Hattrick Hero Boltó verdampt play-off-kansen Den Bosch

Een knuffel van iedere speler en een ietwat bevangen glimlach op het gezicht bij Marc Boltó. De 26-jarige aanvaller had even daarvoor HGC op eigen houtje naar een 1-3 zege gepusht. Daarmee bewees hij de Gazellen een geweldige dienst in de strijd om de play-offs. Het gat met de middenmoot is geslagen. ‘Dit is geweldig’, jubelt de Spanjaard. ‘Dit was een heel belangrijke overwinning.’

Boltó staat in Wassenaar nou niet bekend als doelpuntenmachine. De aanvaller scoorde dit seizoen tot dusverre alleen in het doelpuntrijke gelijkspel tegen Pinoké: 4-4. Na zijn hattrick in Den Bosch, staat de teller van de Spanjaard op vier doelpunten.

‘Ik heb wat tijd nodig gehad om hier te wennen’, verklaart de aanvaller, afgelopen zomer overgekomen van Atlètic Terrassa. ‘Door de Olympische Spelen sloot ik iets later aan bij HGC, dat heeft ook niet meegeholpen. Ik speelde al mijn hele leven in Spanje en sinds dit seizoen in de beste competitie van de wereld. Het niveauverschil is erg groot.’

De gelukkigste man donderdagavond aan de Oosterplas. Marc Boltó. Foto: Bart Scheulderman

International Steijn van Heijningen zag ook een wat moeizamere start van Boltó in Wassenaar. ‘Hij moest echt nog zijn plekje vinden’, vertelt Van Heijningen. ‘Hij was misschien wat onzichtbaar aan het begin. Marc is een heel rustige jongen. Je hoort hem niet vaak. Hij werkt echt enorm hard, zonder dat je het doorhebt. Marc is echt een stille kracht. Ik vind het heel leuk voor hem dat dat dan juist in zo’n belangrijke wedstrijd met doelpunten tot uiting komt.’

Die wedstrijd stond eerst op zondag op de rol, maar door corona-perikelen bij de thuisploeg werd het duel verplaatst. ‘Daar baalden we van’, erkent Van Heijningen. ‘We hadden bijna vijf maanden geen competitiewedstrijd meer gespeeld, ging die wedstrijd zondag niet door. Je kunt je wel voorstellen hoe veel zin we in deze pot hadden.’

Do-or-die-duel

Er stond donderdagavond veel op het spel aan de Oosterplas. Mede door de resterende uitslagen afgelopen zondag in de Tulp Hoofdklasse Heren. Zo won onder meer Amsterdam bij Klein Zwitserland (0-1) en liet Oranje-Rood punten liggen tegen SCHC: 1-1.

Den Bosch-speler Imre Vos in duel met HGC’er Steijn van Heijningen. Foto: Bart Scheulderman

Winst voor Den Bosch betekende de achterstand op HGC verkleinen naar één punt én aansluiting vinden bij de subtop. Het zou de tweede seizoenshelft in de Hoofdklasse Heren nóg spannender maken, met liefst acht ploegen die jagen op een felbegeerde ticket.

Maar dat gebeurde niet. Boltó: ‘Nu hebben wij zeven punten meer dan Den Bosch en bovendien twee punten minder dan de nummer vier [Oranje-Rood]. En Den Bosch, dat vergezelt na dertien speelronden Rotterdam in de middenmoot. Negen punten, dat is nu de achterstand op Oranje-Rood.

De thuisploeg startte nog voortvarend voor eigen publiek. Op aangeven van Fabian Unterkircher wipte Dylan Wotherspoon al glijdend de bal over HGC-keeper Sam van der Ven heen. Binnen vier minuten kwam Den Bosch al op 1-0. Maar echt doordrukken, dat deden de Brabanders niet.

De ontlading is groot bij Marc Boltó na zijn treffers tegen Den Bosch. Foto: Bart Scheulderman

Vermakelijk werd het wel, omdat de rappe aanvallers van HGC steeds vaker door de Bossche defensie braken. Met name over de linkerflank, waar voor rust de gelijkmaker en de 1-2 uitvielen. Eerst snelde Alan Forsyth succesvol over links de cirkel binnen, waarna ook Zachary Wallace de aangever was voor een doelpunt van Boltó.

Afgekeurde goals

Een halve minuut voor rust leek Koen Bijen op aangeven van Paul-Philipp Kaufmann op schitterende wijze de gelijkmaker binnen te tippen, maar scheidsrechter Maurits van den Wall Bake had al gefloten voor een strafcorner. In ‘het voordeel’ voor Den Bosch, maar het is de vraag of dat donderdagavond nou echt een voordeel was voor de thuisploeg.

De strafcorner haperde namelijk bij Den Bosch. In het eerste kwart werden na elkaar vier buitenkansjes onbenut gelaten. De corner vlak voor rust ging er ook niet in en ook nummer zes, halverwege het derde kwart, mislukte bij Den Bosch – hoewel Timo Boers dacht te scoren. Dit keer was scheidsrechter Mark Becholz spelbreker van een Brabants feestje. De bal zou niet buiten de cirkel zijn geweest.

Niet veel later gooide Boltó aan de overkant het duel op slot. Met een bekeken push zette hij zijn handtekening onder de uitslag: 1-3.