Hoofdklasse 50 jaar: de hockeyende Xavi Simons

De Tulp Hoofdklasse Heren heeft zijn vijftigste seizoen erop zitten. In deze rubriek staan we regelmatig stil bij dit jubileum: we vissen anekdotes, ludieke feitjes, foto’s en opvallende spelers en statistieken op uit de grote Hoofdklasse-vijver. Vandaag deel 12.

Heb je tips om de inhoud van deze rubriek te verrijken? Mail die dan naar redactie@hockey.nl.

Uit de oude doos 📦

Na de eerste hockeyzondag van het seizoen 1995-1996 heerst er op en rond de velden grote verwarring. Op de redactie van Hockey Magazine staan de telefoons roodgloeiend. Het regent klachten over de stand na de eerste zes wedstrijden: daar klopt geen hout van, zo luidt de kritiek.

De oorzaak van de commotie ligt in de veranderingen in de voetbalwereld. Daar wordt vanaf dat seizoen een overwinning beloond met drie in plaats van de gebruikelijke twee punten. Echter, de wijziging geldt niet voor de hockeycompetitie waar een zege nog steeds twee punten oplevert. Pas in het seizoen 1998-1999 wordt het driepuntensysteem ook bij het hockey ingevoerd.

In the spotlights 💡

 

Opmerkelijke foto 📸

In de hockeywereld staan spelers zelden in de schijnwerpers vanwege een markant kapsel. Kijk naar de beelden uit vijftig jaar Hoofdklasse en je ziet louter eenvoudige, alledaagse kapsels bij de hockeyers. Daarom is onderstaande foto meteen zo opvallend.

Even lijkt het alsof we profvoetballer Xavi Simons in een hockeytenue zien, met zijn kenmerkende dreads. Het is echter niemand minder dan Jan Jorn van ’t Land, de voormalige frivole speler van SCHC en Bloemendaal.

Jan Jorn van ’t Land. Foto: KNHB

Van het scorebord 🧮

Het seizoen 2008-2009 is de meest productieve jaargang in de historie van de Hoofdklasse. In de 132 wedstrijden vielen 782 doelpunten, een gemiddelde van bijna zes (!) doelpunten per wedstrijd. Dertien duels in dat seizoen eindigden met meer dan tien doelpunten op het scorebord, met Amsterdam-Kampong 7-5 en Den Bosch-Bloemendaal 1-11 als absolute uitschieters.

Het zal niet raar zijn dat de minst productieve seizoenen juist in de beginjaren van de Hoofdklasse terug te vinden zijn. Op de veelal hobbelige grasvelden bleef het doelpuntengemiddelde vaak rond de 2,5 treffer per duel steken.

Klik op de afbeelding voor een grotere weergave.

Klik hier voor de elf eerdere afleveringen van deze rubriek.


1 Reactie

  1. lars-gillhaus

    Opmerkelijke kapsels ?? Doe even foto van Taeke bij WK2006 😂


Wat vind jij? Praat mee...