Delmee glashelder: ‘Wij moeten keihard vechten tegen degradatie’

Prima spel, kansen en strafcorners genoeg, maar toch een schamel puntje. Dat is de conclusie na zes competitiewedstrijden voor de mannen van Tilburg. De ploeg van Jeroen Delmee loopt in de Tulp Hoofdklasse Heren achter de feiten aan. ‘We weten nu waar we staan’, zei Delmee na de eerste echte test dit seizoen tegen Klein Zwitserland (1-4 nederlaag).

De achterstand is nu al fors, in het nog prille seizoen. Oranje-Rood, dat op de ‘veilige negende plaats’ staat, heeft zes punten meer. Daaronder bungelen Hurley (drie punten), Tilburg en het nog altijd puntloze Almere. Klein Zwitserland, tegenstander van afgelopen zondag, staat zevende en heeft inmiddels al een gat van zeven punten geslagen. ‘Dat is nu al een straatlengte’, concludeert Delmee. ‘Ik vind dat we KZ ook niet meer in dat rijtje mogen noemen.’

Tilburg kende met wedstrijden tegen HGC (0-3), Bloemendaal (4-5), Oranje-Rood (3-6), Kampong (2-4) en Amsterdam (1-1) een loodzware seizoenstart. ‘Dan komt de lading gevoelsmatig te liggen op de periode die er nu aan komt’, stelt Delmee.

Tilburg-aanvoerder Felix Gulinck in duel met Camil Papa van KZ. Foto: Willem Vernes

‘Dan is de nederlaag tegen Klein Zwitserland een zeperd. Ook omdat je het gevoel hebt dat je de betere partij bent, maar dat niet kunt omzetten in doelpunten. Dat was vorige week tegen Amsterdam ook zo. Dat is uiteindelijk waar het spelletje om gaat. Het is geen jurysport waarbij je punten krijgt voor schoonheid.’

‘Vechten tegen degradatie’

De 47-jarige coach is realistisch na het verlies tegen Klein Zwitserland: ‘Wij moeten keihard vechten tegen degradatie.’ Die conclusie komt niet geheel onverwacht aan bij de oefenmeester, ‘maar onze eerste doelstelling was wel om weg te blijven van de onderste drie plaatsen.’

Tilburg-coach Jeroen Delmee. Foto: Willem Vernes

‘Ik had gehoopt dat we verder zouden zijn’, vervolgt de voormalig international. ‘Dat zijn we in punten in ieder geval niet. Ik heb tegen de groep gezegd dat het leuk is dat we af en toe goed spelen. We kunnen wedstrijden domineren – ook tegen goede ploegen, alleen hebben we daar helemaal niets aan als we onszelf niet belonen.’

Strafcorner zorgenkindje

Kansen in de ‘zespuntenwedstrijd’ tegen Klein Zwitserland kreeg Tilburg genoeg. Liefst acht keer mochten de Brabanders aanleggen voor een strafcorner. Niet één ging erin. ‘In dit soort wedstrijden moeten we van de acht corners er minimaal twee binnen pushen’, klonk Delmee kritisch. ‘Van de acht strafcorners gingen er vijf of zes halfhoog door het midden. Dan doe je niet wat je hoort te doen.’

De strafcorner blijkt dit seizoen een zorgenkindje voor Delmee en zijn mannen. Specialist Gareth Furlong wist dit seizoen namelijk pas één corner rechtstreeks raak te pushen – en dat terwijl Tilburg in wedstrijden de nodige strafcorners versiert.

Strafcornerspecialist Gareth Furlong is dit seizoen nog zoekende. Foto: Willem Vernes

Negen keer scoorde Furlong in het seizoen 2018-’19. De strafcornerspecialist uit Wales, na één seizoen weer teruggekeerd op de Oude Warande, deed het ook in de voorbereiding op dit seizoen goed, maar heeft zijn vorm in de competitie duidelijk nog niet te pakken. ‘Eén strafcornergoal is echt te weinig’, erkent de coach. ‘Moedeloos word ik er niet van, maar het is wel frustrerend dat we de kansenverhoudingen niet omzetten in resultaat. Niet alleen bij de corner. Dat gaat uiteindelijk tegen ons werken.’

Tilburg richt zich nu op de uitwedstrijd bij Rotterdam. Daarna wacht opnieuw een kraker, thuis tegen hekkensluiter Almere. Delmee vindt het nog te vroeg om te stellen dat de degradatiestrijd tussen Almere en Tilburg zal gaan. ‘We krijgen ook nog Hurley. Bovendien, op het moment dat we één keer winnen, komen we in de buurt van de anderen. Wetende dat Oranje-Rood en Den Bosch daartussen staan. Dat zijn ploegen waarvan ik denk dat ze meer kwaliteit in huis hebben en nog de nodige punten zullen pakken.’

‘De feiten zijn hard’, besluit Delmee. ‘Het is aan ons om daar verandering in te brengen.’


12 Reacties

 1. hockey69

  Was al bekend voor het seizoen begon.

 2. ERHO

  Het nieuwe beleid werpt zijn vruchten af bij Tilburg Jongens A1 laatste in de poule, net als Meisjes A1, Heren 1 staat op degraderen. De technisch directeuren Bas van Zundert en Kai de Jager mogen zich serieus afvragen hoe het mogelijk is, dat na de glorie jaren er niet verder door is gebouwd.

  1. jobe

   Succes lichting bij de meisjes was door bepaalde trainers gecreëerd. Allen weg. Weet niet of de heren Van Zundert en De Jager dit aan te rekenen is.

  2. Nvanas012

   Opvallend idd. Jongens van Tilburg volgens mij nooit echt succesvol in het landelijk, de meisjes daarin tegen deden het jaren top. Erg afgezwakt.

  3. BJvc

   Lijkt mij niet dat dit Bas en Kai is aan te rekenen.. Resultaat ga je na 2-3 jaar op zijn vroegst zien en niet na 1 (Corona) seizoen.

 3. sven-v

  Mooi stukje op NOS.nl over het feit dat Tilburg protest heeft aangetekend mbt de wedstrijd tegen Kampong. Volledig terecht mijns inziens, her duurt allemaal wel erg lang.

 4. rustaaagh

  Tilburg heeft nooit een constant behoorlijk niveau gehad bij de jeugd, jongens en meisjes. Wel een keer een leuke lichting.

 5. g-hockeyfan

  Ze waren niet erg goed tegen KZ, maar ze waren redelijk competitief in andere wedstrijden. Tegen Almere moeten ze vertrouwen hebben.

 6. BobVVV

  Tilburg, sympathieke club, blijven er hopelijk wel in!

  1. coach-devries

   Nou.. alle akkerfietjes van/met Jip Krens even vergeten voor het gemak? Kopstoot, iemand met een stick(!) een zware hersenschudding slaan.. en 0 fatsoen vanuit de club om met een passende reactie te komen..

  2. jobe

   Dus bij na incident is een club niet meer sympathiek? 😂😂😂


Wat vind jij? Praat mee...