Pinoké-coach Mahieu na 2-3 nederlaag: ‘Had ook 6-3 kunnen zijn’

Dat de strafcorner niet liep, was zondagmiddag een groot manco voor het ambitieuze Pinoké. Tegen playoff-concurrent Den Bosch werd na een achterstand van 0-3 met 2-3 verloren, nadat tien van de elf pogingen vanaf kopcirkel niet werden verzilverd. Grote man bij Den Bosch was met twee goals Noud Schoenaker.

‘Drie keer één-op-één op de keeper. Vier vrije schietkansen. Elf corners’, somde Pinoké-coach Jesse Mahieu op na de wedstrijd waarin zijn ploeg zichzelf tekort deed. ‘Deze pot hadden we gerust met 6-3 kunnen winnen. Dat we uiteindelijk níet gewonnen hebben, is natuurlijk zuur. Maar gezien het goede spel was het eigenlijk toch een prima dag. Met nog 21 wedstrijden voor de boeg is er geen enkele reden om in paniek te raken.’

Austin Smith heeft Den Bosch uit een strafcorner op 0-1 gezet. Foto: Koen Suyk

Met vier opeenvolgende strafcorners was de openingsfase duidelijk voor Den Bosch, dat één van de vier kansen vanaf kopcirkel wist te verzilveren. Na drie gemiste sleeppushes vloog de vierde poging van Austin Smith tegen het net (0-1).

Sterke fase Pinoké

Daarna brak een veel sterkere fase aan voor Pinoké, dat in het eerste en het tweede kwart bij elkaar opgeteld zes strafcorners versierde. Maar het Belgische kanon Alexander Hendrickx werd niet goed in stelling gebracht (sommige ballen werden verkeerd gestopt) of slaagde er door reddingen van keeper Loïc van Doren en de snelle uitlopers van Den Bosch niet in om de bal in het doel te jagen. Twee keer moest uitgeweken worden voor een schot, dat er ook niet in ging.

Dat was een periode waarin Den Bosch geen kansen creëerde en Pinoké had moeten toeslaan. Want daarna zagen de Steekneuzen binnen een paar minuten de minimale achterstand van 0-1 groeien naar 0-3. Twee keer was het Noud Schoenaker die de trekker over haalde. Vrij bij de tweede paal tipte hij de 0-2 binnen en op slag van rust was hij ook het eindstation van een strafcornervariant (0-3).

Van 0-3 naar 2-3

Pinoké versierde in het begin van het derde kwart opnieuw twee strafcorners die geen doelpunt opleverden. Pas de negende poging vanaf kopcirkel was de eerste die raak was. Met een steenharde, lage sleep verkleinde Alexander Hendrickx de achterstand van zijn ploeg naar 1-3.

Een opluchting voor de Steekneuzen, die daarna meteen doorpakten en de 2-3 maakten. Het was de nieuwe Duitse aanwinst Niklas Wellen die namens Pinoké de 2-3 op zijn naam schreef. Met nog zeventien minuten op de klok was er tijd genoeg om de comeback te voltooien en alsnog een gelijkspel of de overwinning uit het vuur te slepen.

Niklas Wellen heeft de achterstand voor Pinoké teruggebracht naar 2-3. Foto: Koen Suyk

Een gelijkspel was verdiend geweest Den Bosch-coach Eric Verboom

Met opnieuw een gemiste strafcorner – de tiende – en een schot naast het doel verzuimde Pinoké om de gecreëerde kansen te benutten en de 3-3 te maken. De laatste paar minuten waren de Steekneuzen dichtbij een goal met twee ballen die net langs de paal gingen. De grootste kans vond plaats in de laatste minuut en die was opnieuw voor Hendrickx, maar ook strafcorner nummer elf vond geen weg naar het doel.

‘Een gelijkspel was verdiend geweest’, biechtte Den Bosch-coach Eric Verboom na het laatste fluitsignaal op. ‘Dat we tegen de beste strafcorner van de wereld tien van de elf pogingen tegenhielden, was weliswaar onze eigen verdienste. Maar dat we zoveel corners tegen krijgen, mag simpelweg niet gebeuren. Het lukt je niet élke week om er tien tegen te houden.’