Coronatesten in Hoofdklasse: een dag meelopen met Mark Rijkers

Hockeyers uit de Hoofdklasse Dames en de Tulp Hoofdklasse Heren horen bij de groep topsporters die onder de uitzonderingsregel van het kabinet vallen. Dat betekent dat zij ‘gewoon’ mogen hockeyen. Spelers moeten zich minimaal een keer per week laten testen. Hoe dat eruit ziet, zie je in de video!

We volgden Oranje-Rood-verdediger Mark Rijkers, in aanloop naar de oefenwedstrijd met Tilburg. Hij moet zo’n twee uur voor aanvang van de wedstrijd aanwezig zijn in Eindhoven. Daar wordt op iedere wedstrijddag een antigeentest uitgevoerd. Via een wattenstaafje in de neusholte wordt er wekelijks getest op het coronavirus.

Maar wat gebeurt er nu met het wattenstaafje? Die wordt na de test direct in een bufferoplossing gedaan. Die oplossing komt vervolgens op een testapparaatje. Daar staan de letters C en T op. De C staat voor controle. Als bij die letter een streepje verschijnt, is de test goed uitgevoerd. Verschijnt er vervolgens bij de letter T ook een streepje, dan is de test positief. Alleen bij twee streepjes, ben je dus positief getest.

De uitslagen worden doorgestuurd naar de bond, terwijl de spelersgroep binnen een kwartier weet of ze negatief of positief zijn. Bij Oranje-Rood is nog geen positieve test verschenen. De testen worden bij Oranje-Rood onder meer uitgevoerd door fysiotherapeut Frank Hagenaars. Hij is coördinator van de medische staf. ‘We willen de testen zo goed, maar ook zo snel mogelijk uitvoeren. De spelers moeten zo min mogelijk tijd kwijt zijn aan de testen, maar toch honderd procent gedaan worden. Inmiddels zijn we zo goed getraind dat we drieëndertig testen uit kunnen voeren, inclusief het afwachten van het resultaat, in vijfentwintig minuten.’

Bekijk hier de video! 


Wat vind jij? Praat mee...