Hoe het ontbijt met zijn zoon Hertzberger vijf goals opleverde

De Brabantse omroeper was er zondagmiddag wel een beetje klaar mee. ‘Daar is-ie weer, met nummer elf: Jeroen Hertzberger’, zo galmde zijn stem vijf keer in het eerste half uur over het complex aan de Oosterplas. De Rotterdamse routinier zorgde er eigenhandig voor dat zijn ploeg met 5-4 won van Den Bosch. ‘Vandaag lukte alles. In de eerste helft.’

Praktisch de eerste vijf balcontacten veranderden in goud voor Jeroen Hertzberger. In de eerste minuut kaatste hij een bal slim achter Den Bosch-goalie Alexander Stadler. En drie minuten later sleepte hij snoeihard in de linkerkruising. Dat recept herhaalde hij – deze bal ging er echter wel minder glansrijk in – direct aan het begin van het tweede kwart. En in diezelfde minuut sloeg hij later met zijn forehand binnen. Nog voor rust tekende Hertzberger ook voor zijn vijfde treffer: met alweer een sleeppush.

‘Dit is bizar. Voor rust veranderde alles in goud’, vertelt de routinier, terwijl hij ondertussen een balletje overslaat met zijn zesjarige zoon Hugo. Die zonder het waarschijnlijk echt door te hebben een aandeeltje had aan het succes van zijn vader. Want na zo’n succesvolle wedstrijd ben je natuurlijk benieuwd naar wat de topspits gegeten heeft die ochtend.

‘Ik ontbijt al twintig jaar op zondag met drie gebakken eieren, belegd met drie plakken spek, ham en kaas. Het is zelfs zo erg dat als we geen eieren in huis hebben, we die gaan halen. Ik heb ooit met Hugo afgesproken dat de drie eieren voor drie punten staan en de drie plakjes spek drie goals betekenen. Dat is ons recept. Vandaag pakte het goed uit. Ik weet niet eens of het een goede pre-game meal is, maar als het mentaal werkt, werkt het ook.’

Jeroen Hertzberger. Foto: Willem Vernes

‘Soms is het een beetje geluk hebben’

Een persoonlijk record is het niet voor Hertz. Hij presteerde het al vier keer eerder om vijf keer in een wedstrijd te scoren. Eén treffer erbij en er was wel wat te vieren geweest. ‘De kansen had ik wel. De zesde had ik op mijn stick’, vertelt de aanvaller. Vlak na rust faalde hij in een een-op-een met Stadler. Misschien wel de eenvoudigste kans van de middag. ‘Toen had ik de wedstrijd op slot moeten gooien’, weet de Rotterdammer. ‘Dan maak je er vijf, en diegene die je moet maken, gaat er niet in’, is hij kritisch op zichzelf. ‘Vandaag lukt alles. In de eerste helft. Het heeft echt te maken met de vorm van de dag. Een centimetertje naar links of naar rechts. Soms is een heel goed gepushte bal niet raak, soms een matige push wel. Soms is het een beetje geluk hebben.’

Wie na een goed kwartier op het scorebord aan de Oosterplas had gekeken, had nooit kunnen denken hoe spannend het slot was. Rotterdam gaf een riante 0-4 voorsprong bijna nog uit handen. ‘De wedstrijd had niet veel langer moeten duren, dan was de 5-5 misschien wel gevallen’, is de aanvaller eerlijk. ‘Toch ben ik trots op hoe we voor de dag kwamen. Den Bosch-uit is echt geen gemakkelijke wedstrijd. Dat hebben Bloemendaal en Kampong ook al ervaren.’

Felicitaties voor Jeroen Hertzberger. Foto: Willem Vernes

Moeizaam of niet, de drie punten in Den Bosch zijn heel belangrijk, met het oog op de play-offs. Met nog vier wedstrijden te spelen, staat Rotterdam nog steeds op een derde plek. ‘Het is een fijn gevoel dat we richting de eindfase steeds beter worden. Ook Steijn van Heijningen en Thijs van Dam zijn weer terug na blessures. We zijn bijna compleet. En dan hebben we gewoon heel veel wapens.’

Sterretje achter de clubnaam

Wapens voldoende dus, maar voorlopig nog geen ‘sterretje’ achter de clubnaam. Dat hebben Kampong en Bloemendaal al wel. Die ploegen zijn al zeker van deelname aan het zo geliefde seizoenstoetje. ‘Volgende week spelen we thuis tegen Kampong. Ook Oranje-Rood en Pinoké hebben vandaag gewonnen, dus nog helemaal niks is zeker voor ons. Het zou lekker zijn als we dan ook zo’n eerste helft op de mat kunnen leggen.’

Ondertussen loopt Hugo nog steeds met zijn bal en stick rond op het hoofdveld in Den Bosch. Nog lang niet uit gehockeyd, als het aan hem ligt. Misschien moet het ontbijt-ritueel uitgebreid worden naar vijf plakjes spek. ‘En een paar kippen kopen, voor in de tuin’, grapt de aanvaller. Terwijl ze samen het veld verlaten.

Tot hij de conclusie trekt dat de kratten met bidons nog bij de dug-out staan. Al ben je 37 jaar en maak je vijf doelpunten, dan is het alsnog sjouwen geblazen.