Floris de Ridder: ‘Zag er op tv erger uit dan in werkelijkheid’

Het was het meest besproken moment van de finale tussen Bloemendaal en Kampong. Floris de Ridder die Bloemendaal-aanvaller Thierry Brinkman diens stick hardhandig in zijn buik duwde. Eerst kreeg hij geel, daarna rood. Met tien tegen elf verspeelde Kampong de 1-2 voorsprong, verloor de schoot-outs en zag Bloemendaal zo de landstitel pakken.

Die shoot-outs bekeek De Ridder vanaf een bankje voor het clubhuis van Bloemendaal. Toen Bloemendaal een shoot-out miste, juichte hij keihard. Die vreugde was van korte duur. Nadat ploeggenoot Silas Lageman de beslissende shoot-out zag stranden op goalie Maurits Visser, liep hij met gebogen hoofd richting de weilanden op ’t Kopje. Moederziel alleen. Als paria. Voor de prijsuitreiking na afloop kwam hij niet meer opdagen. De medaille kon hem gestolen worden. Hij had wel wat anders aan zijn hoofd.

Lang nadat de huldiging was geweest, liet De Ridder voor het eerst zijn gezicht zien in de Kampong-tent, waar de Utrechtse spelers hun teleurstelling wegspoelden met een blikje bier en een broodje kroket. De Ridder fris gedoucht, kreeg nog een knuffel van een ploeggenoot, maar had het vervolgens wel gezien.

Michiel Otten toont Floris de Ridder de gele kaart. Na het raadplegen van de videoref wordt dat rood. Foto: Koen Suyk

‘Ik wil er eigenlijk niets over zeggen’, zei de hoofdpersoon van de finale om het landskampioenschap in de Tulp Hoofdklasse Heren, terwijl hij samen met de Sander de Wijn naar de auto liep. Om daar vervolgens toch aan toe te voegen: ‘Ik deed het niet expres. Ik wilde de stick aan hem teruggeven en hij (Thierry Brinkman, red.) ging liggen. Op televisie zag het er erger uit dat het in werkelijkheid was.’

Kermend

Daar liet De Ridder het bij. Klaar was hij ermee. Weg wilde de verdediger van de plek des onheils, waar Kampong tot aan het begin van het vierde kwart op weg was naar een derde wedstrijd. Do or die zou het worden op zondag. Tot het duel tussen Brinkman en De Ridder. De aanvaller van Bloemendaal ging naar de grond in de Kampong-cirkel en verloor daarbij zijn stick. De Ridder raapte de stick op en duwde hem in de buik van Brinkman, die kermend naar de grond ging.

Scheidsrechter Michiel Otten trok eerst een gele kaart en gaf tien minuten tijdstraf. Toen De Ridder al op het strafbankje zat, besloot de arbitrage na overleg met de videoscheidsrechter dat de Kampong-verdediger een rode kaart verdiende voor zijn actie. Wegwezen dus. De Ridder verliet de bank, sprong over de reling en toog richting het clubhuis.

Floris de Ridder springt over De Ridder nadat hij rood heeft gekregen. Foto: Koen Suyk

Op de trappen zag hij hoe de tien overgebleven Kampong’ers vochten als leeuwen, maar uiteindelijk toch bezweken onder de druk. Uitgerekend Brinkman scoorde de 2-2. Tot afgrijzen van De Ridder, die de schlemiel van de finale was.

De held werd Brinkman met twee goals en een benutte shoot-out. Het goudhaantje stond na afloop de situatie met De Ridder nog helder voor de geest. ‘We hadden een duel in de cirkel. Hij pakte mij daar al vast, dus in mijn optiek was het al een corner. Daar vroegen wij ook de video voor aan. In die situatie, vlak daarna, gooide hij mijn stick in mijn buik. Dat heeft de videoscheidsrechter ook nog bekeken. Toen ging het van geel naar rood’, zei de landskampioen.

‘Dit is gewoon heel dom’

Kampong-coach Roelant Oltmans was na afloop duidelijk in zijn oordeel over De Ridder. ‘Ik moet het eerst nog terugzien, maar als de scheidsrechter een gele kaart geeft, vervolgens naar de video gaat en dan een rode kaart gegeven wordt, denk ik dat we dat gewoon moeten accepteren en mijn speler in dat geval iets doms heeft gedaan. Zo simpel is het. Hij benadeelt ons enorm. Ik heb Floris nog niet gezien en niet gesproken. Wat ik tegen hem ga zeggen, laat ik voorlopig maar even voor mezelf. Ik ben ongelooflijk teleurgesteld dat hij zoiets doet.’

