GTST-ster in de Hoofdklasse: de gekte rond Reinout Oerlemans

Begin jaren negentig zijn de heren van Klein Zwitserland een ware bezienswaardigheid in de Hoofdklasse. Het publiek trekt in groten getale naar wedstrijden van de Haagse club. Drommen meisjes verdringen zich langs de lijn voor Arnie Alberts. Of beter gezegd: Reinout Oerlemans, naast linksbuiten van Klein Zwitserland ook één van de sterren van de mateloos populaire soapserie Goede Tijden, Slechte Tijden.

De bedrijfsleider van de plaatselijke McDonalds in Venlo heeft er genoeg van. Hij dirigeert iedereen naar buiten. Als de laatste persoon naar buiten is gelopen, doet hij meteen de deur op slot. Alleen spelers en staf blijven achter. Buiten verdringt de menigte zich voor de ramen. Allemaal hopen ze een glimp op te vangen van Oerlemans.

Het is een van de vele voorbeelden die de gekte rondom Oerlemans illustreert nadat hij als 19-jarige rechtenstudent door een castingbureau van straat is geplukt en een rol krijgt in een soapserie die inmiddels al 35 seizoenen op de Nederlandse televisie te zien is.

Pielpartijtjes

Oerlemans groeit op in Den Haag en wordt als klein jongetje door zijn twee oudere broers meegenomen naar de Klatteweg. Daar speelt hij, zoals hij dat later in een interview noemt, ‘pielpartijtjes’. ‘Hele zondagen en in de zomer voetbalden en hockeyen wij op het terrein’, zegt Rochus Westbroek, die vanaf de C-tjes met Oerlemans in de ploeg zit. In die tijd ontstaat de vriendschap die tot op de dag van vandaag voortduurt.

Klein Zwitserland Jongens A1 1988-1989, Nederlands veld- en zaalkampioen. Achterste rij v.l.n.r.: Taco Stomps, Maarten Beeuwkes, Floris Rijk van de Gracht, Remko Koster, Reinout Oerlemans, Rochus Westbroek, Edo Buma (coach), Wybe van Druten, Gijs van der Linden, Mike Demeline. Voorste rij v.l.n.r.: Tim Steens (trainer), Jaap Derk Buma, Alexander van Velzen, Pepijn Groeneveld, Oscar Kenessey, David Veninga (keeper), Jeroen Wildschut (keeper), Taco Terheijden. Foto: privécollectie Tim Steens

Oerlemans blijkt een talentvolle hockeyer en speelt in districtselftallen. Na een uitstapje van twee jaar naar HGC keert hij in de A-jeugd terug op het oude nest. Met Klein Zwitserland wint Oerlemans in zijn laatste seizoen als jeugdspeler zowel in de zaal als op het veld de landstitel. Hij maakt deel uit van een goede jeugdlichting met onder andere dus Westbroek, Jaap Derk Buma en Remco Koster, die allen later international worden. Buma groeit uit tot de succesvolste, met WK- en olympisch goud.

Discipline

Oerlemans zien we in het seizoen 1990-1991 voor het eerst op de teamfoto van Heren 1, enigszins verscholen achter manager Ron Steens. De ploeg wordt gecoacht door legende Ties Kruize, het grote idool van Oerlemans. In die periode is discipline niet zijn sterkste kant. ‘Reinout was een flamboyante jongen. Hij hield wel van feestjes’, zegt Tim Steens destijds ploeggenoot en oud-coach van Oerlemans in de A1.

In Hockey Magazine blikt Oerlemans later terug op die beginperiode. ‘Ik weet nog dat ik met Ties mee mocht doen in het eerste van KZ. Ik was de vorige avond behoorlijk uit geweest en ik kwam veel te laat binnen, met zo’n kegel. Het hele team zat al klaar voor de teambespreking. Ik zou in de basis hebben gestaan, nu zat ik op de bank. Maar goed, van dat soort dingen leer je ook. Tophockey is best te vergelijken met acteren. Je moet een prestatie leveren.’

Zijn acteercarrière dwingt Oerlemans het hockey al snel uit het hoofd te zetten. In zijn contract staat dat risicosporten niet zijn toegestaan. In de kleedkamer in de studio heeft hij een stick staan zodat hij altijd nog kan oefenen. Twee jaar blijft hij verstoken van hockey, maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Oerlemans mist de sport en vraagt uiteindelijk of hij weer mag spelen. Die toestemming krijgt hij.

Teamfoto Klein Zwitserland 1990-1991. Reinout Oerlemans, staand derde van rechts. Tim Steens zittend links. Foto: Hockey Magazine

Na een zomer hard trainen sluit hij weer aan bij de selectie van KZ. Oerlemans is dan als Arnie Alberts uitgegroeid tot een van de populairste personages uit GTST. Hij heeft de status van Bekende Nederlander. Wat dat voor gevolgen heeft, merken zijn teamgenoten als ze hun hoofdklassewedstrijden spelen.

