Door corona nu al gratis livestreams Hoofdklasse-duels

Goed nieuws voor alle hockeyfans die vanwege de nieuwe coronamaatregelen de komende weken geen wedstrijden mogen bezoeken. Vanaf zondag worden alle duels in de Tulp Hoofdklasse Heren en Hoofdklasse Dames via een livestream gratis uitgezonden op hockey.nl en Eyecons.com.

Achter de schermen werd al gewerkt aan de mogelijkheid om wedstrijden live uit te zenden door middel van de automatische camera’s die rond de velden van Hoofdklasse-clubs hangen. De uitzendingen zouden richting de winterstop starten. Nu de overheid heeft besloten dat in ieder geval de komende drie weken bij sportwedstrijden geen publiek meer aanwezig mag zijn, wordt het systeem versneld uitgerold.

Dat heeft wel gevolgen voor de kwaliteit van de beelden, verduidelijkt directeur Karl Breukink van Eyecons Hockey. ‘De kijkbeleving zal anders zijn dan bij uitzendingen van bijvoorbeeld Ziggo Sport of de NOS. Ook zijn er nog spelsituaties die door de automatische camera’s niet altijd goed worden geregistreerd. Zo heeft de software nog moeite met herkennen van de strafcorner, omdat er dan ook veel spelers op de middellijn staan. Normaal worden dit soort fouten er in een testfase uit gehaald. Die slaan we nu over, omdat we zoveel mogelijk fans zo snel mogelijk van live hockey willen laten genieten. Natuurlijk werken we achter de schermen keihard door om de kwaliteit van de beelden de komende weken te verbeteren’, zegt Breukink.

Grote wens

Eyecons Hockey, dat de rechten van de Hoofdklasse-clubs vermarkt, komt met de live-beelden tegemoet aan een grote wens van de verenigingen. Tjeerd Boven, voorzitter van Hoofdklasse-koepel HHcv: ‘Clubs hebben alle begrip voor de coronamaatregelen, maar worden hard getroffen. Het is voor de clubs en hun sponsoren van groot belang dat de fans betrokken blijven bij het tophockey. We zijn blij dat we nu de automatische camerasystemen kunnen inzetten om toch onze topteams te volgen. Dat de registratie nog niet altijd perfect verloopt, is voor ons geen belemmering om de livestreams uit te zenden.’

KNHB-directeur Erik Gerritsen: ‘Wij vinden het belangrijk om hockey voor een zo breed mogelijk publiek toegankelijk te maken.’

Erik Gerritsen, directeur van de KNHB, juicht het initiatief toe: ‘Wij vinden het belangrijk om hockey voor een zo breed mogelijk publiek toegankelijk te maken. We hebben daarom ook alle medewerking verleend om de uitzendingen mogelijk te maken. We zijn blij dat we hockey.nl kunnen inzetten om de beelden aan de fans te tonen.’

Het bekijken van de wedstrijden op hockey.nl en eyecons.com is gratis. Bij de duels is geen commentator aanwezig. De wedstrijden zijn bij hockey.nl zowel via de site als de app direct te bekijken. De wedstrijden in de Hoofdklasse Dames beginnen om 12.45 uur, in de Hoofdklasse Heren om 14.45 uur.
Samenvattingen van alle wedstrijden in de Hoofdklasse zijn zondagavond te zien op hockey.nl en eyecons.com.

Ook hockey bij Ziggo Sport en de NOS

Pinoké tegen Amsterdam uit de Hoofdklasse Dames is zondag de enige wedstrijd die niet online wordt uitgezonden. Dat duel brengt Ziggo Sport live op televisie (vanaf 12.00 uur) via het voor Ziggo-abonnees gratis kanaal 14.

Archiefbeeld met de teambespreking van Pinoké op 1,5 meter. Zondag zal het stil zijn langs de lijn bij het duel tegen Amsterdam. Foto: Koen Suyk

De NOS zet zondag de camera’s neer bij het duel in de Hoofdklasse Heren tussen Pinoké en Kampong, daar is hockey.nl ook aanwezig. Een samenvatting van die wedstrijd is zondag in de Studio Sport-uitzending op NPO1 te zien.

View this post on Instagram

💥 De Hoofdklasse gaat LIVE! Ook al mag je als supporter jouw favoriete team niet aanmoedigen, toch kun je live de wedstrijden in de Tulp Hoofdklasse Heren en Hoofdklasse Dames volgen. ⚡ Vanaf komende zondag starten @eyeconshockey en @hockeynl namelijk met livestreams van alle duels in de Hoofdklasse. Vanwege de coronamaatregelen gaan we eerder dan we zelf hadden gedacht de automatische camera's inzetten om jou thuis te kunnen laten genieten van tophockey. ❗Let op: door de versnelde invoering kunnen er nog wat fouten in de registratie zitten. We hopen op jouw begrip daarvoor. We werken er hard aan om de kwaliteit van de beelden te verbeteren. Check in en kijk mee! 👀🔥 #hockeynl #fieldhockey

A post shared by hockey.nl (@hockeynl) on


11 Reacties

 1. Nvanas012

  😍😍😍

 2. tiemezegelink

  🎉🥳🔥

 3. PeterMontijn

  Elk nadeel hep zijn voordeel, zei ooit een bekende voetbalfilosoof. Dit zou echt een mooi doekje voor het coronabloeden zijn. Hoop overigens dat de promotieklasseclubs ook gaan livestreamen!

  1. tiemezegelink

   Niet meteen te veel vragen ;)

 4. rancoburgzorg

  Prima initiatief. Niet op je handen zitten, maar iets doen. Misschien ook nog via youtube meestreamen? Dan "vang" je ook mensen die hockey zoeken.

 5. RoelVictoria

  Super !!!! wat foutjes nemen we voor lief :-)

 6. Pinokefan

  Super simpel. Jansen had in quarantaine gemoeten en dit heeft hij en Kampong bewust genegeerd en hem opgesteld. Hiermee stellen zij eigen belang boven landelijk belang en de gezondheid van anderen in gevaar. Zal toch consequenties moeten hebben, anders kan iedereen de regels aan zijn laars (gaan) lappen.

 7. jan-boskamp

  Klasse oplossing, heerlijk op het bankie de wedstrijden kijken, echt werelds

  1. DaanvanStraaten

   Wat leuk dat u dit ook volgt! De beelden zullen nog niet echt goed zijn, maar het is fantastisch dat dit kan!

 8. ron.scheephorst@gmail.com

  Dit is een mooie stap voorwaarts

 9. elmosquito

  Zou mooi zijn als ik alle goal van Joep ‘de Mug’ de Natris nog steeds live kan blijven bijwonen!!!🦟🦟🦟🦟


Wat vind jij? Praat mee...