Floris is een goede jongen, buiten het veld een goede gozer en een goede vader ook. Thierry Brinkman over Floris de Ridder

 

Ploeggenoot Derck de Vilder baalde ook van de actie van zijn ploeggenoot. ‘Het verschil deze wedstrijd was die kaart. Die kaart verandert alles, moesten we opeens dertien minuten met z’n tienen spelen. Ik heb het aan Thierry gevraagd. Volgens mij gooide De Ridder de stick van hem naar zijn buik. Ik heb het nog niet teruggekeken. Maar het is gewoon heel dom. Je moet gewoon je hoofd koel houden. Dit slaat nergens op’, zei De Vilder.

Thierry Brinkman grijpt naar zijn buik en wordt getroost door Robbert Kemperman. Foto: Koen Suyk

Brinkman en De Ridder hadden het donderdag in de eerste playoff-finale ook al met elkaar aan de stok bij de shoot-outs. Het tweetal speelde ooit samen bij Kampong. Brinkman: ‘Ik ken De Ridder al langer dan vandaag. Hij is een goede jongen, buiten het veld een goede gozer en een goede vader ook. Ik neem hem dit echt totaal niet kwalijk. Het is gewoon een domme actie van ‘m. Het is lekker voor ons, wij speelden daardoor dertien minuten met een man meer. Het was in die hitte van de strijd. Ik zit daar totaal niet meer mee.’


53 Reacties

 1. PatrickBateman

  Misschien kan Thierry ook een beetje reflecteren op zijn eigen gedrag bij dat incident. Is dit waar we heen willen?

  1. SanderE

   Zeker na dit verhaal gelezen te hebben: Thierry was vandaag gewoon een matennaaier. We zijn het allemaal eens dat de actie van de Ridder niet handig was. Maar wat had ik het mooi gevonden als Thierry er ook met geel af ging.

  2. ton-goderie

   ‘Zoon van’ : zonder meer prima hockeyer, maar wat MINDER THEATER (reactie op de Ridder) en MEER BESCHEIDENHEID (vingertje koppie,koppie na SO en in z’n eentje vieren direct na afloop) zou hem sieren.

  3. conegut

   Is gewoon niet handig. Opzet zit hier natuurlijk bij. Niet zo bedoeld maar wel om hem iets hardhandiger stick te geven. Seizoen zit erop. Volgend jaar gewoon weer lekker mee ballen. Houdoe en tot ziens.

  4. jarly-brown

   Beide spelers laten hier gedrag zien waar we in de hockeysport niet op zitten te wachten. Ja, alletwee. Kijk even in de spiegel, mannen en dan slaan we deze zwarte bladzijde snel om.

  5. AvA

   Brinkman te onsympathiek. Bah. Niet vreemd in de B-familie. Dat vingertje, bahhh . Huj. Kan goed hockeyen maar met zo n houding heb ik medelijden met deze telg.

 2. luchtisblauwgrasisgroen

  Headline op de NOS: ‘Hockeyer prikt met stick.’ Onhandige actie van De Ridder en terecht rood. Reactie Brinkman was inderdaad theatraal. Ik ben blij dat Bloemendaal kampioen is geworden, voor Kampong viel het (deels door eigen toedoen) de verkeerde kant op: zonder de kaarten en de bijna doelpunten (paal en toeter) had het ook de andere kant op kunnen vallen. Maar daar maalt nu niemand meer over, want 🎵 De lucht is blauw, het gras is groen en Bloemendaal is kampioen 🎵

 3. JacquesBrinkman

  Dit is ‘slim’ versus ‘dom’. Precies waarom het Nederlands elftal al meer dan 20 jaar geen ‘echte’ hoofdprijs heeft gepakt. In Tokio is het mogelijk met ‘slimme’ spelers en niet te veel ‘domme’ spelers. Bloemendaal een voorbeeld hoe een team zou moeten functioneren. Bekijk allen het filmpje over Bloemendaal (youtube Lumina Learning, hoe bouw je een winnend team).

