HGC niet klein te krijgen door corona en wint van Den Bosch

HGC bewees donderdagavond aan de Oosterplas dat geveld door het coronavirus of niet, je er zeker dit seizoen als ploeg altijd moet staan. Ook tijdens een topper tegen Den Bosch. De mannen van Paul van Ass – die ontbrak wegens een verkoudheid – lieten de ambities al vroeg in de wedstrijd zien en dat was voldoende. De Gazellen wonnen met 1-2 van de Brabanders.

Aanvoerder Seve van Ass sprak zijn manschappen vlak voor het duel duidelijk toe. HGC had er zin in. Met handgebaren waren zijn woorden duidelijk: hij wilde winnen. Toch had het na een minuut al tegen een achterstand aan kunnen en misschien wel moeten kijken. Eerst mocht Arjen Lodewijks met zijn forehand uithalen, vervolgens was Jelle Galema van dichtbij met zijn backhand aan de beurt. Twee voorvallen in de eerste minuut van de wedstrijd. Twee keer was het doelman Sam van der Ven die knap in de weg stond.

De trainingsweek van HGC telde afgelopen week geen negentien, maar twaalf spelers op de Roggewoning. Het coronavirus had de ploeg van Paul van Ass geveld: een daadwerkelijke besmetting. Maar precies bij een van de spelers, die met zeven samen op een adres wonen. Gevolg: zeven spelers in quarantaine. Die periode was precies donderdag afgelopen.

Maico Casella Schuth (HGC) en Sebastian van der Graaf (Den Bosch) in duel. Foto: Bart Scheulderman.

Effectief HGC met Steijn van Heijnigen

Last leek HGC er niet van te hebben. Veel meer dan twee vroege kansen had Den Bosch immers niet meer te zeggen in het eerste kwart. Na enkele minuten bleek HGC niet alleen gedreven, maar ook uiterst effectief. Vier minuten en de eerste doelpoging was direct raak voor de bezoekers: Steijn van Heijnigen pushte laag in de hoek en passeerde daarmee keeper Loïc van Doren.

‘We missen de connectie’, klonk de luide stem van Eric Verboom over het veld aan de Oosterplas. Aangevuld met teksten als: ‘Hé gasten, afspraken. Op hun helft’. De connectie ontbrak inderdaad en HGC had het voor het zeggen. De counter was het enige wapen dat de Brabanders nog succesvol konden gebruiken. Via de tandem Jelle Galema en Koen Bijen – Galema met zijn versnelling en Bijen met zijn neusje voor de goal – forceerde de thuisploeg twee strafcorners in de eerste helft: een keer werd de bal niet gestopt, de andere keer stond aanvoerder Austin Smith niet binnen de lijnen.

Wie wel binnen de lijnen stond, was HGC-aanvoerder Van Ass. Een HGC met of zonder Van Ass is wel degelijk een verschil. De captain zou eigenlijk de eerste wedstrijden van de competitie missen door een blessure, maar hij bleek toch fit genoeg. Zo nu en dan verliet hij het veld, maar snel keerde hij telkens weer terug.

Sam van der Ven. Foto: Bart Scheulderman

Den Bosch zet aan

Het duel tussen beide ploegen was een paar maanden eerder waarschijnlijk een playoff-duel geweest. Een topper waarin nu het vuurwerk alleen ontbrak. Hoewel de eerste minuten zo spetterend waren. Pas toen het bij de thuisploeg langzaamaan weer begon te draaien, de connectie terug leek te komen, werd het weer een wedstrijd.

Bram van Groesen, Bijen en Galema waren stuk voor stuk dichtbij de gelijkmaker. Galema kon van dichtbij binnen tikken, Van Groesen verlengde een scoop net te ver en Bijen had het vizier uit de draai niet op scherp. Imponerend waren de verdedigende acties van Devindar Walmiki, die telkens weer zijn lichaam in de strijd gooide. Was de Indiër er even niet, dan stond daar Sam van der Ven, die uitstekend keepte.

Scoren deed Den Bosch nog wel, maar te laat. De thuisploeg speelde alles of niets; het werd het laatste. Uit een counter werd het nog erger: Kenta Tanaka verdubbelde de voorsprong. De spits die er dit seizoen al twee in heeft liggen, kon nu vrij uithalen met zijn forehand. Austin Smith pushte in de slotminuut raak, maar dat leverde thuisploeg geen punten meer op: 1-2.