Heerlijke goal Toscani houdt Laren in leven: ‘Het geloof nooit verloren’

Uit de lucht wipte Argentijns international Lucas Toscani van Laren de bal over Den Bosch-keeper Jan van Groesen heen (3-1). Een doelpunt dat niet alleen prachtig was, maar dat voor Laren ook de overwinning veiligstelde. In plaats van twaalfde staat de ploeg uit het Gooi nu opeens elfde, met nog slechts één wedstrijd te gaan.

Klap na klap incasseerde Laren heel dit seizoen. Maar op Bevrijdingsdag viel er voor eigen publiek in de 53ste minuut eindelijk wat te genieten. Op prachtige wijze maakte Toscani de 3-1. Het ongeloof stond op het gezicht van manager Jacqueline Mol.

Op de helft van Den Bosch kwam Toscani in balbezit, bij de linkerhoekvlag. Direct werd hij door twee tegenstanders ingesloten. Aan de binnenkant door Joppe Wolbert, aan de buitenkant door Lucas Driessen. ‘Eigenlijk kon hij geen kant op’, zei Pieter Paul Houting, de aanvoerder van Laren.

Maar Toscani kon wél een kant op. Zijn ogen zagen de ruimte. Zijn hersenen bedachten het plan. Zijn handen en voeten voerden het uit. Eerst draaide Toscani op de achterlijn Joppe Wolbert dol. Vervolgens liftte hij de bal op. Hooghoudend drong hij de cirkel binnen en sprintte hij Gijs Campbell voorbij. Daarna maakte hij het karwei af. Uit de lucht wipte hij de bal over de uitkomende Den Bosch-keeper Jan van Groesen heen: 3-1. ‘Een briljante goal. Echt een briljante goal’, concludeerde Houting.

Zelf zei Toscani over zijn doelpunt: ‘Ik zag dat de stick van de verdediger laag was. Toen liftte ik de bal. Dat doe ik wel vaker. Dat is moeilijk te verdedigen. Dit was het juiste moment om het te doen. Ik zag dat de keeper een paar stappen naar voren zette. Toen wipte ik de bal omhoog, over hem heen. Ik denk niet dat ik ooit zo’n mooi doelpunt op zo’n belangrijk moment heb gemaakt.’

Kenny Bain balt zijn vuisten nadat bekend is geworden dat Schaerweijde heeft verloren van Klein Zwitserland waardoor Laren geen laatste meer staat. Foto: Koen Suyk

Virtueel veranderde de stand op de ranglijst om de haverklap

Om 14.45 uur, bij aanvang van de 21ste speelronde van de Tulp Hoofdklasse, had Laren als hekkensluiter een wonder nodig om zich van de laatste plaats te ontdoen. Om 14.46 uur sleepte Thomas Vis vanaf de kop van de cirkel de 1-0 binnen. Er waren nog maar 37 seconden gespeeld, maar ineens was alles weer mogelijk.

Houting: ‘Vrijwel elke week zijn we hartstikke dichtbij een goed resultaat geweest. Supporters, journalisten, allemaal hoor ik ze zeggen dat we zo goed spelen. Zelf voelden we dat ook zo. We zijn het geloof nooit verloren.’

Met een beetje pech zou Laren zondagmiddag degraderen. Het was niet eens zo’n héél ongeloofwaardig scenario. Laren moest verliezen van Den Bosch. Concurrent Schaerweijde moest minimaal een punt pakken tegen middenmoter Klein Zwitserland. Dan was het al zover.

Virtueel veranderde de stand op de ranglijst zondagmiddag om de haverklap. Om 14.59 uur tipte Tijn van Groesen namens Den Bosch de 1-1 binnen. Om 15.07 uur kwam Schaerweijde tegen Klein Zwitserland op achterstand. Voor het eerst deze middag stond Laren toen virtueel elfde. Maar om 15.16 uur maakte Schaerweijde de 1-1. Toen stond Laren virtueel weer twaalfde.

Lucas Toscani juicht na de mooie 2-1 van Jordi Schramel. Foto: Koen Suyk

 

We juichen nog niet te vroeg. We hebben pas de helft van het werk verricht. Laren-aanvoerder Pieter Paul Houting

Om 15.20 uur viel er wéér een doelpunt. Laren-speler Jordi Schramel scoorde tegen Den Bosch de 2-1, maar aan de stand op de ranglijst veranderde dat nog niets. Om 15.57 uur incasseerde Schaerweijde de 2-1. Nu steeg Laren wél virtueel naar de elfde plek. Een paar minuten later viel ook de 3-1 van Toscani nog. Het leidde voor Laren tot de derde overwinning van dit seizoen.

Na het klinken van de toeter stormden de wissels van Laren juichend het veld in. Op dat moment was Klein Zwitserland-Schaerweijde nog bezig. Corner op corner had Schaerweijde al gemist. Eén doelpunt zou de stand weer omgooien. Op een telefoon keken de spelers van Laren nagelbijtend naar de laatste secondes. Houting: ‘Daarna barstte het feest los. De speaker riep om dat Schaerweijde had verloren. Het was geweldig om het publiek uit z’n dak te zien gaan.’

Allebei hebben Schaerweijde en Laren nu twaalf punten. Het doelsaldo is ruim in het voordeel van Laren. Er is nog maar één speelronde te gaan. Laren speelt volgende week tegen HDM. Schaerweijde moet het onmogelijke presteren om van de laatste plek af te komen: gelijkspelen tegen of winnen van Rotterdam, dat zondag met 12-0 won van HGC. Houting: ‘We juichen nog niet te vroeg. We hebben pas de helft van het werk verricht. Maar volgende week maken we het karwei af.’


Wat vind jij? Praat mee...