Effectief Rotterdam verzekert zich in Tilburg van play-offs

De mannen van Rotterdam hebben zich voor de negende keer in de historie geplaatst voor de play-offs. Het team van Albert Kees Manenschijn won het inhaalduel bij Tilburg met 1-6 en verzekerde zich op die manier van het competitietoetje. ‘Lekker dat het nu zeker is’, zei Thijs van Dam.

Rotterdam nam donderdagavond in Brabant revanche op het ‘verloren dubbelweekend’. Het dubbelweekend waarin de ploeg van Manenschijn vrijdag een offday kende tegen Den Bosch (0-3) en twee dagen later ook niet van Pinoké, die andere playoff-kandidaat, won: 2-2.

Daardoor kwam er enigszins druk te staan op het inhaalduel bij Tilburg, wetende dat de havenstedelingen de reguliere competitie afsluiten met wedstrijden tegen subtopper HGC en koploper Bloemendaal. Van Dam: ‘We hikten er lang tegenaan om de play-offs veilig te stellen. Ik merkte dat er wat spanning in de ploeg kroop de laatste wedstrijden. De wedstrijden tegen HGC en Bloemendaal gaan we zeker niet rustig aanvliegen, we willen met een goed gevoel de play-offs in.’

Vreugde bij Rotterdam na het behalen van de play-offs. Foto: Willem Vernes

Rotterdam trof in Tilburg een ploeg die de laatste weken door corona werd geteisterd. Door diverse coronabesmettingen ging er een streep door de laatste drie wedstrijden van de Tilburgers. Zo ook door de thuiswedstrijd tegen Rotterdam, die dus donderdag werd ingehaald. De meeste spelers waren donderdagavond weer van de partij, alleen Greg Nolan en Tim Cross ontbraken nog bij de thuisploeg.

Hertzberger en Van Dam eisen hoofdrol op

Tilburg startte vlammend aan het inhaalduel. Binnen een minuut versierde de ploeg van Jeroen Delmee al een strafcorner. Gareth Furlong zorgde voor het eerste wapenfeit van de wedstrijd, maar zijn push werd ternauwernood gekeerd door Rotterdam-keeper Derk Meijer. Tilburg was niet van plan om het rustig aan te gaan doen, de thuisploeg was met name in de eerste helft opvallend veel op de Rotterdamse helft te vinden.

Thijs van Dam scoorde twee keer tegen Tilburg. Foto: Willem Vernes

Kwam Rotterdam dan onverdiend op voorsprong? Zeker niet. De groene brigade van Manenschijn brak een aantal keer dreigend door de Tilburgse defensie heen.

De mooiste aanval in het eerste kwart leverde direct een treffer op. Na goed voorbereidend werk van Jeroen Hertzberger en Joaquín Menini zorgde Van Dam – opvallend genoeg spelend met rugnummer 23 en niet met het vertrouwde nummer 10 op z’n rug – voor het beslissende tikje. ‘Ik ben mijn shirt kwijt’, lachte Van Dam. ‘Zo vaak spelen we niet in dit tenue. Ik moet zeggen, dit nummer beviel me wel. Haha, nee het lag niet aan het shirt. Ik werd goed bediend door Jeroen. Ik hoefde de ballen er alleen maar in te lopen.’

Het tandem Jeroen Hertzberger en Thijs van Dam was weer ouderwets op dreef. Foto: Willem Vernes

Ook bij de 0-2 van Van Dam was aanvoerder Hertzberger betrokken. Met een splijtende pass bediende ‘Mister Rotterdam’ de rappe aanvaller, die vlak voor rust de score verdubbelde. Kort daarna eiste de captain zelf de hoofdrol op door de 0-3 vanaf kopcirkel binnen te pushen.

Hard pushen, dat kan Furlong ook, zo bewees hij vier minuten na rust. De Welshman zette Tilburg met een vlijmscherpe sleeppush vanaf kopcirkel op 1-3. Even daarvoor trof Bas Scheer de buitenkant van de paal.

Thijs van Dam op snelheid. Foto: Willem Vernes

Heel even dacht Tilburg er nog een spannende wedstrijd van te maken. Met een nadruk op héél even, want nog geen minuut later lag de bal er alweer aan de andere kant in. Het was Menini die Tilburg-doelman Sander van Berkel met een harde backhand kansloos liet: 1-4.

Rotterdam is weer van de partij

Tristan Algera zorgde met een strafcornerrebound voor de 1-5, waarna Justen Blok de eindstand op het bord zette. Door de overwinning verzekerde Rotterdam zich in ieder geval van de vierde plaats. Na vier jaar afwezigheid doen de Rotterdammers weer écht mee om de landstitel.

Tevreden gezichten in het Rotterdamse kamp na de 1-6 zege bij Tilburg. Foto: Willem Vernes

De ploeg van Manenschijn heeft nog één punt nodig om zeker te zijn van plaats 3. Dan ontlopen de havenstedelingen koploper Bloemendaal in de halve finale van de play-offs. ‘Het is binnen de ploeg nog niet over een mogelijke tegenstander in de play-offs gegaan’, vertelt Van Dam. ‘Het maakt ook niet zoveel uit wie we in de halve finale treffen, wij willen in ieder geval op de derde plaats eindigen.’

Volgens de rappe aanvaller behoren Bloemendaal en Kampong tot de twee beste ploegen van de competitie. ‘Het is aan ons om daar in de play-offs wat aan te doen. Bovendien, als je landskampioen wil worden, moet je van iedere ploeg kunnen winnen.’