Coronaprotocol gooit schema Hoofdklasse-clubs in de war

Een groot deel van de Hoofdklasse-clubs heeft vandaag de eerste groepstraining uitgesteld nadat de KNHB woensdagavond het protocol voor de Hoofdklasse naar buiten bracht. Hoofdklasse-clubs mogen sinds vandaag de trainingen hervatten, maar hoorden woensdagavond onder meer dat ze voorafgaand aan de eerste training wel iedere speler moeten testen.

Van de 24 Hoofdklasse-teams (twaalf bij de vrouwen en twaalf bij de mannen) waren er minstens veertien van plan om vandaag de groepstrainingen na twee maanden te hervatten, zo blijkt uit een rondgang. In de Hoofdklasse Dames traint uiteindelijk niet één team vandaag al. In de Tulp Hoofdklasse Heren doen alleen HGC, Kampong, Den Bosch en Pinoké dat. Zij zijn er na gisteravond in geslaagd zelf sneltesten te regelen en te betalen. De overige teams stellen de eerste groepstraining uit of waren sowieso van plan pas later te beginnen. De KNHB betaalt met ingang van de week van 4 januari tot en met einde seizoen 2020-2021 één testmoment per week en zorgt dan ook in samenwerking met NOC*NSF voor de aanlevering van sneltesten.

‘Het kwam gisteren voor ons als een verrassing dat we voorafgaand aan de eerste training iedereen moeten testen’, zegt HGC-coach Paul van Ass. ‘We zijn meteen gaan rondbellen om binnen een dag aan die testen te komen. Dat is via via gelukt. Ik zit nu in de auto en ben onderweg om ze op te halen. We hebben twee artsen geregeld die de testen gaan afnemen. Ik ben blij dat we kunnen beginnen. Anders hadden we twee trainingsweken weg moeten gooien.’

Onder meer de vrouwen van hdm stellen hun eerste groepstraining uit. Foto: Willem Vernes

Er wordt door de club nu hard gewerkt om de testen te regelen. hdm-coach Ivar Knotschke

De vrouwen van hdm waren ook van plan vandaag te gaan trainen, maar hebben halsoverkop de planning omgegooid. Coach Ivar Knotschke: ‘Je wilt natuurlijk wel verantwoord omgaan met dit privilege dat wij hebben gekregen. Er wordt door de club nu hard gewerkt om de testen te regelen. We hebben inmiddels een hygiënecoördinator aangesteld. We hopen zondag weer op het veld te staan.’

Het algehele beeld uit een eerste inventarisatie onder de Hoofdklasse-clubs is dat veel teams ernaar streven voor 4 januari te beginnen. Dit geldt onder meer voor de vrouwen van Den Bosch, hdm, Hurley, Bloemendaal, Oranje-Rood en HGC en voor de mannen van Bloemendaal, Amsterdam, Almere en Tilburg.

Van geen één club is momenteel bekend dat zij pas op 4 januari of daarna willen of kunnen beginnen. Wel geeft een aantal clubs aan intern nog overleg te moeten voeren. ‘We hadden vandaag willen gaan trainen, maar zullen ons deze week nog beroepen op individuele looptrainingen, omdat we niet zo snel kunnen schakelen met testen’, zegt Oranje-Rood-coach Robert van der Horst. ‘Vanavond hebben wij overleg binnen de club. Het wordt een uitdagend proces.’

Oranje-Rood-trainer Robert van der Horst: ‘Het wordt een uitdagend proces.’ Foto: Willem Vernes

Hervatting Hoofdklasse

Patrick Bakker, coach van de vrouwen van Hurley, is blij dat de KNHB vanaf 4 januari de sneltesten regelt en de kosten daarvan betaalt. Hij hoopt dat elke hoofdklasseclub erin slaagt om tot die tijd de testen zelf te regelen en te betalen. ‘Clubs hebben de afgelopen maanden natuurlijk een enorme financiële klap gehad. Nu komen deze kosten er ook nog eens bij. Clubs die dat niet kunnen of willen betalen, beginnen pas op 4 januari met hun voorbereiding. Stel dat de competitie inderdaad op 31 januari wordt hervat, wat volgens mij nu het plan is, dan is dat te kortdag. Spelers hebben zes weken nodig om de belasting aan te kunnen.’