  1. ton-goderie

   Ook een aanrader: “Follow The Money” !

  2. SanderE

   Yeah right. Het heeft niks te maken met kwaliteit binnen een team zeker? In ‘98 wereldkampioen geworden na een scorende de Nooijer (3-2) vanuit een rebound in de verlenging (tegen Spanje). Met een Lomans die het gehele toernooi belangrijk was en voornamelijk binnen de lijnen kwam wanneer er een strafcorner werd behaald. En “onlangs” een finale verliezen op shoot outs van België. Het lijkt me wat ver gezocht. Met alleen de braafste jongens van de klas wordt je ook geen wereldkampioen!

  3. net niet....

   Ze zijn gewoon niet goed genoeg...Duitsers,Belgen, Australiers zie ik nooit dit soort acties uithalen...

 4. Freekie

  Verassend, weet een belachelijke actie die als eufemisme 'dom' wordt genoemd...

 5. Ervaringsdeskundige

  Ongelooflijk dom van de Ridder, hij benadeelt zijn ploeg die vandaag tot dat moment beter was. Brinkman heeft het theater niet nodig. Ik hoop dat Caldas de afgelopen wedstrijden heeft gezien en snapt dat hij met een stel kleuters geen Olympisch Kampioen wordt. Een paar jongens met de mentaliteit en houding van Wortelboer en Balk. Dan maken we kans.

 6. Runa Honig

  Je hebt soms een game changer en dit was er zo een. Brinkman kijkt net iets teveel Spaans voetbal. In la liga zijn ze ook heel goed in toneelspelen. 🤨

 7. Gilberts

  De actie van De Ridder zag er erger uit dan bedoeld. Maar het is op z'n zachtst gezegd opmerkelijk dat de heer J. Brinkman de reactie van zijn zoon, als een stervende zwaan gillend gaan liggen, in navolging van Neymar, "slim"noemt. Moeten we zo Olympisch Kampioen willen worden?

  1. bartherklots

   Juist, is geen reclame voor het hockey in de breedste zin.

 8. Unionmijnclubdekluis

  Onterechte rode kaart, geel was op zijn plek geweest.... maar helaas. Door het gedrag van Brinkman helaas geen 3de wedstrijd, morgen maar andere dingen gaan doen!

 9. kees

  Al dat gejank hier over Brinkman!?!? Ik begrijp dat echt niet. De Ridder is al sinds de jeugd een liability en er lijkt niks veranderd. Brinkman grijpt een moment aan om de wedstrijd te draaien en dat lukt. Het ging over het Nederlands kampioenschap mensen, niet om Smarties of een onderling Corona-potje. Topsport gaat om winnen, maar dat snappen we in Nederland niet zo goed. Fijne vakantie.

  1. Freekie

   Precies dit.

  2. Avdd

   Precies! De Ridder heeft zich als coach van jeugd teams ook meerdere malen misdragen. Zit in in de aart van het beestje

 10. Peternooitgedagt

  Gaat fietsen Floris!

 11. PatrickBateman

  Natuurlijk is de actie van de Ridder dom. Maar ik moet er wel een beetje om glimlachen om het theater van Brinkman als slim te betitelen. En het interview erna vond ik ook niet slim. Dit heeft nu iedereen gezien en er is veel aandacht voor. Ik vraag me af of het slim is om jezelf met deze reputatie op te zadelen in een tijd waarin iedereen alle beelden kan terugkijken. Volgens mij wil je nog een paar jaartjes serieus genomen worden door scheidsrechters en toeschouwers.

 12. Joeri1975

  Ik krijg het zuur van de wijze waarop Brinkman opereert en reageert. Teleurstellend hoe de arbitrage dit theater honoreert. Goedkoop effectbejag dat mooi, “emotioneel” hockey uiteindelijk vervuilt en beperkt. Beschamend.

  1. Boearco

   Familie Brinkman is altijd wat impulsief in hun reactie op het veld en buiten het veld. Als je 2-1 voor staat is een overtreding op deze manier maken door de Ridder ook niet erg slim.

  2. flyingdutch

   Uiteindelijk is het nog steeds De Ridder die de overtreding maakt. Brinkman gaat daarna wat theatraal naar de grond, maar dat doet niks af aan de belachelijke actie van De Ridder. Volkomen terechte rode kaart

 13. JanHeinvdWaals

  Wat een acteur die Brinkman... Ik denk dat zelfs Luis Suarez met bewondering naar deze actie heeft gekeken!

