Den Bosch voert met late zege druk verder op bij Pinoké

Den Bosch heeft zondag de druk bij Pinoké nog verder opgevoerd. Op het complex aan de Oosterplas won de thuisploeg met 3-2, door een treffer van Jelle Galema in de slotfase. Het was alweer de derde nederlaag op rij voor de Amsterdammers. Met nog vijf speelronden voor de boeg in de Tulp Hoofdklasse Heren staan de Amsterdammers twee punten achter nummer vier HGC, dat met 3-2 verloor van Tilburg.

Dat laatste wapenfeit was meteen de grootste meevaller van de dag voor de Pinoké-spelers, die dat nieuws pas doorkregen nadat ze eerst vloekend en scheldend het veld na het laatste fluitsignaal hadden verlaten. De frustratie was bijzonder groot. Opnieuw verloren. Voor de derde keerde op rij, na nederlagen tegen Oranje-Rood en Kampong.

‘Na elke nederlaag wordt de druk groter’, realiseerde Pinoké-speler Alexander Hendrickx zich direct na afloop. ‘We hebben eerder in het seizoen veel gewonnen, dat is verslavend. Wij moeten dat verslavende gevoel weer te pakken krijgen en dan doortrekken tot het einde.’

Gemankeerde ploeg

Coach Jesse Mahieu begon zondag met een gemankeerde ploeg aan de wedstrijd tegen het team van coach Eric Verboom. Spits Marlon Landbrug raakte dinsdag op de training geblesseerd, terwijl Niklas Wellen en Martin Ferreiro in Argentinië waren voor het Pro League-treffen tussen Argentinië en Duitsland. Hendrickx: ‘We staan hier vandaag met dertien, veertien vaste spelers en een paar A’tjes. Die jongens hebben het goed gedaan en het is geen excuus, maar als wij compleet zijn, hebben we echt een wereldteam.’

Het ontbreken van al die spelers liet zich duidelijk voelen, want het was zeker in de eerste twee kwarten Den Bosch dat in het eigen stadion de lakens uitdeelde. De ploeg van Verboom had het meeste balbezit en combineerde soepel over het veld. Veel verder dan een paar kleine kansen kwam de thuisploeg niet.

De eerst echte mogelijkheid was voor Pinoké, dat na twaalf minuten een strafcorner kreeg en een minuut later op 0-1 stond. Doelpuntenmaker was natuurlijk Hendrickx, die de bal zuiver in de handschoenhoek van landgenoot Loïc van Doren pushte.

Alexander Hendrickx juicht na zijn eerste treffer. Foto: Bart Scheulderman

Het was een tik voor Den Bosch dat na de treffer echter gewoon goed bleef hockeyen en in het tweede kwart terecht op gelijke hoogte kwam. Nadat doelman Hidde Brink de eerste strafcorner van Austin Smith nog had gered, moest de goalie bij de tweede een rebound weggeven. Arjen Lodewijks was scherp en tenniste de bal in het doel: 1-1.

Pinoké piepte en kraakte na die treffer en moest verdedigend alles geven om een achterstand te voorkomen. Het was ook duidelijk zichtbaar dat de stress bij de Amsterdammers toeneemt nu het einde van de competitie nadert. Steeds vaker werden arbitrage beslissingen aangevochten en reageerden spelers heftig op hun tegenstander. Zo had doelman Brink het aan de stok van Jelle Galema en zocht Dennis Warmerdam de confrontatie met Smith.

Hendrickx: ‘Zelf heb ik er geen last van. Ik heb zelf vaker play-offs en toernooien gespeeld. Maar voor die gasten van Pinoké is dat misschien anders.’

Wij moeten dat verslavende gevoel weer te pakken krijgen en dan doortrekken tot het einde.' Alexander Hendrickx van Pinoké

Zij realiseren zich ongetwijfeld dat ze geschiedenis kunnen schrijven. Nooit eerder haalde Pinoké in de clubgeschiedenis bij de heren de play-offs. De verwachtingen zijn hooggespannen. Niet alleen bij de buitenwacht, maar ook bij de spelers zelf. Die er ook zondag alles aan deden om een overwinning binnen te halen.

Die ijver heeft ook een keerzijde, constateerde Hendrickx. ‘De spelers bij ons zijn soms te veel bezig met het coachen van elkaar, waardoor ze hun eigen taak vergeten. Juist in deze fase is het belangrijk dat je je eerst focust op je eigen spel, scherp bent en dan pas het team helpt. Niet andersom. Dan ga je onnodig fouten maken.’

Koel

Hendrickx bleef zelf zowel verdedigend als bij zijn specialiteit ijzig koel. Toen de ervaren Belg aan het begin van het derde kwart opnieuw een corner kreeg, zocht hij dezelfde hoek als bij de eerste treffer en opnieuw was het raak: 1-2.

Pinoké kende na die fase de beste periode van de wedstrijd en haalde niet veel later nog een corner. Ditmaal ging die echter de mist in omdat de bal niet goed werd aangegeven. Hendrickx: ‘Dat zijn de details die in deze fase van de competitie goed moeten. Het aangeven van de bal hebben we duizenden keren geoefend, maar het gaat erom dat je het op de beslissende moment goed doet. Een goede corner kan het verschil maken tussen zilver en goud, tussen wel of geen play-offs.’

Door het mislukken van de corner bleef het 1-2 en kon Den Bosch op jacht naar de gelijkmaker. Daarbij ging de ploeg van Verboom veel te gehaast te werk en liep zichzelf voorbij. ‘Doe nou allemaal eens rustig, we hoeven dat doelpunt niet meteen te maken. Er is nog tijd genoeg’, schreeuwde Verboom.

Een vreugdesprong van  Jelle Galema. Foto: Bart Scheulderman

De ervaren coach kreeg gelijk. In de 55ste minuut viel alsnog de Bossche gelijkmaker. Een strafcorner van Smith werd door Morris de Vilder met voet van de lijn gehaald: strafbal. Bram van Groesen bleef ijskoud en schoof de bal onder Brink: 2-2.

De wedstrijd leek te eindigen in een gelijkspel, tot in de slotseconde Jelle Galema de druk voor Pinoké verder opvoerde met een echte spitsengoal: 3-2.

Met nog vijf wedstrijden te spelen, staat Pinoké nog steeds vijfde. Het gat met nummer vier HGC is nog steeds twee punten, terwijl inmiddels Den Bosch nog maar twee punten achter de Amsterdammers staat. Hendrickx: ‘Het heeft geen zin elke keer de tabel te checken. We moeten het hoofd koel houden en van kwart tot kwart en van wedstrijd tot wedstrijd kijken. Dat is misschien gemakkelijk gezegd dan gedaan, maar zorgt er wel voor dat je niet die druk voelt. We moeten ons niet gek laten maken.’