De vrouwen van Pinoké en Amsterdam waren sowieso al niet van plan vandaag te gaan trainen. Zij beginnen pas na de kerst. ‘Wij hebben tot begin december non-stop doorgetraind’, zegt Amsterdam-coach Robert Tigges. ‘We moeten in aanloop naar de competitiestart een goede balans vinden tussen rust en fitheid. Het wordt een lange tweede seizoenshelft. Rust lijkt me dus een belangrijke factor.’


13 Reacties

 1. huprood

  Ben ik de enige die het raar vindt dat leden en clubs de volle pond contributie aan de bond moeten betalen, daar nog geen regeling voor is en de KNHB wel besluit om alle sneltesten te betalen? Ik snap dat het leuk is als de hoofdklasse weer begint, maar dit voelt niet helemaal fair....

  1. sachab

   Absoluut niet!! Indirect betalen de mensen die niet mogen hockeyen dus de testen van de hoofdklasse spelers.... Vreemd!

  2. AvA

   Helemaal eens.

  3. arnoldS

   Is heel vreemd.... zo’n noodzaak is het niet.

 2. francakh

  Ik woon al een tijd niet meer in Nederland maar mijn kinderen worden elke week getest via school, $11 per test. Publieke school. Werkt goed.

  1. net niet....

   ze leven nog 😂

 3. stekel

  1 keer per jaar legt de knhb verantwoording af aan de clubs. Er is dus, behoudens de standaard ‘verslaglegging’ weinig inzage of transparantie op meer detail niveau. Misschien eens vragen.. nee heb je en ja kan je krijgen.

 4. rancoburgzorg

  Bijna overal in Europa kun je even een sneltest doen op allerlei lokaties. Een paar tientjes overhandigen en 20 minuten later de uitslag. Sommige landen zijn zelfs al druk aan het vaccineren geslagen. In Nederland zie je vooral gewichtige experts op tv die verzuchten "moeilijk, moeilijk". Geen haast en na de zomer zien we wel veel verder. Die mentaliteit.

 5. jvolcano

  De ene na de andere losse flodder. We gaan weer hockeyen, of toch niet. Alleen jeugd, alleen oranje, alleen de hoofdklasse, oei toch wel duur. Clubs zitten inmiddels in de dieprode cijfers, coaches hebben geen werk meer, de leden morren, waar gaat dit heen? Het is uiterst complex maar de KNHB lijkt rond te dwalen in een klein bubbeltje en waant zich ver boven een enorme maatschappelijke crisis, op zoek naar een paar kruimels en nieuwe hoop. Een nieuw normaal vraagt om een ander type leiderschap. Men vraagt om een realistisch perspectief ipv selectief beleid.

 6. Mark Bouwman

  Goed te horen dat er weer begonnen wordt, te beginnen met de HK. Ook prima werk van de KNHB dat ze clubs de helpende hand bieden in deze lastige tijd. Duimen dat na de huidige lockdown het eind van de ellende in zicht is en het "ruimer" herstarten in beeld komt. Ook sport is belangrijk voor een ieders gezondheid.

  1. SanderE

   Positieve gedachten. Laten we ons eerst maar richten op het beheersen van de problematiek. En hierna vooruitkijken. Ik hoor nog steeds mensen die lekker op vakantie gaan. Laten we hopen dat het merendeel van NL de ernst nu in ziet en handelt naar wat er nodig is. Er kan gewoon lekker gesport worden. Voor 18+ danwel niet in teamverband. Maar we kunnen toch ook gewoon zelf (buiten) aan de slag gaan. Heerlijk.

  2. jeroenv

   Inderdaad!

 7. Esnethlage

  Nuttig al die testen voor jongelui zonder symptomen, zonder contact met positief geteste mensen. Geldverspilling en valse zekerheid. Wie heeft dat nu weer geadviseerd?


Wat vind jij? Praat mee...