 14. Joeri1975

  Absoluut eens Boearco. Vind de straf echter buitenproportioneel.

 15. GuusVogels

  Wat een vertoning van Brinkman en matige inschatting van arbitrage.

 16. Anelissen

  Grappig dat meneer Brinkman zijn zoon als “slimme” speler betiteld terwijl ik hem eerder een achterbakse matennaaier zou noemen. Jammer en bijna zorgelijk dat hij meent dat deze eigenschappen een winnend team zouden moeten toebehoren. Ik zou me schamen op deze wijze te moeten winnen. Liever eerlijk en goed spel dan dit manipulatieve gekonkel.. is dat wat we tegenwoordig in hockey willen?!?!

 17. flyingdutch

  Toch bijzonder dat mensen de actie van De Ridder goed proberen te praten omdat Brinkman daarna te theatraal zou reageren. Dat verandert toch nog aan de belachelijke actie van De Ridder? Clubliefde maakt blind blijkt nu wel.

  1. AvA

   Dat komt omdat met Brinkman niet sympathiek vindt.

 18. kasparstevens

  Wie zou voor theater-maken Geel gegeven hebben? 5 of 10? Nadat je natuurlijk Rood hebt gegeven?

 19. Hockeyfeest

  Het gedrag van Brinkman berokkent het hockey heel wat meer schade dan de domme actie van de Ridder. Voor het eerst schaamde ik me voor Bloemendaal en het hockey. Schorsen die vent, walgelijk. Dit soort gedrag is geen uitzondering bij dit heerschap. Hier zou hard tegen opgetreden moeten worden. Helaas kan hij wel goed hockeyen. Er zijn zaken die belangrijker zijn dan "prestaties".

  1. Eelco Houwink

   Nou nou nou nou nou zeg Laten we het erop houden dat zijn navelstreng nog niet te lang dicht zat en flink beschadigd had kunnen worden

 20. p-smits

  Quote Hockeyfeest: "Helaas kan hij wel goed hockeyen. Er zijn zaken die belangrijker zijn dan "prestaties". Unquote Ik denk niet dat een Brinkman iets van je opmerking zal begrijpen. Totaal geen reflectief vermogen of gewetensfunctie: Quote Thierry: "Het is lekker voor ons, wij speelden daardoor dertien minuten met een man meer. Het was in die hitte van de strijd. Ik zit daar totaal niet meer mee.’" Het zou hem sieren, maar mij verbazen als hij met excuses komt.

 21. edelweiss

  Terechte rode kaart voor de Ridder, die had hij ook moeten krijgen zonder het matennaaien van Brinkman. Fantastische hockeyer natuurlijk Brinkman maar dit gedrag is onprofessioneel en komt rechtstreeks van het voetbalveld. Caldas heeft weer wat recht te breien binnen de Oranje groep. Dit wordt niet snel vergeten.

 22. Hockeyfeest

  Je kan Brinkman ook gewoon niet selecteren......................

 23. svdf

  Als ik theater wil zien kijk ik wel voetbal

 24. Cr7-Cris-Dornaldo

  Thx Thierry, goed voorbeeld voor de jeugd. Kunnen we ze voetbaltheater weer gaan afleren.... Of aanleren als dit de cultuur wordt:(

 25. hockey-coach

  zo vader zo zoon...

 26. bosman15

  De Ridder had er in de tweede minuut al af gemoeten gaan met zijn overtreding op Bovendeert. Hij liet professioneel zijn stick hangen. Maar omdat het zo vroeg in wedstrijd was lieten de scheidsrechter het gaan Zijn actie op Brinkman is niet slim. Met 2-1 voor mag je dit nooit doen. Natuurlijk reageert Brinkman overdreven maar hij weet ook als De Ridder rood krijgt Bloemendaal met 1 man meer speelt en ze de achterstand om kunnen draaien.

