Hertzberger: ‘Dit is niet hoe we voor de dag wilden komen’

Rotterdam leek zaterdagavond in de halve finale tegen Bloemendaal (1-2 verlies) te weinig op de ploeg die de laatste zeven competitiewedstrijden op rij won. De dark horse van deze play-offs haalde een te laag niveau om de Mussen pijn te kunnen doen. ‘Hier kunnen we niet tevreden over zijn’, zei aanvoerder Jeroen Hertzberger.

Zestig minuten lang vocht Rotterdam wel voor elke meter, maar maakte het te veel fouten. Kansen creëerde de thuisploeg te weinig. Heel de wedstrijd lang hoopte het thuispubliek op het moment dat Rotterdam het gaspedaal vond, maar dat gebeurde niet.

Hoewel tegenstander Bloemendaal de favoriet is voor het winnen van de landstitel, begreep Hertzberger dat de toeschouwers misschien meer vuurwerk van Rotterdam hadden verwacht. Hij verwoordde zijn gevoel als volgt: ‘Ik voel wat iedereen hier voelt. Hier kunnen we niet tevreden mee zijn. Dit is niet hoe we voor de dag wilden komen.’

Jeroen Hertzberger vond dat Rotterdam te slordig was en te veel fouten maakte om favoriet Bloemendaal pijn te kunnen doen. Foto: Rob Römer

‘We waren te slordig’

Opvallend veel passes kwamen niet aan, opvallend veel ballen werden verkeerd aangenomen, zag Hertzberger. Juist toen Rotterdam eindelijk naar de vijfde versnelling schakelde en drie keer mocht aanleggen voor een strafcorner, in de laatste paar minuten van de wedstrijd, slopen er ook op de kop van de cirkel te veel slordigheden in de ploeg. Daardoor verzuimde Rotterdam om alsnog de 2-2 binnen te pushen.

Hertzberger: ‘In onze uitvoering waren we niet goed genoeg. We waren te slordig. Ook het ritme van de corner was niet goed. Dat was ook een voorbeeld waarbij het schortte aan onze uitvoering. Daar balen we van. Dit soort wedstrijden worden op details beslist. We zagen wel de mogelijkheden om Bloemendaal pijn te doen, maar daar hebben we te weinig gebruik van gemaakt.’

Overtuigend rolde Rotterdam de afgelopen weken door het slot van de competitie heen. Sinds 17 maart (1-0 nederlaag tegen Kampong) verloor Rotterdam geen wedstrijd meer. Tegen play-out-deelnemer HGC werd een overwinning geboekt van 12-0. Maar spelen tegen HGC is iets anders dan tegen topclub Bloemendaal, de nummer één van de reguliere competitie.

Hertzberger: ‘De afgelopen weken waren we goed, maar speelden we niet tegen play-offploegen. Tegen Bloemendaal kozen we iets meer voor een conservatieve aanpak. Ik snap dat mensen meer vuurwerk hadden verwacht, maar we speelden wel tegen één van de beste ploegen van de wereld. Je moet niet als een kip zonder kop spelen. Ik denk wel dat we gaan kijken of we maandag in de return weer voor die conservatieve aanpak gaan kiezen.’

De drie strafcorners die Rotterdam kreeg in de laatste drie minuten van de wedstrijd werden niet verzilverd. Foto: Rob Römer

Verdedigende fouten

Wat deze halve finale ook opviel was het aantal kansen dat Rotterdam weg gaf. In de competitie bouwde de ploeg, die als nummer vier eindigde, op een sterke achterhoede. Nu was het aan Bloemendaal te danken dat het bleef bij 1-2. Thierry Brinkman miste twee grote kansen. Ook Zach Wallace en Marc Miralles hadden de 1-3 kunnen scoren. ‘Over het algemeen vond ik het verdedigend goed staan. Maar Bloemendaal kreeg inderdaad wel een paar opgelegde kansen, die gelukkig niet werden afgestraft’, erkende Hertzberger.

De achterstand van 1-2 is niet rampzalig, zegt hij. ‘We zijn pas op de helft. Dit zijn twee ploegen die allebei niet veel nodig hebben om een goal te maken. Maandag kan het ook zomaar weer onze kant opvallen.’