Herstart Hoofdklasse toch aanstaande, trainen mag vanaf 17 december

Ondanks alle sombere spiegelingen tijdens de persconferentie van premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge, is er dinsdagavond toch positief nieuws naar buiten gekomen voor de hockeyers in de Hoofdklasse Dames en Tulp Hoofdklasse Heren. Het kabinet stelt voor dat zij vanaf 17 december weer in groepsverband mogen trainen en competitiewedstrijden kunnen spelen. De KNHB reageert verheugd op dat nieuws, maar is ook teleurgesteld dat er voor de seniorenteams in de breedte geen versoepelingen worden voorgesteld.  

De kabinetsplannen voor het hervatten van de Hoofdklasse en de topcompetities van andere sporten moeten nog wel worden goedgekeurd door de Eerste en Tweede Kamer. Als zij de seinen op groen zetten, betekent dit dat er voor de 24 Hoofdklasse-teams een einde komt aan de trainingen in groepjes van maximaal vier spelers. Zij kunnen dan vanaf volgende week beginnen met de voorbereidingen op een herstart van de competitie.

Wanneer die herstart precies is, moet de komende dagen duidelijk worden, zegt KNHB-directeur Erik Gerritsen: ‘Dat gaan we samen met de HHcv bespreken. Daar komen we zeker uit. Maar dat is voor later. Laten we nu vooral genieten van dit positieve nieuws en vanaf volgende week de groepstrainingen hervatten. De teams hebben zolang met beperkingen moeten trainen, dat ze ook wel weer een flink aantal weken nodig hebben om weer wedstrijdfit te worden. Ik heb in ieder geval goede hoop dat we nu de competitie in de Hoofdklasse normaal kunnen uitspelen.’

In zowel de Hoofdklasse Dames als de Tulp Hoofdklasse Heren zijn tot het stilleggen van de competitie half oktober zeven speelronden afgewerkt.

‘Lobbywerk heeft vruchten afgeworpen’

De heropening van de competitie voor de Hoofdklasse is vooral het gevolg van een lobby die Gerritsen samen met andere sportbonden en NOC*NSF sinds half oktober voert. Zij bepleiten de hervatting van de training voor senioren en een herstart van de competitie voor topsporters. Gerritsen: ‘Ik ben blij dat het lobbywerk, samen met onder meer NOC*NSF, zijn vruchten heeft afgeworpen. Daar hebben we veel tijd en energie in gestoken. Afgelopen vrijdag heb ik bij VWS nogmaals onze zaak bepleit. Toen heb ik geen signalen gekregen dat er een opening was, dus was het nieuws dat vanavond na de persconferentie naar buiten kwam voor mij ook een verrassing.’

In België wordt gehockeyd en zijn extra maatregelen verplicht, zoals het dragen van een mondkapje door bijvoorbeeld coach Robert Justus van Dragons. Foto: Willem Vernes

Gerritsen heeft nog geen idee onder welke voorwaarden de Hoofdklasse de competitie weer mag beginnen. In België is onlangs de eredivisie weer zonder publiek begonnen en daar moeten de spelers zich elke week laten testen. Gerritsen: ‘In de gesprekken met VWS zijn extra maatregelen wel aan de orde geweest, maar niet in details. Ik verwacht daar de komende dagen meer duidelijkheid over te krijgen. We gaan vervolgens met de clubs in overleg hoe we aan die eventuele extra maatregelen gaan voldoen. Want het mag duidelijk zijn, dat we deze kans met beide handen aangrijpen.’

In de persconferentie van Rutte werd ook naar voren gebracht dat het OMT moet uitzoeken of het mogelijk is dat vanaf half januari volwassenen tot 27 jaar, net als de jeugd tot 18 jaar, de trainingen en onderlinge wedstrijden mogen hervatten. Gerritsen: ‘Voor sport is dat een ongebruikelijke leeftijdsgrens. Maar als de mogelijkheid er komt, gaan we als hockeysport natuurlijk kijken hoe we deze groep kunnen faciliteren. Ik zie daarin namelijk ook een kans om te bewijzen dat wij dit als sport voor alle senioren op een veilige manier kunnen regelen.’


