HK-programma: vier duels op de zaterdag, acht op zondag

De Hoofdklasse start op zaterdag 3 september. Dat heeft de KNHB donderdagmiddag bekend gemaakt. Op die dag worden de eerste vier duels gespeeld, het restant van de eerste speelronde uit de Tulp Hoofdklasse Heren en Hoofdklasse Dames wordt een dag later afgewerkt. In het nieuwe competitieschema staan standaard vier duels op zaterdag (starttijden om 16.30 uur en 18.30 uur) en acht wedstrijden op de vertrouwde zondag (12.45 uur en 14.45 uur) ingepland. 

Het speelschema heeft een andere opzet door de vierjarige overeenkomst die de HHcv (het vertegenwoordigende orgaan van de Hoofdklasse clubs) in juni sloot met Viaplay. Door die overeenkomst zijn alle duels uit de Tulp Hoofdklasse Heren en Hoofdklasse Dames niet alleen live te volgen, maar worden alle wedstrijden ook met meerdere bemande camera’s opgenomen. Viaplay zendt per speelronde twee hockeyduels live uit met minimaal vijf camera’s, de overige wedstrijden worden opgenomen met vier camera’s, waarvan twee automatische.

Viaplay gaat ook een samenvattingenprogramma uitzenden. De hoogtepunten van alle duels blijven te zien op de kanalen van de clubs en op hockey.nl. Ook de NOS heeft de mogelijkheid wekelijks een wedstrijd live uit te zenden. Voor het bekijken van de programma’s op Viaplay – dus ook het hockey – heb je een abonnement nodig.

Programma eerste weekend

Op de eerste hockeyzaterdag is er meteen een dubbel op Klein Zwitserland. De Steenbokken, zowel de dames als de heren, ontvangen Amsterdam. Op zaterdag 13 mei 2023 spelen de heren hun laatste ronde. De dames op zondag 14 mei 2023. De play-offs starten op woensdag 17 mei 2023. Hieronder het programma van het eerste speelweekend.

Zaterdag 3 september
16.30 uur Klein Zwitserland D1 – Amsterdam D1
16.30 uur Den Bosch H1 – Bloemendaal H1
18.30 uur Hurley D1 – Bloemendaal D1
18.30 uur Klein Zwitserland H1 – Amsterdam H1
Zondag 4 september
12.45 uur HGC D1 – Den Bosch D1
12.45 uur Rotterdam D1 – HDM D1
12.45 uur SCHC D1 – Kampong D1
12.45 uur Tilburg D1 – Pinoké D1
14.45 uur HGC H1 – Kampong H1
14.45 uur Rotterdam H1 – HDM H1
14.45 uur Schaerweijde H1 – Pinoké H1
14.45 uur Voordaan H1 – Oranje-Rood H1

Het volledige programma is gepubliceerd op de website van de KNHB.

Regelwijzigingen en play-offs

De veranderende speeldagen is niet de enige wijziging in de Hoofdklasse komend seizoen. Zo wordt de finale van de play-offs in de Hoofdklasse Dames en Tulp Hoofdklasse Heren vanaf komend seizoen via één allesbeslissende wedstrijd in het Wagener Stadion gespeeld. Tijdens de halve finales van de play-offs – wel nog via het best-of-three-pincipe – is er een videoscheidsrechter aanwezig. Met ingang van komend seizoen worden er vier kwarten van vijftien minuten zuivere speeltijd gespeeld.


2 Reacties

  1. edwin-smolders

    Heel erg benieuwd wat spelen op zaterdag 16:30 uur en 18:30 uur met de publieke belangstelling bij clubs langs de lijn gaat doen.

    1. jochenvanwestendorp

      Gezien de drukte op zaterdag kan dat wel een winstpunt zijn. Alleen jammer voor de A en B jeugd die normaal gezien op dat tijdstip op het 1e veld spelen. En daarmee samenhangend, een extra uitdaging voor de planning op deze zaterdagen. Ik zie nog wel wat jeugdwedstrijden verschoven worden naar de zondag.


Wat vind jij? Praat mee...