 27. w.j.arriens

  Dit heeft niks te maken met "slim en dom". Het is ook niet goed. Het is emotie. We weten allemaal dat de ene mens heftiger reageert dan de ander. We weten ook allemaal dat er een grens is aan wat getolereerd kan worden. Vandaar ook dat ik sinds gister steeds moest denken aan de gevleugelde kreet ".... de wedstrijd aanvoelen ....". Dit was geen gewone wedstrijd, het was DE finale en dan ZIJN de snaren xtra gespannen. Ik geef toe, het is achteraf en we mogen, nee moeten, blij zijn dat er scheidsrechters zijn, maar had hier, en zeker in de video call, niet even die gedachte kunnen opkomen: ".... de wedstrijd aanvoelen... ", en "...in het heetst van de strijd...". Het lijkt alsof ook het theatrale gedrag als deel van het incident, ter zijde is geschoven in de beoordeling. In DEZE wedstrijd had een gele kaart met strenge waarschuwing ook gekund? En was de finale "volwaardig" gebleven?

 28. gewoon-een-liefhebber

  Ik heb "hockeyvader" J. Brinkman wel eens meegemaakt langs de lijn bij zijn kinderen. Ik kan jullie vertellen dat hij geen voorbeeld of laat staan een sieraad is voor de hockeysport. Als je hem ziet gedragen, snap je heel goed waar die Thierry het vandaan heeft. WALGELIJK!

 29. floppieenteun

  Sluit me aan bij @Flyingdutch, bijzonder dat mensen op dit forum de actie van de Ridder goed proberen te praten omdat Brinkman daarna te theatraal zou reageren. Het is gewoon een dieprode kaart, ook zo gezien door o.a. de videoscheidsrechter. Persoonlijk is de reactie van Brinkman ook niet mijn ding, inderdaad te theatraal. Wel een reactie die ervoor zorgt dat je als Bloemendaal op gelijke hoogte komt en uiteindelijk landskampioen wordt. En slim, want hij wordt uiteindelijk wel redelijk hard geraakt.

 30. hockey-g

  Het is al gezegd hier: actie De Ridder: terecht rood. Actie Brinkman: ga voetballen. Zou eigenlijk ook geel moeten opleveren. Rot op met dit soort gedrag.

 31. Hockeyfeest

  Het goedpraten van het gedrag van Brinkman door te wijzen op het voor Bloemendaal gunstige effect., slaat voor mij de plank nog verder mis. Als misdragingen beloond worden is het geoorloofd.........................?

 32. SchMulder

  Jammer dat De Ridder het even verloor, 10 minuten straftijd geven. Brinkman valt naar de grond als een voetballer die een gemiste kopstoot faked. 5 minuten naast De Ridder gaan zitten. Niet meer doen jongens,... Siert mijn sport niet.

 33. Horn_964

  Dieprood? Rood of donkergeel. Stomme actie om je zo te laten gaan. Maar dat weet hij zelf ook wel inmiddels. Overdreven theater kan ik me - in het heetst van de strijd om het landskampioenschap - ook nog voorstellen. Maar als de emoties gezakt zijn met De Ridder toegeven dat het een stomme actie was (dat was dat 'laten struikelen' van Bovendeert in Q1 overigens ook al) en Brinkman toegeven dat zijn 'stervende zwaan' act een naai-actie was. Verder Bloemendaal terecht kampioen en door naar volgens seizoen. Jammer dat er vandaag geen 3e wedstrijd is gekomen.

 34. francakh

  Domme actie maar man o man wat een theater.

 35. floppieenteun

  Domme actie maar man o man wat een mooie beker.

 36. daniel-van-son

  Bekijk eerst deze zin : "Daar vroegen wij ook de video voor aan. In die situatie, vlak daarna, gooide hij mijn stick in mijn buik". Ah, dus de stick werd niet in de buik geduwd. Dat zie je ook duidelijk in de beelden. En, gooien ? Dan heeft Floris nooit gooien geleerd. Dat kan ik niet geloven. Floris, knap hoe je de situatie opving. Met opgeheven hoofd het veld verlaten en verder geen gekke dingen gedaan. Dat is een voorbeeld voor heel veel andere mensen in een dergelijke heetgebakerde situatie.

 37. rstemerdink

  Op deze manier de wedstrijd draaien? Door te matennaaien en een schwalbe? Is dat wat topsport beoogt te zijn? Winning at all costs? Van mij hoeft dat niet hoor...deze overwinning zal altijd een naar bijsmaakje hebben. Zo ga je dus de geschiedenisboeken in...


Wat vind jij? Praat mee...