16 Reacties

 1. josgeijsel

  Het is mooi, het kunnen hervatten van competitie wedstrijden voor topteams in hockey en andere spelsporten. Het argument, wat op Teketekst staat, is voor de topteams; om aansluiting te houden bij internationale ontwikkelingen. Een bijkomend argument hoort te zijn, dat je met topsport en met breedtesport de gezondheid stimuleert, cq de immuniteit versterkt. Ook al, omdat hockey id buitenlucht gebeurt. Echter, dat laatste argument geldt ook voor de breedtesport Maw hervat ook breedte-competities.....

  1. jeroenv

   Inderdaad, mooi nieuws, maar balen dat niet alle senioren weer normaal kunnen hockeyen.

 2. mrme

  Heel mooi voor de hoofdklasse teams!! Maar wanneer mogen wij (rest van de senioren teams) weer? Snap ook wel dat het niet meteen allemaal weer kan maar weer geen perspectief. En kan iemand uitleggen waarom de leeftijdsgrens tot 27 jaar is vast gesteld en niet bijv. 32?

  1. bombaliali

   Volgens een artikel van NOS: "Dat komt uit de hoek van de handhaving. Met de veiligheidsregio's is daarover gesproken. De groep tot een jaar of 25 is best een lastige groep, die begint zich te vervelen." Ben het overigens niet eens met die grens. Denk dat het verstandiger is om het trainen voor iedereen weer mogelijk te maken, dan kan men enigszins gecontroleerd - en buiten - sociaal contact maken en zijn er waarschijnlijk minder gevallen van groepjes mensen die elkaar thuis opzoeken.

  2. jeroenv

   Nou inderdaad, knap waardeloos dit. Sporten is voor alle leeftijden goed. Velen werken thuis en dat begint steeds meer mentaal op te breken. Juist lekker buiten met je team weer hockeyen is goed voor lichaam en geest.

  3. mrme

   Dank u bombaliali! Ben het overigens met je eens dat iedereen gewoon weer moet kunnen trainen. Ben geen 27 meer maar verveel mij ook best wel ;-)

 3. trijntjel

  Het is echt heel perspectiefloos voor iedereen boven de 18 jaar en met name de generatie 18-27 jaar. Het onderwijs ligt op zn gat, sporten idem en heel het sociale leven staat stil. Het was mooi geweest als er voor deze doelgroep iets was gedaan vooral ook omdat buiten sporten gezond is en in elk geval beter en veiliger dan winkelen. Zo kan je de drukte in de winkelstraten ook terugdringen. Gemiste kans!

 4. Boearco

  Er is geen enkel perspectief voor alle 250.000 hockeyers die geen hoofdklasse spelen. Jeugd die geen competitie mag spelen, senioren die met vier man moeten trainen. Begin eens te lobbyen voor de jeugd om een regio competitie op te starten (hooguit 15km reizen) en senioren die weer gezamenlijk mogen trainen en onderling wedstrijden mogen spelen. Dit gaat de KNHB anders ongelofelijk veel leden kosten. Ik begrijp dat op verenigingen met veel studenten, teams al hebben opgezegd en contributie terug vragen. Dat kunnen verenigingen er nu niet bij hebben. Laat de KNHB eens duidelijk aangeven wat er gebeurt met de competities van de rest van de hockeyers. Communiceer over de diverse scenario’s. Daar is behoefte aan bij alle 250.000 hockeyers. Met 58 werknemers op het bondsbureau zal er vast iemand tijd over hebben om dit uit te werken/communiceren.

