Corona-affaire of niet, Kampong schittert tegen Pinoké (2-5)

De corona-affaire bij Kampong heeft vooralsnog geen invloed op de sportieve prestaties van de Utrechtse ploeg. Hoewel de formatie van coach Roelant Oltmans afgelopen week meer met elkaar sprak dan samen trainde, behaalde Kampong zondag in de Tulp Hoofdklasse Heren een klinkende 2-5 overwinning op Pinoké.

Die zege zorgde zondag voor een mengeling van opluchting, trots en blijdschap in het Utrechtse kamp. Dat uitte zich vooral bij de 2-4 van Sander de Wijn, die vlak voor tijd een strafcorner hard en laag in de hoek flatste. Een variant die zaterdagavond, tijdens de enige training van afgelopen week, was geoefend. Met de armen wijd, zijn blijdschap uitschreeuwend rende de ervaren international richting Oltmans, die hij een coronaproof elleboog gaf. De andere spelers liepen jubelend op de doelpuntenmaker af.

Even was alle ellende van de afgelopen week vergeten. Even draaide het weer om hockey, om winnen, in plaats van corona. Hoe anders was dat de dagen ervoor bij de club waarvan woensdag naar buiten kwam dat de tuchtcommissie van de KNHB een onderzoek doet naar het opstellen van een niet-speelgerechtigde speler in de wedstrijd tegen Tilburg op vrijdagavond. Bij Kampong zou een speler hebben meegedaan, die vanwege corona of verplichte quarantaineregels helemaal niet had mogen spelen.

Discussie

Sinds de publicatie van dat bericht zijn alle ogen in de hockeywereld (misschien zelfs wel sportwereld) gericht op de grootste hockeyclub van Nederland. De vereniging liet in een persbericht optekenen dat er geen mededelingen werden gedaan. De naam van de speler die voor de tuchtcommissie moet verschijnen, werd niet bekendgemaakt. Maar ondertussen gaven voorzitter Sandra van Loon en coach Oltmans toch tal van (tegenstrijdige) verklaringen. Ze voedden daarmee de discussie die al in alle hevigheid woedde in de (top)hockeyland.

Roelant Oltmans instrueert zijn ploeg. Foto: Koen Suyk

‘Ik ben sinds vorige week elke dag van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat met deze zaak bezig geweest. Overleggen, appen, stukken lezen’, verzuchtte Oltmans zondag na een 2-5 op Pinoké. De ervaren coach had zich verbaasd over wat er allemaal was gezegd en geschreven over de club, waar hij dit seizoen na ruim een decennium zijn rentree maakte op de Nederlandse velden.
‘Ik heb lang in Azië gezeten, dus ben wel wat gewend. Maar ik heb me verbaasd over alle feitelijke onjuistheden die over ons zijn vermeld. Welke dat zijn, daar laat ik me niet over uit. We hebben met de club afgesproken dat we inhoudelijk niets meer over de zaak zeggen. Het is nu aan de tuchtcommissie.’

Duidelijkheid

Die gaat duidelijkheid geven of Kampong in strijd met de regels heeft gehandeld. De club wilde zelf in ieder geval duidelijkheid hebben en geven over de gezondheid van de spelers en liet alle betrokken bij Heren 1 afgelopen week testen.
Oltmans: ‘We wilden geen enkel risico nemen, zeker niet omdat iedereen met een verrekijker naar ons keek. We konden ons geen foutje permitteren.’

Die verrekijker werd onder meer door tegenstander Pinoké gehanteerd. Die club maakt bij monde van voorzitter Astrid Ventevogel op voorhand bijvoorbeeld al duidelijk liever niet te spelen tegen een ploeg die ervan wordt verdacht het niet zo nauw te nemen met de coronaregels. ‘Wij maken ons serieus zorgen over de gezondheid van Pinoké Heren 1’, zei Ventevogel.

De uitslag van de coronatesten moest iedereen geruststellen en werd daarom dit weekend in de aanloop naar het duel met Pinoké gepubliceerd op de site van Kampong: ‘Op grond van de uitkomsten, en afstemming met de GGD, zijn we verheugd te kunnen berichten dat het team speelklaar is. Er was sprake van slechts 1 positieve test, en die speler had geen klachten en kreeg in de 72 uur daarna ook geen klachten. Dus ook voor hem geldt op grond van de RIVM-richtlijnen, die door de GGD worden aangehouden, geen quarantaineplicht. Wel is één speler die negatief was getest vrijwillig in quarantaine gegaan.’

