Corona in Hoofdklasse: kaartverkoop en geen uitpubliek welkom

De coronamaatregelen nopen clubs in de Hoofdklasse Dames en Tulp Hoofdklasse Heren tot het nemen van extra maatregelen. In navolging van Rotterdam kiezen ook HGC en Pinoké ervoor kaarten te verkopen om de Hoofdklasse-teams te bezoeken. Diverse andere verengingen op het hoogste niveau hebben besloten geen uitpubliek toe te staan. 

HGC en Pinoké vragen net als Rotterdam vijf euro voor een toegangskaartje. Het aantal kaartjes is beperkt en ze moeten van tevoren online worden aangeschaft. Ook het bestuur van Bloemendaal overweegt entree te heffen voor wedstrijden van Dames en Heren 1 om zo de extra corona-kosten ‘enigszins te compenseren’.

Astrid Ventevogel, voorzitter van Pinoké, zegt dat haar club met de kaartverkoop vooral het aantal bezoekers wil reguleren: ‘We hebben hier wedstrijden gehad met 1500 toeschouwers. Dan staat het hier drie, vier rijen dik rondom het veld. Met een uitpuilend clubhuis en balkon. Dat kan niet en daar moesten we wat op verzinnen. We vragen geld zodat bezoekers ook daadwerkelijk komen opdagen. Insteek is echt niet om coronakosten te beperken: we moeten voor een zondag al vier beveiligers inhuren om bij de deuren het clubhuis te staan. Dat kost al meer dan 1250 euro.’

Astrid Ventevogel, rechts, tijdens de kick-off van de Tulp Hoofdklasse Heren.

Kaarten bij Pinoké zijn alleen voor leden te koop. Maximaal een per lid. Kaartjes staan op naam, dus kunnen niet worden doorverkocht. Ouders van spelers krijgen een gratis kaartje (ongeveer 50 man), de rest van de kaarten (200) gaan de ‘vrije verkoop’ in. Uitpubliek is niet welkom, het bestuur van de tegenstander krijgt wel uitnodigingen.

Een overzicht van de zestien Hoofdklasse clubs 

Voor hockeyliefhebbers die zondag bij de start van het seizoen 2020/2021 naar een wedstrijd in de Hoofdklasse willen kijken, hebben we hieronder de regels per club op een rij gezet. Let op: deze regels gelden op het moment van publicatie van het artikel. We hebben de afgelopen dagen gezien dat de regels per dag kunnen wijzigen. Check de maatregelen voor je een club bezoekt en houd je aan de regels.

Almere

Almere hanteert 200 man per veld. Wil je een bezoek brengen aan Dames of Heren 1, dan moet je je daar voor aanmelden. Naast de dug-outs worden banken geplaatst, zodat ook daar de anderhalve meter afstand gewaarborgd kan worden. Bekijk alle regels hier.

Amsterdam

Vrijdag werd bekend dat het duel tussen de dames van Amsterdam en HGC uitgesteld wordt naar woensdagavond, omdat het coronavirus de damesploeg velt. Iedereen moet zich bij de hoofdstedelingen registeren. In het stadion mag alleen gezeten worden op de even rijen, en tussen ieder huishouden moeten twee lege stoeltjes zitten. Bekijk hier alle regels.

Bloemendaal

Op de zaterdagen zijn maximaal vijf toeschouwers/begeleiders welkom per team. Op zondag mogen toeschouwers van wedstrijden bij D1 en H1 rondom veld 1 alleen zittend kijken. Daarom heeft de club zo veel mogelijk zitplaatsen gecreëerd met banken en een tribune. Kom op tijd, want vol is vol. Hier lees je alle regels.

hdm

Bij wedstrijden van Dames en Heren 1 geldt een maximaal aantal toeschouwers van 250. Wil je deze wedstrijden bijwonen? Dan moet je reserveren. Alle informatie van hdm lees je hier.

HGC

Op zaterdagen is bij HGC maar een beperkt aantal begeleiders per team welkom. Op zondag kiest de club voor kaartverkoop tijdens de wedstrijden van Dames 1 en Heren 1. Een kaartje kost vijf euro (inclusief consumptie) voor volwassenen en 2,50 euro (inclusief raketje) voor kinderen. De vereniging mag maar 250 toeschouwers toelaten, en kiest er daarom voor om geen uitsupporters toe te laten, bij de wedstrijden van Heren 1. Alle info lees je hier.

Archiefbeeld van de oefenwedstrijd tussen HGC en KZ. Foto: Willem Vernes

Klein Zwitserland

Bij KZ is er op zaterdag een maximaal aantal toeschouwers/begeleiders welkom. Op zondag laat de club bij de wedstrijden van Dames 1 en Heren 1 geen uitpubliek toe. In de rust mogen er ook geen kinderen het veld op. Hier lees je alle regels van Klein Zwitserland.

Laren

Ook bij Laren geldt op zaterdag een maximaal aantal begeleiders/supporters per team. Bij ieder jeugdteam wijst Laren een zogenaamde corona teamhandhaver aan. Een ouder die zich die dag ontfermt over het controleren van de coronaregels rondom het eigen team en de tegenstander. Op zondag gelden er behalve de registratie, geen extra maatregelen. Meer informatie lees je hier.

