Cowboys van Mahieu lopen in eigen val tegen Rotterdam

Pinoké is van zijn roze wolk gevallen. De Steekneuzen wonnen vijf wedstrijden op rij, maar werden donderdag met 1-0 geklopt door Rotterdam. Een duel dat laat op gang kwam en waarin de Amsterdammers in hun eigen val trapten.

Het verhaal van Rotterdam en Pinoké begint in het eerste weekend van februari. Om precies te zijn op zondag 7 februari. Op die dag hadden beide topteams eigenlijk tegen elkaar moeten spelen. Inderdaad, eigenlijk. Want die ontmoeting ging door het winterweer niet door. Dat zag iedereen van mijlenver aankomen.

Er was wel een alternatief. Een dag eerder spelen. Op zaterdag dus. Rotterdam wilde daar graag gebruik van maken. Maar Pinoké dacht daar anders over. De Steekneuzen konden naar eigen zeggen voor die zaterdag geen ploeg op de been krijgen, vanwege een aantal werkenden.

Jeroen Hertzberger, die vandaag weinig kansen kreeg in een stevig duel met Marlon Landburg. Foto: Bart Scheulderman

Dockier en Hendrickx

Rotterdam-boegbeeld Jeroen Hertzberger spuwde zijn gal over de gang van zaken. ‘Heel Nederland weet waarom Pinoké niet wil spelen’, klonk het verontwaardigd. Hertzberger doelde daarmee op het gegeven dat het de Steekneuzen dat weekend niet slecht zou uitkomen als de wedstrijd werd uitgesteld. Pinoké miste de Belgische sterren Alexander Hendrickx en Sebastien Dockier, die op pad waren met hun nationale ploeg. Een groot gemis tegen een directe concurrent om de play-offs.

Wie waren er op deze donderdagmiddag wel bij aan de Hazelaarweg? Precies. Dockier en Hendrickx. Maar om nou te zeggen dat de wereldkampioenen straalden of hun ploeg bij de hand namen? Nee, dat niet. Dockier kwam amper in het verhaal voor en viel vooral op doordat hij tien minuten voor tijd uit een onmogelijke hoek probeerde te scoren.

Alexander Hendrickx, die in de slotfase twee keer dicht bij de gelijkmaker was, verdedigt Thijs van Dam. Foto: Bart Scheulderman

Omsingeling

Hendrickx had zijn ploeg in de slotfase naar een punt kunnen pushen, maar zijn beide corners werden goed – maar met enige moeite – gestopt door Derk Meijer. Verdiend was dat absoluut geweest, omdat Pinoké in de laatste twee kwarten hard op de Rotterdamse deur beukte. En daardoor trapten de Amsterdammers eigenlijk in hun eigen val. Ze waren namelijk in het derde kwart bezig met een omsingeling. De cowboys van Jesse Mahieu leken hun lasso bijna om de Rotterdamse prooi te kunnen gooien. Juist toen ging het mis.

Want na een mislukte aanval van Pinoké counterde Rotterdam messcherp en op volle vaart richting de cirkel. ‘Je weet dat ze dan levensgevaarlijk zijn’, stelde Mahieu na afloop. ‘Op dat moment stonden we niet goed. Maakten we verkeerde keuzes. We hielden ons niet aan de verdedigende afspraken.’

Jesse Mahieu voor de dug-out in het met doeken afgedekte stadion van Rotterdam. Foto: Bart Scheulderman

Oorlogje spelen op het middenveld

Rotterdam bedankte vriendelijk en ging in galop. De thuisploeg sneed dwars en zonder omwegen door de defensie van Pinoké: een flitsende combinatie tussen snelheidsduivels Thijs van Dam en Tjep Hoedemakers – hij scoorde – leverde na 48 minuten de 1-0 op.

Het bleek, ondanks de moedige en vermakelijke pogingen van Pinoké, de enige treffer van de wedstrijd. De wedstrijd die zo merkwaardig op gang kwam. Want beide ploegen wilden wel aanvallen, maar kwamen niet verder dan het 23-metergebied van hun tegenstander. Het duurde bijna een half uur voordat het oorlogje spelen op het middenveld voorbij was en de eerste doelpoging werd geproduceerd.

Matchwinner Tjep Hoedemakers op weg naar de 1-0. Foto: Bart Scheulderman

Kleur bekennen

Mahieu kreeg dus niet waarvoor hij gekomen was. Hoewel? ‘Nou, jawel hoor’, reageert de oud-international. ‘Ik vond het een schitterende wedstrijd tussen twee vrij jonge ploegen die vechten om aan te sluiten bij de eerste vier. Ja, we hebben allebei te weinig kansen gecreëerd. Maar inderdaad. Natuurlijk komen we hier natuurlijk wel voor de punten.’

Dit was de dag waarop Pinoké kleur moest bekennen. Natuurlijk had de ploeg van Mahieu een bijzondere reeks van vijf zeges neergezet. Maar die overwinningen werden vooral behaald tegen de zwakkere broeders. Rotterdam was een echte proeve van bekwaamheid.

‘We zijn halverwege het seizoen. We hebben iedereen gehad en Hurley twee keer. Dan krijg je wat je verdient en dan staan we er volgens mij nog uitstekend voor.’


2 Reacties

  1. conegut

    Mooie nieuwe jonge ploegen die we straks beide in playoffs kunnen zien. Pinoke met jeugd die speelde voor landstitels. Rotterdam met het geduld om talent toe te voegen, te overleven en er nu weer staat. Mooie zaken, Rotterdam in mijn ogen een titelkandidaat.

    1. Eelco Houwink

      Ik vond het best een matige wedstrijd, met enorm veel verkeerde keuzes en balverlies. Pinoké uiteindelijk iets sterker maar inderdaad niet effectief genoeg en dan zijn er een paar snelle Rotterdammers die een keer de laatste pass wel goed op maat geven. Maar slordigheid voerde toch de boventoon, met veel verkeerde keuzes en onderscheppingen die meteen zelf meteen weer onderschept werden, waardoor ploegen steeds verkeerd stonden wat dan weer niet uitgespeeld werd. Op zich mooie ploegen, maar vandaag allebei slordig en de raspaarden die er wel degelijk zijn hebben we niet gezien. En een gelijkspel was eerlijker geweest. Kommentaar erg leuk maar wat kritischer mag wel


Wat vind jij? Praat mee...