Uit privacyoverwegingen werd ook zondag niet op namen ingegaan. Wel was Oltmans helder over de consequenties van het testen: zijn selectie had de hele week niet kunnen trainen. Oltmans: ‘We kregen uiteindelijk pas vrijdagavond om zes uur de definitieve bevestiging vanuit de medische staf dat we konden spelen en trainen. Omdat het vrijdag te kort dag was, hebben we besloten zaterdagavond nog een keer bij elkaar te komen en te trainen.’

Stille hoop

Met dus slechts een training in de benen reisde Kampong zondag af naar Amsterdam, waar Pinoké toch zeker stilletjes hoopte te kunnen profiteren van de corona-affaire bij de tegenstander. Die hoop werd in de eerste minuten al vakkundig de grond in geboord door een geweldige openingsfase van het in het wit gehulde Kampong, waar Robbert Kemperman afwezig was, Martijn Havenga in zijn gewone kloffie rondliep en Jip Janssen (‘uit voorzorg’) zeventig minuten op de bank bleef. Opvallend was de rentree van de oudjes Sjoerd de Wert en Philip Meulenbroek in de selectie van Kampong.

Door de absentie van de nummers een en twee op de kop van de cirkel kreeg international Terrance Pieters de kans als cornernemer. Na zeven minuten bekroonde hij het sterke begin van zijn ploeg met een steenharde push op de plank. In de minuten die volgden kreeg hij nog twee kansen via een corner, maar raakte hij tot twee keer toe de paal. Het bleek uitstel van executie voor Pinoké, want in de achttiende minuut maakte Kellerman er met een fraaie tip-in 0-2 van.

Dennis Warmerdam haalt uit voor de 2-2 van Pinoké tegen Kampong. Foto: Koen Suyk

Het pleit leek al vroegtijdig beslecht, maar Pinoké gaf zich niet gewonnen en knokte zich terug in de wedstrijd. Dat resulteerde na een klein half uur in de 1-2 via een strafbal van Morris de Vilder. Vlak na rust maakte Dennis Warmerdam er zelfs 2-2 van. Het had er in de fase alle schijn van dat de matige trainingsweek Kampong parten ging spelen.

Zolang er geen uitspraak ligt, zal ons dit blijven achtervolgen.’ Roelant Oltmans, coach Kampong

Niets bleek echter minder waar. Kampong rechtte de rug en vocht terug. De spelers leken door het onheil van afgelopen week nog meer samen te ballen. Nadat Pieters er via opnieuw een strafcorner 2-3 van had gemaakt, kon de ploeg van Oltmans het oude geliefde Kampong-spelletje op de counter spelen. De 2-4 van De Wijn zorgde voor de vreugde en bevrijding, waarna Pieters met een tip-in bij de tweede paal voor zijn derde en Kampongs vijfde treffer tekende.

Donkere wolken

Zo kreeg de hectische week van Kampong een verrassend mooi slot. Maar ontnuchterd van de overwinningsroes weten de Utrechters dat er nog altijd donkere wolken boven de betreffende speler, team en club hangen. De aantijgingen zijn zwaar en kunnen pittige consequenties hebben. Kampong blijft op de site herhalen dat de club naar eer en geweten heeft gehandeld. De tuchtcommissie moet oordelen of dat ook echt zo is.

Oltmans was zondag nog niet gehoord door de tuchtcommissie: ‘Ik zal ongetwijfeld gevraagd worden mijn verhaal te doen. Dat had van mij afgelopen week al mogen gebeuren. Hoe eerder we ermee klaar zijn, hoe beter. Zolang er geen uitspraak ligt, zal ons dit blijven achtervolgen.’


