Joep de Mol strijdbaar na duur verlies: ‘Gekkere dingen gebeurd’

Hij plofte neer op het plastic kuipstoeltje naast de dug-out van Oranje-Rood. Een diepe zucht. Een gezicht op onweer. Oh, wat was Joep de Mol zondagmiddag even naar vier uur ziek van de 2-3 nederlaag van zijn ploeg tegen HGC in de Tulp Hoofdklasse Heren.

‘Pff, dit was zo onnodig’, verzuchtte de Eindhovense aanvoerder. Waarna hij een korte stilte liet volgen door een drieletter woord. Weer had Oranje-Rood ‘lekker meegehockeyd’, zoals zijn coach Robert van der Horst later zou zeggen, maar opnieuw stond de Eindhovense formatie tegen een van de topploegen uit de Hoofdklasse met lege handen.

‘Wij krijgen elke week de complimenten, maar niet te punten’, zei Van der Horst met een wat zure glimlach vanachter zijn mondkapje. Om daar heel realistisch aan toe te voegen: ‘Maar we staan met de zesde plek, precies waar we thuishoren. Van de ploegen boven ons winnen we niet en tegen de ploegen onder ons halen we de punten.’

Een verbeten blik op het gezicht van Robert van der Horst. Foto: Willem Vernes

Een uitzondering op die regel was vorige week toen Oranje-Rood in een spectaculaire wedstrijd van Pinoké won met 4-5. Plots gloorde er hoop in de Eindhovense harten. Zou er dit seizoen dan toch nog een toetje in het verschiet liggen? Voor de wedstrijd tegen HGC was het verschil met de Haagse tegenstander vier punten. Een overwinning in eigen huis zou het gat tot een puntje verkleinen en was weer alles mogelijk.

Killersmentaliteit

Nog voor er een bal werd geslagen moest Oranje-Rood al een tegenvaller incasseren, omdat strafcornerspecialist Teun Beins niet fit genoeg was om te spelen. Sheldon Schouten, zijn vervanger op de kop van de cirkel, deed het niet slecht, ‘maar hij is met zijn corner net iets minder ver dan Teun. Dat is zeker geen schande. Als de corner net iets minder loopt, is dat wel killing op zo’n dag als vandaag’, weet ook De Mol.

Jongeling Sheldon Schouten legt aan voor een strafcorner. Foto: Willem Vernes

Binnen de lijnen was het verschil tussen de nieuwe nummer vier HGC en de nummer zes namelijk helemaal niet zo groot. Zoals ‘Horst’ terecht constateerde, hockeyde Oranje-Rood prima mee en had in delen van de wedstrijd zelfs het betere van het spel. Het verschil zat ‘m vooral voorin. De Mol: ‘Wij misten de killersmentaliteit, die HGC vandaag wel had. Zij wilden die ballen er wel echt in beuken.’

Tegenvaller

Dat deed Floris van der Linden al na acht minuten met een keiharde backhand, die buiten bereik van doelman Pirmin Blaak tegen de plank sloeg. Het was een tegenvaller voor Oranje-Rood dat sterk begon aan de wedstrijd en aan het begin van het tweede kwart langszij kwam. Na een scrimmage voor het Haagse doel gaf Thibeau Stockbroeckx onder het oog van de Belgische assistent-bondscoach Michel van den Heuvel het laatste tikje: 1-1.

Dat was voor de thuisploeg het teken om nog wat gas bij te geven en de latent aanwezige playoff-ambitie kracht bij te zetten. Oranje-Rood kreeg wel kansen, en ook corners, maar het venijn ontbrak in de afronding, waardoor het lange tijd 1-1 bleef.

Als we nu de kopjes laten hangen, wordt het een heel lang seizoen. Aanvoerder Joep de Mol van Oranje-Rood

Vanuit het niets was het plots 1-2. Terwijl Oranje-Rood nog mopperde over een in hun ogen verkeerde beslissing van de arbitrage, nam HGC snel de bal uit. Thijmen Piket profiteerde handig en schoot via de stick van Sander Baart raak. Oranje-Rood ging nog wat feller aanvallen en dat is gevaarlijk tegen een ploeg als HGC waar de Japanner Kenta Tanaka altijd loert op een kansje. Die kreeg hij na 55 minuten na een prachtige solo en dito afronding: 1-3.

Kenta Tanaka juicht nadat hij HGC op 2-3 heeft gezet. Foto: Willem Vernes

Daarmee was de wedstrijd eigenlijk wel gespeeld. Gijs van Merriënboer maakte er drie minuten voor tijd, na een heerlijke pass van De Mol, nog wel 2-3 van, maar verder kwam de ploeg van Van der Horst niet.

De dure nederlaag leidde tot enorme teleurstelling van De Mol. De international weet ook dat met nog zes wedstrijden te gaan en zeven punten achterstand op HGC en vijf op Pinoké het seizoen op papier wel klaar is voor Oranje-Rood. Toch blijft de verdediger strijdbaar. ‘Het is jammer dat we vandaag niet kunnen aanhaken in de strijd om de play-offs. Maar veel verandert er voor ons niet. We kijken gewoon van wedstrijd tot wedstrijd. We krijgen onder meer nog Rotterdam, Kampong en Bloemendaal. Dat zijn mooi potten.’

Hij vervolgde: ‘We hebben laten zien dat we tegen alle ploegen tot de laatste minuut mee kunnen doen. Als we nu de kopjes laten hangen, wordt het een heel lang seizoen. Ik denk dat we er beter iedere wedstrijd met gestrekt been in kunnen vliegen en dan zien we wel hoever we komen. Er zijn wel eens gekkere dingen gebeurd.’