Cox over zijn captainswissel: ‘Ik zie Pruyser liever als spits’

Een week na de zoveelste klap in het gezicht – de vroege uitschakeling in de Euro Hockey League – boekte het zwalkende Amsterdam zaterdag in het eigen Wagener Stadion een knap resultaat: een gelijkspel tegen topploeg Oranje-Rood (1-1). Toch heeft de nummer acht van de Tulp Hoofdklasse nog genoeg huiswerk. ‘We zitten dit seizoen in de hoek waar de klappen vallen’, zegt coach Alexander Cox.

Met Valentin Verga en Floris Middendorp heeft Amsterdam twee spelers die met een bal kunnen toveren. Aanvaller Mirco Pruyser is één van de beste spitsen ter wereld. Maar dan moeten ze die talenten wel etaleren. Tegen Oranje-Rood hockeyt Amsterdam tot aan de 23-meterlijn goed, maar veel serieuze kansen krijgt het niet. Strafcorners evenmin.

Maar dan breekt de vijftigste minuut aan. Eindelijk toont talent Middendorp zijn klasse. Bij een achterstand van 0-1 na een doelpunt van de Belgische aanvaller Thibeau Stockbroekx legt hij de bal op de voeten van verdediger Joep de Mol. Gejuich stijgt op vanaf de hoofdtribune in Amstelveen. Voor de tweede keer deze wedstrijd mag Amsterdam een strafcorner nemen.

Moegestreden happen de spelers van Amsterdam na de wedstrijd tegen Oranje-Rood (1-1) naar adem. Foto: Koen Suyk

Vijf competitiewedstrijden achter elkaar niet gewonnen

De twee slepers Rupinder Pal Singh en Boris Burkhardt melden zich op de cirkelrand. Stopper Middendorp legt zijn stick op de grond. Maar de door Pruyser aangegeven bal schiet door. Via Luuk Dommershuijzen komt de bal alsnog terecht bij Singh. Slepen is geen optie meer. Snel speelt de Indiër teamgenoot Verga in op de achterlijn. Vanaf daar geeft Verga een voorzet, waartegen Trent Mitton zijn stick aanzet: 1-1. Zijn derde doelpunt van de competitie.

Er komt een hoop ontlading los. Mitton balt zijn vuisten. Verga springt Singh om zijn nek. Voorzichtig hangt er een klein succes in de lucht, na al die moeizame weken.

Trent Mitton heeft de stand op 1-1 gebracht. Foto: Koen Suyk

Sinds de eerste wedstrijd van het seizoen tegen Klein Zwitserland (2-4) heeft Amsterdam geen competitieduel meer gewonnen. De achtste plaats is te laag voor de ambitieuze club die afgelopen zomer de portemonnee trok en zich versterkte met 228-voudig international Robbert Kemperman en de Indiase strafcornerspecialist Rupinder Pal Singh (223 caps, 115 goals). De vroege uitschakeling in de Euro Hockey League na shoot-outs tegen het Belgische Gantoise vorige week was eveneens teleurstellend.

Na de verloren wedstrijd tegen Kampong (0-1) in de derde speelronde van het seizoen vond Cox het tijd om in te grijpen. Hij ontnam oud-international Pruyser, op dat moment nog zonder goals in de competitie, de aanvoerdersband. Nieuwe captain is de Australische verdediger Fergus Kavanagh (37).

Mirco heeft de rol van aanvoerder altijd vol overgave uitgevoerd, maar ik vind het belangrijker dat hij als spits zijn eigen spel op orde heeft en zoveel mogelijk doelpunten maakt Amsterdam-coach Alexander Cox

 

‘Mirco is een geweldige spits, maar dit seizoen heeft hij het moeilijk. In plaats van dat hij zich bekommert om de rest van de groep, heb ik liever dat hij zich op dit moment focust op zijn eigen spel. Daar was ik niet tevreden over. De rol van aanvoerder heeft hij altijd vol overgave uitgevoerd, maar ik vind het belangrijker dat hij als spits zijn eigen spel op orde heeft en zoveel mogelijk doelpunten maakt’, licht Cox zijn beslissing toe.

‘Daarom heb ik Fergus de aanvoerdersband gegeven. Ik vind dat de voorhoedespelers zich momenteel beter op zichzelf kunnen richten. Als verdediger heeft Fergus overzicht over het hele veld. Met zijn rust in zijn spel heeft hij het in zich om samen met Matthew Dawson van achteruit de lijnen uit te zetten. Daarom was hij voor mij de meest logische opvolger. Voor Mirco was het natuurlijk niet leuk om te horen, want hij was apetrots dat hij aanvoerder was van Amsterdam. Hij ging er professioneel mee om en begrijpt zelf ook wel dat hij de laatste percentages aan zijn spel moet toevoegen om meer van waarde voor ons te zijn. Hij doet er alles aan om dat te verbeteren. De laatste weken zie ik dat erg bij hem terug. Meer kan ik niet van hem vragen.’

Boris Burkhardt baalt na het missen van een strafcorner. Foto: Koen Suyk

Ook de strafcorner van Rupinder Pal Singh loopt niet

Pruyser maakte tijdens de vijfde speelronde zijn eerste doelpunt van het seizoen. Vervolgens tankte de spits met goals in de Euro Hockey League tegen Lille en Gantoise zelfvertrouwen. Maar scoren blijft ook nu voor Amsterdam nog steeds lastig. Van alle hoofdklasseclubs scoorden alleen promovendi HDM, Voordaan en Schaerweijde tot nu toe minder vaak. ‘Ook vorig seizoen hadden we moeite met het maken van doelpunten. Aanvallend is ons rendement te laag. Dan heb ik het niet alleen over het afmaken van de kansen, maar bijvoorbeeld ook over de laatste pass en de laatste aanname. Die moeten echt beter’, verzucht Cox.

Ander zorgenkind blijft de strafcorner. Rupinder Pal Singh is speciaal vanuit India gehaald om strafcorners binnen te slepen, maar in de competitie heeft hij momenteel slechts één keer gescoord. Hockeyend heeft hij ook moeite om mee te kunnen in de Hoofdklasse. Cox: ‘Rupinder heeft met zijn veldspel wat aanpassingstijd nodig. Waarschijnlijk heeft dat momenteel zijn weerslag op zijn strafcorner. Hopelijk krijgen we dat snel op orde, want andere teams leunen wél op de strafcorner. Met Rupinder en met Boris [Burkhardt] zouden wij dat ook moeten kunnen.’

Door het gelijkspel blijft Amsterdam de nummer acht van de competitie. Cox: ‘De Hoofdklasse is dit seizoen heel sterk. Acht of negen ploegen doen een gooi naar de play-offs en vier of vijf daarvan gaan het niet redden. Momenteel zitten wij bij die laatste groep. Tegen Oranje-Rood is 1-1 helemaal geen slecht resultaat. Maar op dit moment hebben we meer nodig dan een gelijkspel.’

Amsterdam-Oranje-Rood 1-1 (0-1)
23. Thibeau Stockbroekx 0-1
50. Trent Mitton 1-1


Wat vind jij? Praat mee...