Oranje-Rood

Ook bij Oranje-Rood geldt een registratieplicht. De club heeft het terrein opgedeeld in drie compartimenten, met in elk deel eigen toiletten en een horecagelegenheid. Bij Dames 1 en Heren 1 zijn maximaal 300 bezoekers welkom en de wedstrijden mogen alleen zittend worden gevolgd. Hier lees je alles.

Pinoké

Ook Pinoké kiest voor kaartverkoop. Een kaartje voor Dames 1 en Heren 1 kost vijf euro. Ook zijn bij de Steekneuzen uitsupporters niet welkom. Na de wedstrijden krijgen teams op zondag een tijdslot voor de ‘derde helft’. Na anderhalf uur moet je plaatsmaken op het terras voor een volgend team. Hier lees je alles.

Rotterdam

Rotterdam was de eerste hoofdklasser die koos voor kaartverkoop, dat liet voorzitter Diederik Chevalier eerder deze week weten. Kaartjes bij Rotterdam kosten 5 euro voor volwassenen en 2,50 euro voor kinderen. Alle andere maatregelen op de club lees je hier.

Den Bosch, Hurley, Kampong, SCHC, Tilburg en Victoria 

Bij Den Bosch gelden dezelfde regels als bij Amsterdam. Registeren is verplicht, ook als je niet in het clubhuis komt. Alle maatregelen lees je hier. Diezelfde maatregelen gelden ook bij Hurley, Kampong, SCHC, Tilburg en Victoria.


15 Reacties

 1. MIck

  Ik vind het allemaal wat verwarrend, bij de ene club Zijn 200 toeschouwers Welkom een ander hanteert het Aantal van 250 en weer een ander 300. Ook het weren van uit publiek is natuurlijk verre van gastvrij.

  1. keesj

   Denk dat algemene gezondheid even voor gaat op gastvrijheid. Aantal verschillen waarschijnlijk i.v.m. ruimte voor publiek

 2. stekel

  Almere hanteert 200 man per veld. Wel een club met ambities 😂

  1. popov0702

   Makkelijk scoren triest

 3. MIck

  Verder is het heffen van toegang natuurlijk opmerkelijk, je bent lid van een HK club je betaald al lidmaatschapsgeld en Moet dan ook nog losse kaarten kopen voor je eigen club? Dat je dit tijdens de playoffs doet helemaal prima dan maak je extra kosten.

 4. vostammer

  Geen touw aan vast te knopen. Heel erg welkom lijk je iig niet langs de lijn. Je mag je kind na een uur rijden afzetten en maken dat je wegkomt. Het zal langs dat hek dan ook best wel gevaarlijk zijn? En dat terwijl er 300 strekkende meters hek zijn en vrijwel geen hockeywedstrijd meer bezoekers trekt dan een feestje van Grapperhaus. Dit valt toch niet meer uit te leggen?

  1. sven-v

   En omdat ouders niet welkom zijn wordt het aantrekkelijker om veel personen in 1 auto te vervoeren. Resultaat; lang dicht op elkaar in een kleine ruimte en meer kans op besmettingen...

 5. frans-j

  Het is natuurlijk één grote farce. Teams komen aan opgepropt met 4 spelers in vaak kleine sponsor-autootjes. In de buitenlucht waar je zeer éénvoudig afstand kunt houden en waar de besmettingskansen nagenoeg 0 is komen ze met ridicule regels als maximaal 4toeschouwers voor de bezoekende club

 6. RoelVictoria

  Bij Victoria is publiek van elke club welkom, behalve van Pinoke;-) Btw mag de NOS daar wel naar binnen?

  1. pacoh

   Komt er wel publiek bij Victoria? RSC is dicht.

 7. unplugged

  Voor een potje hockey die meestal matig is voor de neutrale toeschouwer ga ik echt geen 5 euro betalen , je moet er ook nog naar toe rijden . En als je b.v. uit moet spelen tegen HGC 2 en je wilt na je wedstrijd ook even gaan kijken bij Heren 1 tegen Kampong moet je dan ook 5 euro betalen . Het is dus zoals zo vaak allemaal onzin . Ik ga wel naar Schaerweijde kost niets , boeiende wedstrijden , goeie koffie , goeie blik op het veld en aardige mensen .

  1. opleidenkey

   Tja, ik kijk liever naar beter hockey, dus die 5,- is prima. Steun ik ook nog wat in deze moeilijke tijd.

  2. robboomsma

   Ja ik vind die bedragen verwaarloosbaar, het is een mooie sport...

 8. francakh

  Helaas klinkt het mij in de oren als een luxe positie waar wij maar al te graag in zouden zitten, zelfs met alle beperkingen. Hier aan de andere kant van de plas is vrijwel alles gecancelled, geen toernooien, geen school competities, de universiteit in de buurt waar we voor $3 een aardige pot kunnen bekijken speelt niet ... beetje oefenen en onderlinge partijtjes. Dat is alles. Geniet ervan zou ik zeggen ...

 9. FHF

  Gezondheid voorop, dus beperking van aantal toeschouwers dmv kaartverkoop isprima! Maar waarom helemaal geen toeschouwers van de tegenstander? Dat heeft toch helemaal niets met Corona te maken. Inderdaad niet erg gastvrij, kies dan voor een bepaalde verdeling.


Wat vind jij? Praat mee...