18 Reacties

 1. Toon Janssen

  Wat n grote mijnheer die Oltmans zoals hij de pers te woord staat. En dan die vraag aan het einde van die journalist. Mon dieu. 🙄

 2. Toon Janssen

  En wat betreft het interview met mijnheer Mahieu op npo. Er is geen “zaak bij de tuchtcommissie in het leven geroepen”. Er wordt “onderzoek” gedaan of er n zaak in het leven moet worden geroepen. Dat is wel even wat anders. Stick to the facts. Of beter nog stick to the sticks en doe niet mee met de geruchtenmachine. Ik ben blij dat bij Kampong ook de strafcornerspecialist niet speelde. Anders was daar wellicht ook weer van alles over op te merken. Laten we hopen dat het onderzoek snel is afgerond en we weten of er nou n zaak komt of niet.

 3. conegut

  Hoe lang heb je er voor nodig om te onderzoeken of Jip Jansen een Corona test heeft gedaan met een positieve uitkomst ?

  1. jarly-brown

   En hoe kan het dat hij meedeed aan de warming up als (ALS) hij vrijdag, 9 dagen eerder, positief zou zijn bevonden? Je kunt moeilijk de dag waarop je positief bleek meetellen als quarantainedag als je een halve wedstrijd speelde. Beste Bond, het wordt tijd voor duidelijkheid.

  2. stekel

   Lang, want volgens de quote hierboven ‘’Ik ben sinds vorige week elke dag van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat met deze zaak bezig geweest. Overleggen, appen, stukken lezen’’

 4. Alsjeopgoalmiktkanjenooitmissen

  Kampong en KNHB moeten zich diep echt diep schamen...!! Tegen Tilburg gewoon met een speler gespeeld die nooit had mogen spelen. KNHB weet dit maar al te goed aan gezien hij ook afgemeld stond voor oranje...??!? Uit de competitie halen is enige sanctie die zou moeten gelden. Spelen met mensenlevens is blijkbaar totaal niet belangrijk voor Kampong en KNHB... idioot is het! Pinoke had gewoon echt niet moeten gaan spelen, en pas na het “onderzoek” deze wedstrijd moeten gaan spelen. KNHB slecht beleid en Kampong echt .... schandalig

 5. luchtisblauwgrasisgroen

  Het onderzoek van de tuchtcommissie heeft 2 onderdelen: 1. Heeft Kampong een niet speelgerechtigde speler opgesteld? Hier zouden ze nu al een uitspraak over kunnen doen aangezien het over duidelijk is. Een schorsing, punten aftrek en overspelen wedstrijd volgens reglement. 2. Wist buiten de speler zelf de rest van het team of teamstaff van het feit dat deze speler in afwachting was van uitslag Corona test? Zo ja, dan zwaardere straf voor Kampong.

  1. luchtisblauwgrasisgroen

   En als er volgens Kampong niets aan de hand zou zijn, waarom houden ze dan Jip Janssen op de bank terwijl hij wel inzetbaar is?

  2. Michelvermeer

   Even studio sport kijken dan krijg je antwoord op je laatste vraag.....

  3. arnoldS

   Als hij een lijntje heeft snap ik de uitleg van Oltmans. Gebeurd vaker en laten we eerlijk zijn Pinoke zit in een flow en Kampong had best reden om bang te zijn om dure punten te laten liggen. Tenenkrommend is Oltmans hoe hij commentaar geeft op deze zaak, maar ook dat is logisch. “Geen commentaar”. Gebeurd in t voetbal bijna altijd. Logisch. Maar irritant wel...

  4. luchtisblauwgrasisgroen

   Lijntje met de KNHB bedoel je?

  5. luchtisblauwgrasisgroen

   Dus Oltmans ontkent op camera dat Jip Janssen ooit Corona heeft gehad. Ben benieuwd naar de uitkomsten van het onderzoek!

  6. Michelvermeer

   Die conclusies die jij zelf constant trekt zijn wel erg vermoeiend hoor.

  7. luchtisblauwgrasisgroen

   NOS Verslaggever: Dus het is een blessure geweest en niet Corona gerelateerd. Oltmans: Absoluut niet. ...

  8. Michelvermeer

   Inderdaad geen Corona geweest waarom hij gisteren niet speelde. Vrij logisch toch?!

  9. Michelvermeer

   Maar maakt ook niet uit, we wachten af. Wanneer horen we een besluit?

 6. rustaaagh

  Mahieu is toch van de lijntjes?


Wat vind jij? Praat mee...