‘Derde cornerman’ Sprengers wil belangrijker worden voor Tilburg

Matchwinner zijn in de degradatiekraker tegen Almere. Dat is iets waarvan Rik Sprengers (22) alleen maar gedroomd had. Hij hielp Tilburg zondag met twee rake sleeppushes uit twee strafcorners aan de ohzo-belangrijke 3-2 overwinning.

Waren zijn twee strafcorners perfect? Nee. Maar dat paste volledig bij de wedstrijd. Waren ze identiek aan elkaar? Ook niet. Wat wel gelijk was aan elkaar was de gebalde rechtervuist. Hoog in de lucht, gevolgd door een brul. Waarna hij vervolgens besprongen werd door zijn teamgenoten. Sprengers, drie seizoenen geleden overgekomen van eersteklasser Venlo, bewees zondag zijn waarde. 

Toen hij zondag na twaalf minuten spelen teamgenoot Miel van den Heuvel de eerste strafcorner van de wedstrijd zag halen, keek hij om zich heen. De derde cornerschutter van Tilburg trok al snel zijn conclusies. Gareth Furlong is de eerste keuze van coach Jeroen Delmee, maar zat als wissel op de bank. Op de tweede plaats stond in principe Jip Krens, maar hij moest zondag met een liesblessure toekijken. Het was duidelijk. Sprengers zelf was aan de beurt. 

‘Dan moet ik het maar doen’

‘Dan moet ik het doen’, blikte hij na afloop van het duel terug op dat moment. Zo ging het in het derde kwart ook, toen bij het halen van de tweede corner Furlong ook op de bank zat. ‘Zenuwachtig was ik niet. Niet per se. Ik wist wat me te doen stond en heb gedaan wat van me gevraagd werd’, klinkt hij heel volwassen. ‘Ik weet dat mijn corner beter en beter wordt.’ Inmiddels heeft de Limburger na zeven duels drie doelpunten op zijn naam staan. Meer dan de vorige twee seizoenen, waarin hij twee keer tot scoren kwam. 

Rik Sprengers viert zijn treffer tegen Almere. Foto: Orange Pictures/Gino van Outheusden

Sprengers verkaste voor zijn studie van Venlo naar Tilburg. Na een keer – ietwat vrijblijvend – meegetraind te hebben met de ploeg van Delmee ging het snel. De Venlonaar – nog altijd goed te horen aan zijn dialect – werd direct uitgenodigd bij de selectie. Inmiddels heeft hij zich opgewerkt tot basisspeler. Zo ook tijdens de degradatiekraker met Almere.

We horen niet te staan in de competitie waar we nu staan. We gaan laten zien dat dat zo is. Rik Sprengers

 

Het was volgens Sprengers een beladen potje. ’Ik kan deze wedstrijd geen goede wedstrijd noemen. Wel een prima wedstrijd. We hebben onszelf te weinig beloond. Het had nooit 3-2 mogen worden. Eerder vier- of 5-1.’ Tilburg kreeg voldoende kansen de voorsprong uit te breiden, maar liet dat na. Waardoor in ieder geval de uitslag de indruk wekte dat het spannend was geweest.

‘Stunten tegen Kampong, overtuigen tegen Hurley’

Het gat met hekkensluiter Almere is na de overwinning vier punten. Het verschil met Hurley – de nummer tien uit de Tulp Hoofdklasse Heren – twee. Hurley is tevens de tegenstander van deze week. ‘We willen stunten tegen Kampong (donderdagavond, red.) en overtuigen tegen Hurley. ‘We hebben de betere ploegen al gehad. We horen niet te staan op de ranglijst waar we nu staan. We gaan laten zien dat dat zo is.’ 

Rik Sprengers na het gewonnen duel met Almere. Foto: Orange Pictures/Gino van Outheusden

Ik heb hier veel geleerd. Het is nu tijd dat ik belangrijker word voor het team en extra stappen ga zetten. Rik Sprengers

Een ingezette lijn die Sprengers maar wat graag met Tilburg wil doorzetten. De matchwinner speelde al vanaf zijn vijftiende in het vaandelteam van Venlo en kwam behalve in het districtsteam ook uit voor Nederlands A. De overstap van Eerste Klasse naar Hoofdklasse was groot, maar daar is Sprengers inmiddels wel aan gewend. Hij vindt het wel tijd voor de volgende stap.

‘Ik heb hier veel geleerd. Het is nu tijd dat ik belangrijker word voor het team en extra stappen ga zetten.’ Die weg heeft hij afgelopen zondag tegen Almere vast ingezet.


4 Reacties

 1. hockeyer123

  Grote speler!

 2. arnoldS

  Schattig. One minute of fame. Is je gegund! Sterkte rest van het seizoen

  1. hockeyer123

   Valt het verlies van zondag je zwaar?

  2. lvabr

   En de prijs van meest sympathieke reactie gaat naar...


Wat vind jij? Praat mee...