Hoofdklasse 50 jaar: hoe Walter Drenth de flats bedacht

De Tulp Hoofdklasse Heren heeft zijn vijftigste seizoen erop zitten. In deze rubriek staan we regelmatig stil bij dit jubileum: we vissen anekdotes, ludieke feitjes, foto’s en opvallende spelers en statistieken op uit de grote Hoofdklasse-vijver. Vandaag deel 13.

Heb je tips om de inhoud van deze rubriek te verrijken? Mail die dan naar redactie@hockey.nl.

Uit de oude doos 📦

Rode kaarten zijn – gelukkig – uiterst zeldzaam in de Hoofdklasse Heren. Bij de start van de Hoofdklasse in 1973-1974 kregen de scheidsrechters instructies om de regels zeer strak na te leven. Dat leverde een regen aan gele en ook rode kaarten op. Zo ook op de achttiende speeldag van het debuutseizoen.

Op zondag 21 april 1974 won HGC zijn spectaculaire thuiswedstrijd tegen Hattem met 3-2, dankzij twee treffers van Wouter Leefers en eentje van uitblinker Davy ’t Hoen. Laatstgenoemde was die dag een ware plaag voor de defensie van Hattem. Toen ’t Hoen bij een van zijn rushes de in de weg staande scheidsrechter Longdon tegen de vlakte kegelde, kende deze geen pardon. Hij trok meteen de rode kaart voor de verbijsterde en hevig protesterende aanvaller.

Het HGC van seizoen 1973-1974, met op de onderste rij als derde van rechts Davy ’t Hoen. Foto: HGC Media

In the spotlights 💡

Opmerkelijke foto 📸

Wat gaan we deze man missen in de Hoofdklasse. Roel Bovendeert, rasaanvaller van Bloemendaal en goed voor 126 doelpunten in de Hoofdklasse, nam na vorig seizoen afscheid als tophockeyer. Als spits bracht hij heel wat minuten horizontaal door op het veld: zwevend door de lucht, na een sprong naar de bal om in een ultieme poging te scoren. Het was Bovendeert ten voeten uit.

‘Als ik sneller bij een bal kan komen door te duiken dan doe ik dat. Hoe klein de kans op succes ook is’, zei hij ooit. Niet voor niets noemden we hem op de redactie van hockey.nl soms gekscherend Onderstebovendeert

Roel Bovendeert met een kenmerkende actie. Foto: Koen Suyk

Van het scorebord 🧮

Zes doelpunten maken in een thuiswedstrijd en nóg als verliezer van het veld stappen. Dat overkwam Amsterdam in het seizoen 2011-2012. Op 25 maart 2012 speelde de ploeg de topper tegen Rotterdam, dat bij winst de nieuwe koploper in de competitie zou zijn. Het werd een knotsgek duel, waarin de bezoekers er uiteindelijk met de winst vandoor gingen: 6-7.

Roderick Weusthof maakte enkele seconden vóór tijd de winnende goal voor Rotterdam uit een strafcorner. Dat was zijn tweede goal van de middag. Simon Child (drie) en Nick Wilson (twee) waren de andere doelpuntenmakers voor Rotterdam, dat bij rust met 2-3 leidde en zo’n twintig minuten vóór tijd een 3-5 voorsprong had. Binnen vijftien minuten knokte Amsterdam zich echter naar een 6-5 voorsprong via goals van Don Prins (twee) en Klaas Vermeulen. Na de 6-6 in de 63ste minuut sloeg Weusthof dus genadeloos toe.

Roderick Weusthof juicht na zijn winnende treffer tegen Amsterdam. Foto: Koen Suyk