Hoofdklasse 50 jaar: Jay Stacy liet Oranje Zwart mentaal groeien

De Tulp Hoofdklasse Heren heeft zijn vijftigste seizoen erop zitten. In deze rubriek staan we regelmatig stil bij dit jubileum: we vissen anekdotes, ludieke feitjes, foto’s en opvallende spelers en statistieken op uit de grote Hoofdklasse-vijver. Vandaag deel 10.

Heb je tips om de inhoud van deze rubriek te verrijken? Mail die dan naar redactie@hockey.nl.

Uit de oude doos 📦

Een hockeyer met de bal aan de voet en een voetballer met een stick in de hand. Het was een opmerkelijk tafereel aan de Klatteweg op 11 januari 1997. Klein Zwitserland nam het op die ijskoude dag zowel hockeyend als voetballend op tegen de voetbalprofs van ADO Den Haag. Het was een idee van KZ-coach Donald Drost om zijn spelers klaar te stomen voor de tweede competitiehelft.

Er golden wel iets andere regels. Het scheidsrechtersduo Toon van Helfert en Ties Kruize floten niet voor een strafcorner en lieten shoot van voetballers oogluikend toe. De keepers van beide teams hadden van plek gewisseld om het krachtsverschil iets te verkleinen. Zo stond voetbaldoelman Roy Beukenkamp onder de lat bij Klein Zwitserland. Klein Zwitserland won de Haagse derby, waarin in de eerste helft werd gehockeyd en na rust werd gevoetbald, met 7-3. De hockeyers leidde na één helft al met 6-0.

In the spotlights 💡

 

Opmerkelijke foto 📸

Extreme blijdschap bij de spelers van Amsterdam aan het einde van het seizoen 2011-2012. De ploeg is voor de tweede keer op rij en voor de 21ste keer in totaal landskampioen geworden door Rotterdam in de finale van de play-offs te verslaan. Op onderstaand beeld houdt Robert Tigges de schaal in de lucht met naast hem een uitgelaten Billy Bakker.

Bakker vormde in het kampioensteam samen met Valentin Verga en Mirco Pruyser de exponenten van de talentvolle jeugd, terwijl Santi Freixa, Taeke Taekema en Geert-Jan Derikx de meer ervaren toppers in het elftal waren. Helaas voor Amsterdam is deze kampioensfoto inmiddels aardig vergeeld en onder een laag stof terecht gekomen: de titel van 2012 is namelijk nog steeds de laatste in de clubhistorie. Inmiddels heeft Bloemendaal de Amsterdammers afgelost als Nederlands recordhouder met 22 landstitels.

Van het scorebord 🧮

Nog altijd heeft de kampioensploeg van Kampong uit seizoen 1973-1974 een Hoofdklasserecord in handen. De Utrechtse ploeg incasseerde in het eerste seizoen van de Hoofdklasse slechts negen doelpunten in 22 wedstrijden. Dat was voor een groot deel de verdienste van keeper Dio Hermens, die als hockeybejaarde zijn allerbeste seizoen beleefde onder de lat bij Kampong.

Aanvankelijk stond de 37-jarige Hermens, in 2014 op 78-jarige leeftijd overleden, dat seizoen als derde doelman op de lijst bij Kampong, achter Maarten Sikking en Rob Toft. Maar omdat Sikking een overschrijving aanvroeg om naar het Eindhovense HTCC te gaan en Toft met een slepende blessure tobde, werd Hermens ineens aangewezen als eerste keeper. Met zijn leeftijd als rugnummer op zijn keeperstrui blonk Hermens regelmatig uit, al waren er ook wedstrijden bij waarin hij nauwelijks in actie hoefde te komen.

Hermens sprak vóór het seizoen stellig uit dat hij minder dan tien doelpunten zou incasseren. Toen Kampong in de laatste wedstrijd van het seizoen tegen Hattem de negende tegentreffer moest incasseren, voorkwam Hermens eigenhandig dat zijn doel zou sneuvelen. Met een katachtige reflex ranselde hij halverwege de tweede helft een strafbal van Hendrik Quirijns uit het doel die het tiende tegendoelpunt van het seizoen had kunnen betekenen.

Aflevering 1: Woelige start en de primeur van Patty Mundt
Aflevering 2: Zee aan goals na opheffen buitenspel
Aflevering 3: Keepen met een Hannibal-masker
Aflevering 4: Allereerste titel prooi voor Kampong

Aflevering 5: de doldwaze speelronde met 50 goals
Aflevering 6: hoe Kampong de kunstgrasprimeur misliep
Aflevering 7: Shahbaz en zijn onnavolgbare dribbels
Aflevering 8: Paul Litjens grossierde óók in gele kaarten

Aflevering 9: VHS-banden hielpen De Snaijer aan sleeppush


Wat vind jij? Praat mee...