Hoofdklasse 50 jaar: de doldwaze speelronde met 50 goals

De Tulp Hoofdklasse Heren bevindt zich middenin zijn vijftigste seizoen. In deze rubriek staan we regelmatig stil bij dit jubileum: we vissen anekdotes, ludieke feitjes, foto’s en opvallende spelers en statistieken op uit de grote Hoofdklasse-vijver. Vandaag deel 5.

Heb je tips om de inhoud van deze rubriek te verrijken? Mail die dan naar redactie@hockey.nl.

Uit de oude doos 📦

Het radioprogramma Langs de Lijn van de NOS deed in de live-uitzending tijdens het vijfde competitieweekend van het seizoen 1994-1995 een dringende oproep aan EHV en Den Bosch. De clubhuizen van beide clubs bleken die zondag onbereikbaar voor de redactie van het sportprogramma. Na het voorlezen van slechts vier van de zes ruststanden in de herencompetitie deed presentator Govert van Brakel de oproep aan de clubhuizen van de betreffende clubs om ‘alstublieft de telefoon op te nemen.’ Een uitzondering verklaarde Ferry de Groot, chef van NOS Sport op de radio, achteraf. ‘Doorgaans bereiken we de clubs wel, maar zondag was het een drama.’
Oh ja, de ontbrekende ruststanden: EHV-Amsterdam 1-2 en Den Bosch-HGC 0-1.

In the spotlights 💡

 

Opmerkelijke foto 📸

Op onderstaand beeld uit seizoen 1997-1998 maakt Den Bosch zich klaar voor de eerste wedstrijd van hun halve finale in de play-offs om de landstitel, in en tegen Bloemendaal. Als je goed kijkt zie je dat de spelers – met onder anderen de huidige bondscoach Jeroen Delmée – niet zijn getooid in hun traditionele zwarte shirt, maar in blauwe trainingsjacks. Teammanager Tonnie de Groot had de wedstrijdshirts per ongeluk in Brabant achtergelaten.

Spelend in de veel te ruime jasjes waarop in allerijl met witte tape rugnummers waren geplakt, leed Den Bosch op ’t Kopje een pijnlijke 5-3 nederlaag. Gelukkig voor de Bossche formatie speelden ze in de return wél in hun vertrouwde outfit: de ploeg won dat duel met 5-1. Den Bosch won later ook het beslissende derde duel met Bloemendaal (na strafballen) en veroverde een week later ten koste van Amsterdam zijn allereerste landstitel.

Van het scorebord 🧮

De voorlaatste speelronde van het seizoen 2014-2015 is een onvergetelijke in de historie van de Hoofdklasse. In de zes wedstrijden van zondag 19 april 2015 vallen in totaal liefst vijftig doelpunten, een gemiddelde van 8,33 goals per wedstrijd. Tot op de dag van vandaag is dat nog altijd een recordproductie voor één speelronde op het hoogste niveau.

Er wordt deze dag zes keer gescoord bij Hurley-Pinoké (4-2) en Tilburg-Rotterdam (0-6), acht keer bij Amsterdam-Push (7-1), negen keer bij Bloemendaal-Schaerweijde (8-1), tien keer bij Kampong-Den Bosch (6-4) en elf keer bij Oranje Zwart-HGC (8-3). In dat laatste duel eist Mink van der Weerden een hoofdrol op: hij neemt zes van de acht Eindhovense doelpunten voor zijn rekening (een clubrecord), uiteraard allemaal uit een strafcorner. Verder scoren ook Rogier Hofman (Bloemendaal, vier goals), Mirco Pruyser (Amsterdam, drie), Justin Reid-Ross (Amsterdam, drie) en Jeroen Hertzberger (Rotterdam, drie) allemaal minstens drie keer.

Mink van der Weerden juicht namens Oranje Zwart. Foto: Willem Vernes

Aflevering 1: Woelige start en de primeur van Patty Mundt
Aflevering 2: Zee aan goals na opheffen buitenspel
Aflevering 3: Keepen met een Hannibal-masker
Aflevering 4: Allereerste titel prooi voor Kampong


Wat vind jij? Praat mee...