd echter gekeerd door Maurits Visser, de keeper van de thuisploeg.

Tim Swaen haalt uit voor de gelijkmaker van Bloemendaal tegen HGC in de derde en beslissende wedstrijd in de halve finales van de play-offs. Foto: Koen Suyk

De gedachten aan die onverwachte zaterdag werden vier minuten na rust nóg nadrukkelijker toen Alan Forsyth de openingstreffer maakte voor HGC. De Schotse spits, diep weggestopt in de cirkel van Bloemendaal, tikte een voorzet vanaf de linkerkant binnen. De landskampioen stroopte de mouwen op en versierde binnen tweehonderd tellen een corner. Een wapen dat Bloemendaal gisteren (zaterdag, red.) in de steek liet, maar nu wel gericht werd afgevuurd. Tim Swaen bracht ’t Kopje in extase door de gelijkmaker te maken.

Die twaalfde man liet zich flink horen in de stormachtige minuten die volgden. Eerst stoof Seve van Ass alleen op Maurits Visser, die fraai redde met zijn legguards. Een paar ogenblikken later brulde iedereen op het complex van Bloemendaal net zo hard als het publiek bij het concert van Bløf, dat een dag eerder in de kustplaats werd gehouden. Roel Bovendeert was het die van dichtbij de 2-1 maakte en daarmee de ommekeer in de wedstrijd voltooide.

Kansen op 3-1

Bloemendaal kreeg genoeg kansen op de 3-1. Kansen op extra lucht, een portie opluchting. Drie corners op rij gingen er zo’n tien minuten voor tijd niet in, waardoor HGC in de wedstrijd bleef. De formatie uit Wassenaar, moest komen, maar kreeg ook een gele kaart voor Steijn van Heijningen. Er kwam nog één kans. Eén corner, vijf minuten voor tijd. De sleep van Van Ass was echter een simpele prooi voor Visser.

Daarmee was het Wassenaarse wonder definitief van de baan. Bloemendaal wiste het zweet van het voorhoofd en haalde nog maar eens diep adem. Het koste pijn, moeite en drie wedstrijden, maar ook dit jaar staan De Mussen in de finale.

Bloemendaal – HGC 2-1
39. Alan Forsyth 0-1
42. Tim Swaen 1-1 (sc)
45. Roel Bovendeert 2-1

Lees hieronder de hoogtepunten terug van de derde en beslissende wedstrijd in de halve finales van de play-offs tussen Bloemendaal en HGC