Hoedemakers redt punt: ‘Vonden onszelf betere ploeg’

Amsterdam-coach Santi Freixa was bijna een halve minuut sprakeloos na de onbesliste topper tegen Rotterdam. En dat allemaal door de wilskracht van Tjep Hoedemakers, die met een stickbeweging in een bomvolle cirkel het Wagener Stadion met een late gelijkmaker (3-3) in rouw dompelde.

Op een gegeven moment houdt een wedstrijd zich meestal aan een bepaald scenario, waar geen ontkomen meer aan is. Dinsdagavond leek Rotterdam nog honderd strafcorners te kunnen nemen of de cirkel binnen te lopen, maar de bal wilde er voor de bezoekers gewoon niet meer in.

Een gehavend Amsterdam leek op weg naar een sensationele zege tegen Rotterdam, dat ook niet op volle oorlogssterkte speelde en op hun beurt neo-international Justen Blok en de van Tilburg overgekomen Jesse van Minde achterin moesten missen. Beide teams hadden graag op een andere datum gespeeld, aangezien ze na een lastige trainingsweek met veel afwezige spelers nu drie wedstrijden in zes dagen moeten spelen.

De bezoekers kregen wel loon na werken. Hoedemakers tekende met zijn tweede doelpunt voor de lastminute 3-3, een welkom punt na een stroeve start.

‘Ik hoorde Tristan (Algera, red.) zeggen dat er nog tien seconden te spelen waren. Wij wisten dat niet, want het scorebord was al een tijdje uitgevallen, dat was slim van Amsterdam’, reageerde Hoedemakers, die afgelopen maand werd aangewezen als een van de ‘potentials’ van Oranje. ‘Dus ik ging toen richting de strafbalstip. Menno Boeren bracht de bal in. Het was veel te druk in de cirkel om de bal aan te nemen, dus ik gooide mijn stick maar open.’

Daan Dekker liep goed de strafcorner uit voor Amsterdam. Foto: Bart Scheulderman

Beide teams maakten ergens aanspraak op een zege

Rotterdam had bij een normaal strafcornerrendement en het verzilveren van hun kansen zeker drie punten uit het Wagener Stadion mee kunnen nemen, maar de ploeg was onzorgvuldig met vooral de strafcorners. De bal werd verkeerd aangegeven, verkeerd gestopt, of heel goed verwerkt door de Amsterdamse defensie.

Hoedemakers: ‘Wij hebben het onszelf moeilijk gemaakt. Wij begonnen te tam en te slap. Dan kom je snel achter. Daarna spelen we vrij goed en halen we de trekker niet over. Wij vonden onszelf vandaag de betere ploeg, maar maken de kansen niet. Amsterdam was zelden in onze cirkel.’

De attractieve wedstrijd tussen twee enthousiaste teams in de nationale hockeytempel was een traktatie op de dinsdagavond in dit door coronavirus geplaagde seizoen. De dolle blijdschap van Hoedemakers, die de supporters van Amsterdam in rouw dompelde, was een groot contrast met het verdriet van Amsterdam-coach Santi Freixa.

Santi Freixa spoort zijn spelers aan. Foto: Bart Scheulderman

Freixa moest even bijkomen na de late tegengoal

Na de eerste vraag in het interview na de wedstrijd, bleef Freixa lang stil. Heel lang. De Spanjaard was te emotioneel en er leek een kleine traan in zijn oog te verschijnen, maar dat kan ook gezichtsbedrog zijn. Terwijl de film van de wedstrijd door zijn hoofd schoot, zei Freixa: ‘Ja sorry, ik moet even bijkomen. Ik moet echt even bijkomen.’

‘De laatste vier dagen zijn heel bijzonder geweest. Elke dag verloren we ongeveer één speler. Zelfs vandaag moest ik nog een A’tje regelen. Wij hebben met z’n allen een fantastische wedstrijd gespeeld. Dat is iets wat mij raakt’, zei Freixa, die dit seizoen eindelijk kan genieten van genoeg jeugdig elan, dat elkaar lijkt aan te steken. Dat zijn verdediger Kavanagh vader werd dinsdag, deed Freixa emotioneel veel, maar leverde ook weer extra puzzelwerk op.

‘De jonge jongens krijgen de kans en we proberen er een echt team van te maken. Vandaag staan we er gewoon. Luke Dommershuijzen, die doet het vanaf de eerste dag hier in Amsterdam fantastisch. Ties Klinkhamer is ook al de hele voorbereiding goed. Valentijn Charbon ook, Brent van Bijnen, Gilles Wegter. En elke dinsdag doen er drie jongens van de A1 mee. Heel mooi dat zij meededen. Op vijf seconden na was het een afgeronde avond.’


Wat vind jij? Praat mee...