Geen stress bij Van der Horst: ‘Door de lockdown beginnen we opnieuw’

Het ene moment druk coachend langs de zijlijn, het andere moment deelt hij een boks of schouderklop uit aan een van zijn wisselspelers. Robert van der Horst (36), coach van Oranje-Rood, oogt zondagmiddag tijdens het gewonnen oefenduel tegen Den Bosch (2-1) ontspannen en tevreden.

Aan niets is te merken dat de oud-international met zijn ploeg op de negende plek staat in de Tulp Hoofdklasse Heren. Hoewel die zeven wedstrijden van seizoen 2020-2021 lang geleden zijn gespeeld, liegt de werkelijkheid er niet om. Oranje-Rood is ver verwijderd van playoff-plekken en moet zelfs oppassen dat een degradatiekandidaat als Hurley niet langszij komt.

Dat zijn zorgen voor later, want deze zondagmiddag begint de ploeg van Van der Horst voortvarend. Ondanks het ontbreken van potential Joep de Natris en de ervaren Thomas Briels, is het Thibeau Stockbroekx die van dichtbij al snel de openingstreffer binnen tipt tegen Den Bosch: 1-0.

Als jonkie Sheldon Schouten in het tweede kwart de 2-0 binnensleept, dringt zich de vraag op waarom de Eindhovenaren op een negende plek in de Tulp Hoofdklasse staan. Dat antwoord komt snel: waar Van der Horst de eerste twee kwarten ontspannen kan toekijken, zakt zijn ploeg daarna snel weg. Den Bosch krijgt de overhand, maar het blijft bij een treffer van Noud Schoenaker: 2-1. 

Oranje-Rood moest het zondag tegen Den Bosch zonder Thomas Briels (midden) en Joep de Natris (links) doen. Foto: Willem Vernes

Oranje-Rood heeft een andere selectie dan in september

Van der Horst reageert verontwaardigd als we na het oefenduel beginnen over de negende plek in het klassement. ‘Staan we negende? Geen idee’, klinkt het wat losjes. ‘Het is een tijd geleden. Ik leef liever in het hier en nu. Bovendien hebben we een andere selectie dan toen.’ Het lijkt bijna of de oud-international over een vorig seizoen praat. Vergeleken met september is er volgens hem dan ook veel veranderd op de velden van de Eindhovense club.

Door de lockdown voelt het eigenlijk of we nu opnieuw beginnen. Robert van der Horst

‘We hebben een jonge, talentvolle groep, die leunt op een aantal steunpilaren. Door de lockdown voelt het eigenlijk of we nu opnieuw beginnen. Veel jongens hebben door kunnen trainen bij de potentials, Jong Oranje of het Nederlands team. De jonge jongens heb ik echt zien groeien. Daardoor is het niveau van de ploeg dichter bij elkaar gekomen. Dat is goed geweest voor de selectie. Het is hetzelfde seizoen, maar een andere periode.’

Coach Robert van der Horst met op de achtergrond zijn assistent Jeroen Baart. Foto: Willem Vernes

Van zijn selectie sloten Jamie van Aart, Max de Bie, Pim Haring en Sheldon Schouten aan bij Jong Oranje. Max Kuijpers werd door bondscoach Max Caldas aangewezen als potential en ook Joep de Natris mocht met die status trainen bij Oranje. Daar kwamen zij hun clubgenoten Sander Baart, Teun Beins, Pirmin Blaak en Joep de Mol tegen.

Ondanks die vier A-internationals in de ploeg en Belgie-captain Thomas Briels won Van der Horst (aan zijn tweede seizoen bezig bij Oranje-Rood) maar twee keer. Van laagvliegers Almere (4-2) en Tilburg (6-3). Vorig seizoen eindigde de Eindhovens formatie op een zesde plek in de niet afgemaakte competitie.

Als we Phil Roper en Jake Whetton wel waren gekomen, hadden we echt mee kunnen doen. Robert van der Horst

Potential Max Kuijpes in duel. Foto: Willem Vernes

Tweeduizend interlands ingeleverd

Oranje-Rood had grootse plannen om die positie dit seizoen te verbeteren door – geheel in de traditie van de Eindhovense ploeg – te stunten met de komst van twee internationale hockeysterren: Phil Roper (Engels international) en Jake Whetton (Australisch international).

De corona-uitbraak in maart en daardoor het uitstel van de Olympische Spelen in Tokio gooide roet in het eten. ‘Met die twee erbij, hadden we echt meegedaan’, denkt Van der Horst. ‘Dan hadden we meer breedte en kwaliteit in de selectie gehad. De realiteit schetst dat dat niet gelukt is. De laatste twee jaar hebben we tweeduizend interlands ingeleverd. We zijn weer aan het opbouwen. Met eigen jongens.’

Van der Horst treurt daar niet over. Volgens hem zit er nog veel potentie in de groep. ‘We hebben wat pech gehad in de eerste zeven wedstrijden. Het ontbreekt ons aan stabiliteit. Ons doel dit seizoen blijft: zo hoog mogelijk eindigen. Kampong en Bloemendaal steken er met kop en schouders bovenuit. Pinoké heeft een mooie ploeg. De rest zit dicht bij elkaar en daar scharen wij ons ook bij. Wij willen de gevestigde orde aanvallen.’


3 Reacties

  1. jvolcano

    Als jonkie Sheldon Schouten in het tweede kwart de 2-0 binnensleept, dringt zich de vraag op waarom de Eindhovenaren op een negende plek in de Tulp Hoofdklasse staan... sterke journalistiek (grapje)

  2. janine-bijlsma

    Opvallend dat vd Horst weinig kritiek krijgt. Vorig seizoen zeer matig gepresteerd en nu weer met een selectie vol met internationals en talent, 1 punt boven de streep...Coachen en trainen is een vak dat je moet leren. Judge, Freixa en vd Horst allemaal meteen ingestapt als eindverantwoordelijke op het hoogste niveau. Waarom niet rustig starten en het vak leren?

  3. ashleybving

    A


Wat vind jij? Praat mee...