Derck de Vilder: ‘We hoeven voorlopig niet aan de eerste plek te denken’

Beduusd staarde Derck de Vilder donderdagavond op de Oude Warande voor zich uit. De middenvelder van Kampong zag zijn winnende treffer tegen Tilburg in de absolute slotfase in rook opgaan. Het late doelpunt van Tilburg-aanvaller Max Kreft dompelde de Utrechtse formatie van Roelant Oltmans in rouw: 1-1. De zoveelste tik dit seizoen. ‘Hier ben ik goed chagrijnig van’, zei de 23-jarige middenvelder met vurige ogen.

Het zijn dit seizoen twee dure bezoekjes in Tilburg geweest voor de Utrechtse formatie van Roelant Oltmans. Eerst was er die veelbesproken corona-affaire rondom international Jip Janssen met drie punten in mindering tot gevolg. Donderdagavond liet Kampong in de beladen inhaalwedstrijd twee kostbare punten liggen.

Twee kostbare én vooral onnodige punten, zo luidde de conclusie vanuit het Utrechtse kamp. ‘We scoren te weinig’, concludeert De Vilder. ‘We gaven achterin nauwelijks iets weg, maar voorin waren we niet scherp genoeg. Tilburg hield het heel klein, dat deden ze goed. Het was zo vol in de cirkel, dat het moeilijk was om goed uit te halen. Het zijn de details die ons nu de das omdoen.’

Derck de Vilder schermt de bal af voor Tilburg-speler Sander Visser. Foto: Willem Vernes

Met name in de eerste helft kreeg Kampong kansen genoeg op een treffer, maar met kunst en vliegwerk hield Tilburg-keeper Sander van Berkel stand. Pas aan het einde van het derde kwart wist De Vilder de goalie van de thuisploeg vanuit een strafcornervariant te verslaan.

Een gele kaart van Kampong-verdediger Lars Balk en een tactische wissel van Tilburg-coach Jeroen Delmee (keeper Van Berkel voor spits Bas Scheer) leverde een minuut voor tijd de gelijkmaker op. ‘Daarom sta ik nu hier heel gefrustreerd’, briest De Vilder. ‘We waren de hele wedstrijd de betere partij en Tilburg was nauwelijks gevaarlijk, alleen maken wij het niet af. Dit gelijkspel hebben we aan onszelf te danken. Doodzonde.’

Ticket voor de play-offs op de tocht

De voorbereiding op de herstart van de competitie zag er voor Kampong met twee overwinningen (5-2 tegen HGC en Pinoké) nog veelbelovend uit, maar in de wedstrijden die er echt omgaan presteert de ploeg dit jaar vooralsnog dramatisch. Afgelopen zondag verloor de landskampioen van 2017 en 2018 bij titelhouder Bloemendaal (4-1) en donderdag volgde bij laagvlieger Tilburg dus opnieuw puntenverlies.

Ongeloof op het gezicht van Derck de Vilder na de 1-1 bij Tilburg. Foto: Willem Vernes

De koppositie is met tien punten achterstand op Bloemendaal buiten handbereik en zelfs een ticket voor de play-offs is voor de Utrechtse topclub met al die internationals in de gelederen in gevaar.

Kampong spartelt buitenshuis

Daar waar Kampong tot nu toe dit seizoen in de Tulp Hoofdklasse Heren thuis op de Klapperboom alles won, laat het team van Roelant Oltmans het in uitwedstrijden afweten. Van de vier uitduels won het team van Roelant Oltmans er slechts één: uit bij Pinoké (2-5). De ploeg die nu door het gelijkspel van Kampong de gewilde vierde plaats overneemt.

Teleurstelling bij Derck de Vilder na het gelijkspel bij Tilburg. Foto: Willem Vernes

De Steekneuzen hebben na acht duels één punt meer. Kampong moet met veertien punten genoegen nemen met een vijfde plek. De Vilder: ‘Wij staan niet op de plek waar we horen te staan. Voorlopig hoeven we niet meer aan die eerste plaats te denken, het is nu zaak om bij die bovenste vier plekken te komen.’

Om nou in termen van crisis te praten, vindt De Vilder ook wat overdreven. ‘We zijn nog niet eens op de helft van de competitie, maar we zijn er ons natuurlijk van bewust dat de punten nu wel echt hard nodig zijn. Laten we beginnen met drie belangrijke punten tegen Oranje-Rood.’ Laat die wedstrijd nou net op de Klapperboom zijn.


7 Reacties

 1. Freekie

  'we waren de hele wedstrijd de betere partij', 'we staan niet waar we horen te staan' Vreemd, als je lang genoeg 'pech' hebt, zou je zeggen dat het geen 'pech' meer is....

 2. Avdd

  Heel raar dit, vorige stond er op Hockey.nl een artikel waarin een Kampong speler claimde dat het gat met Bloemendaal kleiner zou zijn na het weekend.... Meer dan terecht dat Kampong geen resultaat heeft gehaald tegen Tilburg na de Jip Jansen zaak.

  1. Eelco Houwink

   Probeer even het sportieve van het publicitaire te scheiden. Ik heb de wedstrijd niet gezien (waarom geen camera’s, desnoodsel cheapo webcams?) maar de Vilder is een nuchtere speler dus ik geloof hem wel dat Kampong de bovenliggende partij was. Dan kan het best tegenzitten terwijl iedereen hun de kwaliteiten toedicht die ze ook hebben, dus dan is dat best lastig spelen. Dat ze het publicitair niet verdienen, dat ben ik wel met je eens maar ze hebben gewoon de 3 punten-straf achter de kiezen dus dan moet je ook een keer kappen met mekkeren

  2. hockeyer123

   Er was een professionele livestream met meerdere camera’s. Was te zien via de site van eyecons

 3. Nvanas012

  Had de goal van de Vilder niet moeten worden afgekeurd? Boven de plank geflatst?

 4. cedric

  Ik heb de wedstrijd prima kunnen volgen via de livestream. Kampong was de betere ploeg en heeft inderdaad veel kansen laten liggen, maar Tilburg keeper Sander van Berkel was echt heel scherp. Knap hoor. (Een K’ong fan)


Wat vind jij? Praat mee...