Gelijkspel tegen HGC krasje op ongeschonden blazoen Bloemendaal

Bloemendaal heeft zondag z’n tweede puntenverlies in de Tulp Hoofdklasse Heren geleden. Op bezoek bij HGC kwam de koploper niet verder dan een gelijkspel: 2-2. Seve van Ass maakte twaalf minuten voor het einde de gelijkmaker namens de thuisploeg.

Als een BMW die voor het eerst wordt vrijgelaten op de onbegrensde Autobahn, gaat Bloemendaal door de competitie. Vrijwel wekelijks een slagveld achterlatend. Niet remmen, vol doorjakkeren. De tegenstander verslinden, het stof van kleding kloppen en hop, op naar de volgende prooi.

Om het gigantische aantal van 31 punten, voorafgaand aan dit duel, nog iets meer in perspectief te plaatsen: in de afgelopen vijf jaar waren gemiddeld 43 punten nodig om de play-offs te halen. Dat betekent dat Bloemendaal na het gelijke spel tegen HGC nog maar elf punten nodig heeft om mee te strijden om de landstitel. Inderdaad, minder dan vier zeges in de resterende elf(!) reguliere duels die na de winterstop nog worden gespeeld.

Fuchs verbreekt sereniteit

Zondag was er in de eerste tien minuten vrij weinig van die dadendrang te zien. Eigenlijk was er überhaupt niet veel te beleven op het stille complex van HGC. Dat kwam natuurlijk door de aangescherpte coronaregels. Maar ook in het veld was het schaken en wachten. Een schotje van Florian Fuchs, die vlak daarvoor groen kreeg, verbrak de sereniteit in Wassenaar. Het spoorde HGC aan om ook aan te vallen en prompt was direct de 1-0 daar. Na een hoop gefrommel prikte Lucas Veen de openingstreffer binnen.

Lucas Veen krijgt een knuffel na de 1-0. Foto: Koen Suyk

Bloemendaal kreeg een goede kans op de gelijkmaker, maar Thierry Brinkman draaide geheel tegen zijn gewoonte in de verkeerde kant op bij een messcherpe uitbraak. Verder was het een hoop gebrei en weinig kansen, tot de 27ste minuut aanbrak. Toen gaf de Spaanse HGC-verdediger Marc Serrahima z’n tegenstander, Bloemendaal-spits Florian Fuchs, een beuk. Een strafbal, zo oordeelde de Belgische scheidsrechter Michael Dutrieux. Dit buitenkansje werd klinisch benut door Tim Swaen: 1-1.

Hoe de deken van saaiheid verdween

De wedstrijd, die voor rust verstopt was onder een deken van saaiheid, werd gelukkig na rust een stuk levendiger. Dat was aanvankelijk vooral te danken aan Bloemendaal dat veel daadkrachtiger voor de dag kwam en vlak na de pauze twee corners haalde. Poging één – van Swaen – werd gekraakt, inzet twee leverde dankzij een gortdroge sleep van Jasper Brinkman wél resultaat op, waardoor de bezoekers voor de eerste keer vandaag op voorsprong kwamen: 1-2.

HGC deed er vervolgens ook een schepje bovenop en versierde in datzelfde derde kwart vier corners. Specialist Gordon Johnston had het vizier niet op scherp, al kwam dat ook door goed keeperswerk van Maurits Visser. De doelman van Bloemendaal moest een paar minuten later, inmiddels in Q4, wel het antwoord schuldig blijven op een sleep van Seve van Ass, 2-2.

Seve van Ass wordt gefeliciteerd met zijn treffer. Foto: Koen Suyk

Het doelpunt van de gepauzeerde international leidde tot een spannende slotfase, waarin Visser een volgende trits corners onschadelijk maakte. Omdat Sam van der Ven aan de andere kant ook geweldig stond te keepen – hij hield beide Brinkmannen van het scoren af – gaat deze hoofdklassetopper als 2-2 eindstand de boeken in.

Het gelijkspel verandert amper iets aan de hegemonie van koploper Bloemendaal. Het is – na de 3-3 tegen Den Bosch – niet meer dan een krasje op het ongeschonden blazoen waarmee koploper aan de winterstop mag beginnen. De bijna vier maanden tot de herstart geeft international Jorrit Croon alle gelegenheid om te herstellen, nadat hij in de slotfase strompelend het veld verliet.

HGC – Bloemendaal 2-2 (1-1)
13.Lucas Veen 1-0
27.Tim Swaen (sb) 1-1
43.Jasper Brinkman (sc) 1-2
58.Seve van Ass (sc) 2-2