Den Bosch mag nog hopen op play-offs na comeback tegen KZ

Den Bosch mag dankzij een late en rake corner van Jeremy Hayward nog hoop koesteren op de play-offs. De Australiër sleepte 59 seconden voor tijd de 4-3 binnen tegen Klein Zwitserland. Concurrent KZ, dat bij rust nog met 3-0 leidde, kan door dit resultaat het competitietoetje praktisch vergeten.

Het was al knap hoe Den Bosch zondag terugkwam in de wedstrijd. Dat er nog drie goals vielen, na die teleurstellende eerste helft. Maar dat de comeback zo fraai zou worden, had niemand een half uur voor het laatste fluitsignaal kunnen bedenken. Met nog minder dan een minuut op de klok kreeg Den Bosch nog een corner. Specialist Hayward stond weer op de kop. Hij had er al twee ingesleept en ook in de laatste minuut toonde de Australiër zijn klasse.

Boem. Tegen de plank. Hard en droog.

Zijn corner zorgde ervoor dat Den Bosch nog steeds mag hopen op de play-offs, al hebben ze hun geluk al lang niet meer in eigen hand. De formatie van coach Marc Lammers staat na negentien wedstrijden zesde, op vijf punten van nummer vier Oranje-Rood, dat wel een veel zwaarder programma heeft. Er mag dus nog worden gedroomd, op het vinkentouw. Daar zitten ze het hele seizoen al op. Onderin het linkerrijtje, bovenin het rechterdeel. Hopend en wachtend, tot de gevestigde orde daarboven een steek laat vallen. Of eigenlijk: meerdere steken. Want Den Bosch begrijpt dondersgoed dat ze voor zondag al in een afhankelijke positie waren terechtgekomen. Eerst zelf alles winnen, dan verder kijken, of die plek in de top vier toch nog haalbaar was.

De eerste stap zette Den Bosch zondagmiddag in Den Haag, in de do-or-die-wedstrijd tegen Klein Zwitserland. Wellicht lag het ook aan de spanning, dat de wedstrijd wat moeizaam op gang kwam. De eerste acht minuten leverden geen enkele kans op. Daarna was Den Bosch de betere en begon het kansen te regenen. Het was een klein wonder dat het publiek in Den Haag tot de 25ste minuut moest wachten op de openingstreffer, die viel uit de vijfde corner van de wedstrijd. Het was niet de Haagse cornerkoning Aki Käppeler die raak pushte, maar de Amerikaan legde ditmaal juist af. Hij vond de stick van Albert Beltran, die schitterend raak tipte.

Hoe de Haagse vreugde verdween

De ban bleek daarmee gebroken voor de thuisploeg, want amper een minuut later was het opnieuw raak. Ditmaal was het Tom Craig die David Huussen bediende, waardoor er plots een 2-0 voorsprong op het bord stond. Den Bosch zal een déjà-vu-gevoel hebben gehad. Want donderdag in de bekerfinale gebeurde praktisch hetzelfde toen de Brabanders in de gewonnen Gold Cup-finale Almere binnen luttele minuten onder de voet liepen, ook in het tweede kwart. Toen maakte Den Bosch er vier binnen vijf minuten, nu kregen ze er in dat tijdbestek drie om de oren. Want nog voor rust was het Marco Miltkau die een scoop haalde, prima controleerde en snoeihard uithaalde langs zijn Duitse landgenoot Alexander Stadler: 3-0.

Langs de lijn klapte KZ-clubicoon Ties Kruize zijn handen stuk, maar die vreugde verdween compleet in het derde kwart. Daarin beet Den Bosch ongenadig hard van zich af. En dat hadden ze voor honderd procent te danken aan hun corner, die ineens begon te lopen. En hoe. Vlak na rust was het eerst Jeremy Hayward die ervoor zorgde dat Den Bosch terugkwam in de wedstrijd. Na de 3-1 van de Australische verdediger volgde tien minuten later de tweede treffer van de Brabanders. Weer een corner, ditmaal via Timo Boers. KZ creëerde amper kansen en zag bovendien Camil Papa met geel naar de kant gaan. Opeens was ook het gemis van steunpilaar Matthew Swann (handbreuk) duidelijk voelbaar. De gelijkmaker, wederom uit een corner, kon dan ook niet uitblijven. Weer was het Hayward die klinisch raak pushte.

Champagne

Die fraaie voorsprong van KZ was daardoor als sneeuw voor de zon verdwenen. Het opgeleefde Den Bosch had het initiatief helemaal overgenomen en kreeg een grote kans op z’n vierde goal aan het begin van het laatste kwart. Dylan Wotherspoon had de bal voor het inschuiven – keeper Koene Schaper was al geklopt – maar hij prikte de honderdprocentkans naast het doel. Ook twee corners van Timo Boers leverden geen treffer op voor Den Bosch, dat na rust zoveel beter en effectiever was dan in de eerste helft. De fut leek er even uit toen Koen Bijen ook met geel naar de kant ging, waardoor Den Bosch de laatste acht minuten met een man minder speelde.

Maar toen kwam dus die ene corner nog. Dat laatste moment van Hayward. De sleepspecialist, die deze zomer naar de Oosterplas kwam. Hij zorgt ervoor dat het Bossche seizoen nog bruist. En dat is na de champagne van de Gold Cup-winst een prachtig slot van een memorabele week.