  1. mengelblik

   Helemaal eens Boearco. Ook volledig schaamteloos hoe de directeur durft te beweren dat het door “zijn” lobby komt. De enige die, na wat moeizaam op gang te zijn gekomen, een lobby heeft ingezet is de KNVB. De rest hobbelt er een beetje achteraan. NOCNSF allemaal lichtgewichten met geen enkel boegbeeld naar buiten toe. Om over de KNHB maar helemaal te zwijgen. Corona is er, dat ontkent niemand maar sporten is voor zoveel gebieden zo belangrijk. Gezondheid, weerstand, sociale contacten etc etc. Is de bond al bezig met een volgend scenario ? Andere competitie opzet met minder verplaatsingen? Niet verschrikkelijk ingewikkeld, hoor. Daarmee kan je dan echt een lobby inzetten naar de regering. Aantonen dat je er vol mee bezig bent om NL weer aan het sporten te krijgen! of wachten ze tot de KNVB weer met een plan komt. Kunnen ze daar weer achteraan hobbelen en, met droge ogen, claimen dat ze zo’n perfecte lobby hebben ingezet 😂😂 Michael Engelblik

 5. rustaaagh

  Fijn dat de hoofdklasse weer aan de gang mag. Nu idd de rest van de senioren nog. Wel vreemd dat gesuggereerd wordt dat de groep 18 tm 27 wsc de volgende groep is waar meer gaat worden toegelaten, terwijl dit ook de groep is waar de regels eerder niet zo nauw werden genomen. Ik begrijp de uitleg, maar het lijkt op deze manier wel een beloning voor het gedrag! Daarnaast heeft de groep boven de 27 heeft misschien voor wat betreft gezondheid de beweging minimaal zo hard nodig.

 6. slangenmensnl

  Erg teleurstellende uitkomst. Hoe bereiken we GEZAMENLIJK dat de NOCNSF / KNHB gedaan krijgt dat we allemaal mogen trainen ? (Zeker nu Rutte in de persconferentie zijdelings zegt dat hij het OMT om advies gaat vragen over de gevolgen van training uit te breiden tot 27 jr - ik begrijp het als politiek gebaar richting de jongeren, maar laat dan ook de besmettingsbijdrage uitzoeken voor 27+). De NOC-NSF had als vertegenwoordiger van buitenteamsportbonden (KNVB, KNHB, etc.) moeten lobbyen voor 1 ding: volledige trainingen op afstand voor alle leeftijdscategorieën. Dan sta je als bonden voor de BREEDTEsport, het welzijn van ALLE leeftijden en niveau's (topsporters krijgen ook die verruiming). Als dat bereikt is, kan je vervolgens evt. gaan door lobbyen voor wedstrijden, als eerste voor de hoofdklasse. In welke afweging zou topsport bevoordeeld moeten worden ? (muv. de kijksport Eredivisie voetbal; die is van belang om maatschappelijke onrust te voorkomen).

 7. Avdd

  Dus in sportscholen mogen binnen gewoon groepslessen plaatsvinden. Dus in boksscholen mogen binnen gewoon boks trainingen plaatsvinden. Voetbalscholen mogen in sportzalen kinder trainingen aanbieden waar de ouders langs de kant mogen kijken. Maar met meer dan 16 op en meer dan 0 langs een hockeyveld staan is levensgevaarlijk??

 8. stekel

  Het lastige is.. kan ook met leden communiceren, zichtbaar zijn en laten zien waar je voor staat en waar je concreet mee bezig bent. Het lijkt momenteel op een ‘echo moment’ van Rutte en de Jonge met een soort van knhb sausje ‘wij hadden het graag anders en doen ons best’.

 9. FIHCOACH

  Misschien moeten we ons verenigen als hockeyers van hoog tot laag en zelf de boer op gaan. De KNHB heeft zijn zin de hoofdklasse en de breedte ? Ach die komen in maart wel en dan mogen ze 6 potjes spelen en dan wachten tot september hoeven we geen moeite te doen om maar iets te regelen

 10. mrho

  Het moet nog wel door de 1e en 2e kamer!! En met bijna 8800 besmettingen vandaag kan dat nog wel eens een lastig verhaal worden.


Wat vind jij? Praat mee...