Finales: alle duels mét videoscheidsrechter live op tv en online

De hoogmis van het Nederlandse clubhockey gaat vandaag van start en als hockeyliefhebber hoef je daarvan niets te missen. Alle finaleduels uit de Hoofdklasse worden namelijk live uitgezonden. De verdeling op televisie is: de NOS volgt de best of three tussen Kampong en Bloemendaal, Ziggo richt zich zoals het hele seizoen op de dames en zendt de duels tussen Amsterdam en Den Bosch live uit. Al is zojuist bekend geworden dat de NOS zondag een eventuele derde dames-duel (aanvang verschoven naar 12.55 uur) ook op tv brengt.

Natuurlijk blijf je via de liveblogs op hockey.nl van minuut tot minuut op de hoogte van alle ontwikkelingen voor, tijdens en na afloop van de play off-duels. Heb je de beelden gemist, dan kun je bij ons ook de samenvattingen bekijken.

De climax van de Hoofdklasse Heren start donderdagmiddag om 14.30 uur op De Klapperboom in Utrecht waar Kampong en Bloemendaal afslaan voor wedstrijd nummer 1. De NOS zendt deze clash der giganten rechtstreeks uit via NPO1, de NOS-app en nos.nl. Philip Kooke is de commentator.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door hockey.nl (@hockeynl)

Om 18.30 uur is het de beurt aan de dames van Amsterdam en Den Bosch, die dan afslaan in het Wagener Stadion. Via Ziggo Sport is vanaf 18.20 uur alles te volgen, inclusief voorbeschouwing en reacties. Abonnees van Ziggo kijken het duel op kanaal 14, abonnees van andere providers kunnen de wedstrijd zien met een Ziggo Sport Totaal-abonnement. John van Vliet en Tim Steens verzorgen het commentaar en de interviews.

Vanwege het Eredivisie-voetbal is er donderdagmiddag op de radio een uitzending van Langs de Lijn en ook daarin wordt er volop aandacht besteed aan beide playoff-finales.

hockey.nl

Alle kanalen van hockey.nl staan deze dagen ook in het teken van de play-offs. Op de site en de socials blikken we vooruit en al ruim voor het beginsignaal houden we jullie op de hoogte van alle ontwikkelingen. Tijdens de wedstrijd zijn we er met de live-updates, na afloop met een wedstrijdverhaal en natuurlijk met de reacties van alle hoofdrolspelers. Volg ons ook op Instagram om niks te missen.

De samenvattingen van de playoff-finales kun je ook bekijken op hockey.nl. Update je hockey.nl-app dat verschijnen de beelden automatisch in de vernieuwde video-carrousel.

Videoscheidsrechter

Door de aanwezigheid van televisiecamera’s bij alle wedstrijden zet de KNHB bij de finales ook weer een videoscheidsrechter in. Voor de inzet van een videoscheidsrechter zijn minimaal vier, vijf camera’s en een videowagen   noodzakelijk. Sinds de introductie in 2017 is dat nu voor de derde keer (vanwege corona waren er vorig jaar geen play-offs) dat de videoref zijn opwachting maakt in de finale strijd om de landstitel.

De videoscheidsrechter maakte in 2006 zijn entree in de internationale hockeywereld. Tijdens grote toernooien – zoals het EK, WK, Olympische Spelen en Euro Hockey League – kunnen scheidsrechters en spelers een beroep doen op een extra arbiter die vanuit de videowagen de wedstrijd vanuit verschillende camerastandpunten bekijkt.

De videoscheidsrechter helpt ook om discussies met de scheidsrechter te voorkomen. Foto: Willem Vernes

De KNHB hanteert de internationale regels voor de videoscheidsrechter ook tijdens de finalewedstrijden van de play-offs. Dat betekent dat elke ploeg tijdens de wedstrijd een mogelijkheid heeft op de video ref. Heeft de aanvrager gelijk of is ook na bestudering van de beelden geen uitsluitsel te geven, dan behoudt de ploeg de videoreferral. Was de beslissing van de veldarbiter terecht, dan is de ploeg de video-aanvraag kwijt. Als een wedstrijd na een gelijke stand in shoot-outs eindigt, heeft elke ploeg weer recht op één videoreferral. Een scheidsrechter kan ook zelf een videoreferral aanvragen.


1 Reactie

  1. p-smits

    Ik zie ineens een plaatje met Marlies Verbruggen van DB. Wat een fantastisch (en ondergewaardeerde) speelster was dat. Dat is nu zo'n type speelster waar je een moeilijke wedstrijd mee kan winnen. Speelt zij nog ergens of is ze gestopt?


Wat vind jij? Praat mee...