Geplaagd Rotterdam recht de rug tegen ultratam Tilburg

Rotterdam kan weer een beetje lachen. Voor het eerst in zes duels werd er weer gewonnen door de weggezakte topploeg. Tilburg bleek in Brabant een gewillig slachtoffer en werd met liefst 0-5 gevloerd, door onder andere vier goals van Alexander Schop.

Het was de afgelopen weken kommer en kwel bij de mannen van Rotterdam. De cijfers zijn dit seizoen in de Tulp Hoofdklasse Heren snoeihard en zonder meer ondermaats. Zo verloor de ploeg van Albert Kees Manenschijn al zes keer, twee keer vaker dan in het hele voorgaande hockeyjaar. Gewonnen werd er tot vandaag alleen van de onderste twee: SCHC en Hurley.

Onbedoeld schreef Rotterdam geschiedenis. In de eerste tien duels werden slechts acht punten gepakt, een historisch zwakke prestatie voor de groenwitten. De laatste keer dat de ploeg er na tien wedstrijden zo slecht voorstond, was in het seizoen 2002-2003. Toen leidde die slechte seizoensstart uiteindelijk zelfs tot degradatie.

Exit Blok, gemiste strafbal Hertzberger

Dat woord viel de afgelopen tijd nog net niet in Rotterdam. Maar zorgen waren er wel degelijk. Zondag was de zoveelste kans om het tij te keren. Op het veld waar vorig seizoen het play-offticket werd verzilverd. Bij Tilburg dus, de ploeg die vorige week juist weer uit een dal klom, door de belangrijke kelderkraker te winnen van SCHC.

Rotterdam kreeg al voor de wedstrijd de eerste tegenvaller te verwerken. Justen Blok liep na de warming-up richting kleedkamers en kon niet in actie komen. De verdediger zou het op eigen helft ook niet bepaald druk hebben gehad. De eerste 35 minuten waren een ouderwets gevalletje van eenrichtingsverkeer. De bezoekers oogden vanaf het begin gretig en kregen al snel goede kansen op de openingstreffer.

Foto: Bart Scheulderman

Een vroege corner van Tristan Algera werd gekraakt en Thijs van Dam stuitte op Sander van Berkel. Aan aanvallende intenties geen gebrek bij Rotterdam, dat na een kwartier spelen had moeten scoren. Een mooie solo van Joaquin Menini leidde na een kwartier spelen tot een strafcorner, die door Jeroen Hertzberger op het lijf van de Tilburgse lijnstop werd gesleept. Althans, dat stelde de arbitrage. Tilburg protesteerde fel, maar de beslissing veranderde niet.

De kans bij uitstek om het slechte gevoel te parkeren. Maar Hertzberger pushte naast. Het bleek uitstel van executie voor Tilburg, want Rotterdam maakte in het tweede kwart alsnog de 0-1. Alexander Schop tikte een voorzet van Hertzberger binnen en brak de ban. De cirkel van Tilburg leek in de minuten die volgden een schiettent. Vlak nadat Van Berkel, die goed keepte, knap Guus Jansen van het scoren afhield, was het weer Schop die toesloeg: 0-2.

Wedstrijd al voor rust gespeeld

Het vertrouwen en de schwung waren weer helemaal terug bij Rotterdam. Vlak voor rust stak Tjep Hoedemakers het halve veld over, liep de complete Tilburgse defensie eruit en tekende met een schot in de verre hoek voor de 0-3. Dit was het volgashockey, waar Rotterdam vorig seizoen zo om werd gevreesd. Overigens kreeg het daar van Tilburg ook alle gelegenheid voor. De Brabanders beschouwden dit duel vooraf als een goede kans om naar boven te klimmen, maar speelden aanvallend bar weinig klaar. Vlak voor rust kreeg cornerspecialist Leandro Tolini een kans vanaf kopcirkel. Die spaarzame kans bleek niet aan de Argentijn besteed.

Foto: Bart Scheulderman

Nee, het werd de middag van Rotterdam. Dat was na de eerste helft eigenlijk al zeker van de zege en kon het zich permitteren om even terug te schakelen. Toen er een gaatje viel was het meteen raak. Weer was het Schop die de bal binnengleed, ditmaal na een voorzet van de linkerkant, 0-4. Het ultratamme Tilburg, dat na rust wel ietsjes meer naar voren speelde, bood z’n thuispubliek vrij weinig vermaak. En dat terwijl zondag juist alle ouders van de spelers waren uitgenodigd.

Tilburg gaf dus niet thuis. En Rotterdam, dat prikte twaalf minuten voor het einde ook de 0-5 binnen. Weer was het Schop, die dus zijn vierde (!) van de dag maakte. Een dag waarop Rotterdam aantoonde dat het echt te goed is voor de negende plaats, waar ze ook na zondag nog staan. En een dag die ze in Tilburg heel graag willen vergeten. Wat een aanval op de de veilige zone had moeten worden, werd een uitglijder van jewelste. Daardoor staat Tilburg geparkeerd in de kelder.

Vele toeschouwers staakten de strijd al een paar minuten voor het laatste fluitsignaal. Het begon ineens hard te regenen in het zonnige Tilburg, waardoor een fiks deel van het publiek wegliep. Het paste wel bij het troosteloze optreden van de thuisploeg.

Tilburg – Rotterdam 0-5 (0-3)
23. Alexander Schop 0-1
27. Alexander Schop 0-2
30. TjepHoedemakers 0-3
46. Alexander Schop 0-4
58. Alexander Schop 0-5

 


Wat vind jij? Praat mee...