Gekte bij wedstrijden

‘In Den Haag viel het wel mee, maar bij de uitwedstrijden ontplofte het’, zegt Westbroek. Volgens Steens kondigden lokale media aan: ‘Klein Zwitserland komt – mét Reinout Oerlemans.’

Coach Norbert Nederlof herinnert zich de enorme toeloop bij wedstrijden: ‘Als we in de kleedkamer zaten, kon ik mij nauwelijks verstaanbaar maken. Zo’n herrie was het buiten. Ze stonden op de kleedkamerdeur te bonken.’

Westbroek: ‘Als Reinout op de bank zat, gingen ze op het dak van de dug-out liggen om een handtekening te vragen. Fans bleven ook na de wedstrijd hangen. Konden we het clubhuis nauwelijks in. Ik denk niet dat een hockeyer ooit zoveel aandacht heeft gekregen. Zelfs Teun de Nooijer niet.’

Teamgenoten storen zich niet aan de aandacht voor Oerlemans. Dat hij handtekeningen uitdeelt en met fans op de foto gaat, terwijl in het team onder meer ook wereldkampioen (1990) Maurits Crucq en Europees kampioen (1983) Maarten van Grimbergen, die beiden elk ruim honderd interlands achter hun naam hebben, spelen. ‘Als team waren we er redelijk snel aan gewend. Wij vonden het grappig en hij zat er niet zo mee’, legt Westbroek uit.

Reinout Oerlemans in actie voor Klein Zwitserland. Foto: privécollectie Norbert Nederlof

Oerlemans is binnen de ploeg ‘gewoon Reinout’. ‘Hij is een ontzettend leuke vent. Sociaal en geestig. Als we op de vrijdagavonden op de club aten, was het altijd vreselijk lachen’, zegt Nederlof.

‘De jongens kenden elkaar al heel lang en waren vrienden. De aandacht veranderde daar niets aan. Het was een gekke situatie, maar Reinout gedroeg zich nooit als een buitenbeentje. Hij was gewoon onderdeel van de groep. Reinout is altijd zichzelf gebleven.’

De aandacht had ook een positieve kant, zegt Nederlof. ‘We kwamen in de media. In de Telegraaf stond op een maandag een paginagrote foto van Reinout met de sponsornaam op het shirt. Die sponsor belde die dag heel blij op. Die had z’n sponsorbijdrage terugverdiend.’

Type Bryan Roy

Oerlemans is een handige en balvaardige speler. Een aanvaller die beschikt over snelheid en een sterke dribbel. Hij is geen goalgetter – Oerlemans maakt drie hoofdklassedoelpunten – , maar meer de voorbereider. ‘Hij is een creatieve denker en dat zag je terug in zijn spel’, zegt Nederlof. Zelf vergelijkt Oerlemans zich in een interview met voetballer Bryan Roy. De linksbuiten van Ajax stond bekend om zijn impulsieve acties.

‘Reinout hield wel van dollen. De bal terughalen door de benen van de tegenstander. Daarmee kreeg hij veel overtredingen mee. Reinout was technisch, maar misschien net iets te spielerisch. In de A1 was hij een van de betere spelers, was hij bepalend. Met zijn snelheid brak hij wedstrijden open. In het eerste had hij die positie niet. In dat team zaten spelers die beter waren’, zegt Westbroek.

Krantenknipsels uit AD, De Telegraaf en Leidse Courant

Een vaste basisspeler wordt Oerlemans niet bij Heren 1. Nederlof kiest vaak voor de voorhoede Buma, Westbroek en Eelco Bouma. In die tijd bestaat interchange nog niet: een speler begint op de bank, wordt tijdens de wedstrijd gewisseld óf speelt de hele wedstrijd.

De combinatie van een acteercarrière en topsport blijkt onhoudbaar. Soms verschijnt Oerlemans net iets te laat op de training. Hij besluit uiteindelijk te stoppen met hockey op het hoogste niveau. Westbroek, Steens en Nederlof zijn het erover eens: zonder GTST had Oerlemans uit kunnen groeien tot een goede hoofdklassespeler.

Westbroek: ‘Hij vond het achteraf jammer dat het niet kon. Maar dat typeert hem: hij kijkt altijd hoe ver hij kan reiken. Hij stopte, maar is later toch weer begonnen. Hij miste de sport. Hij is een sportliefhebber, maar heeft vooral een hockeyhart.’


1 Reactie

  1. peter-de-ruiter

    Mooi verhaal.


Wat vind jij? Praat mee...