Hoofdklasse 50 jaar: Hattem eerste ploeg met shirtreclame

De Tulp Hoofdklasse Heren heeft zijn vijftigste seizoen erop zitten. In deze rubriek staan we regelmatig stil bij dit jubileum: we vissen anekdotes, ludieke feitjes, foto’s en opvallende spelers en statistieken op uit de grote Hoofdklasse-vijver. Vandaag deel 11.

Heb je tips om de inhoud van deze rubriek te verrijken? Mail die dan naar redactie@hockey.nl.

Uit de oude doos 📦

Wel of geen shirtreclame? Het was dé vraag waarover Nederland Hockeyland zich boog op zaterdag 17 september 1983. Tijdens de algemene ledenvergadering in het Amsterdamse Okura-hotel werd het voorstel tot invoering van shirtreclame aangenomen. Volgens de bond was er behoefte aan extra inkomsten voor de clubs vanwege de financiële problemen, economische recessie en afnemende subsidiëring.

De spelers van Hattem op de foto, mét shirtreclame. Foto: Jeroen van Bergen

Alleen Rotterdam en Victoria boden tijdens de vergadering verzet. Beide clubs maakten zich zorgen over de eigen identiteit van de club. Hattem maakte als eerste gebruik van het recht om met shirtreclame te spelen. In oktober van dat jaar speelde Heren 1 met het postorderbedrijf Wehkamp op de borst.

In the spotlights 💡

Opmerkelijke foto 📸

Het is 27 oktober 2002 en Nederland wordt geteisterd door een bijna-orkaan. Terwijl het ANP waarschuwt voor zeer krachtige windstoten en iedereen maant binnen te blijven, gaat in Den Bosch de wedstrijd tegen Hattem gewoon van start. Overigens niet nadat toenmalig Den Bosch-voorzitter en manusje-van-alles Rob Campbell samen met coach Ronald Jansen (op onderstaande foto met hark) het veld van bladeren heeft ontdaan.

De wedstrijd aan de Oosterplas is de enige wedstrijd in de Hoofdklasse die doorgaat en wordt enkele keren stilgelegd omdat door de storm het kunstgras aan de zijkant van het veld onhoog kwam en de reclameborden bijna loslieten. ‘Ik ben geen natuurkundige, maar bij deze storm bestaat natuurlijk de kans dat er een boom omwaait’, zei Jansen destijds. ‘En bij ons zijn ze dan ook nog bezig met de aanbouw van het nieuwe clubhuis.’ Gelukkig voor beide ploegen raakt niemand gewond. Den Bosch wint het duel uiteindelijk met 5-4, voor een handjevol toeschouwers.

Van het scorebord 🧮

Almere zette in het seizoen 2020-2021 twee Hoofdklasse-records neer waaraan ze liever niet meer herinnerd worden. De kwakkelende ploeg verloor in dat seizoen alle 22 competitiewedstrijden, iets wat in de historie nog nooit was voorgekomen. De bijbehorende doelcijfers 24-102 lieten weinig aan de verbeelding over.

Manuel Verga in zak en as na de dramatische degradatie van Almere in het seizoen 2020-2021. Foto: Willem Vernes

Die reeks van 22 duels op rij zonder winst van Almere maakte deel uit van een nog langere serie wedstrijden zonder succes. Verder teruggekeken dan het seizoen 2020-2021 had Almere al 37 wedstrijden op rij niet meer gewonnen in de Hoofdklasse, ook een unieke prestatie. De ploeg veegde daarmee de eveneens trieste series van Push en EMHC uit de boeken. Push bleef tussen 1995 en 2015 in 34 Hoofdklasse-duels op rij verstoken van een overwinning, terwijl de voormalige Eindhovense club EMHC (met Oranje Zwart opgegaan in Oranje-Rood) van 1974 tot 2004 in 35 wedstrijden maar niet tot winst kwam.

Aflevering 1: Woelige start en de primeur van Patty Mundt
Aflevering 2: Zee aan goals na opheffen buitenspel
Aflevering 3: Keepen met een Hannibal-masker
Aflevering 4: Allereerste titel prooi voor Kampong

Aflevering 5: de doldwaze speelronde met 50 goals
Aflevering 6: hoe Kampong de kunstgrasprimeur misliep
Aflevering 7: Shahbaz en zijn onnavolgbare dribbels
Aflevering 8: Paul Litjens grossierde óók in gele kaarten

Aflevering 9: VHS-banden hielpen De Snaijer aan sleeppush
Aflevering 10: Jay Stacy liet Oranje Zwart mentaal groeien

 


Wat vind jij? Praat mee...