Hoofdklasse 50 jaar: Paul Litjens grossierde óók in gele kaarten

De Tulp Hoofdklasse Heren heeft zijn vijftigste seizoen erop zitten. In deze rubriek staan we regelmatig stil bij dit jubileum: we vissen anekdotes, ludieke feitjes, foto’s en opvallende spelers en statistieken op uit de grote Hoofdklasse-vijver. Vandaag deel 8.

Heb je tips om de inhoud van deze rubriek te verrijken? Mail die dan naar redactie@hockey.nl.

Uit de oude doos 📦

Aanvaller Paul Litjens viel in de beginjaren van de Hoofdklasse niet alleen op vanwege zijn stortvloed aan doelpunten. De goalgetter van Kampong pakte ook regelmatig een gele kaart mee. Hij deed dat in het seizoen 1973-1974 zo vaak achter elkaar, dat de KNHB besloot hem daarvoor een wedstrijd schorsing op te leggen. Litjens werd daarmee de eerste speler die een weekje op non-actief stond vanwege zijn ‘wangedrag’.

Niet alle kaarten van Litjens waren overigens gerelateerd aan een overtreding of aanhoudende opmerkingen tegen de leiding. Op 12 november 1973, in de uitwedstrijd tegen HGC, haalde hij een geintje uit. Bij een vrije slag voor Kampong bood hij scheidsrechter Boitelle zijn stick aan met het gebaar van neem jij ‘m maar. Er werd smakelijk om gelachen in het veld, maar Boitelle kon het grapje niet waarderen en stuurde Litjens met geel naar de kant.

In the spotlights 💡

Opmerkelijke foto 📸

De meeste verrassende kampioen in vijftig jaar Hoofdklasse is zonder twijfel HDM. De Haagse ploeg verloor in het seizoen 1991-1992 op weg naar de titel maar één wedstrijd (tegen HGC in november 1991), bleef bijna een half jaar ongeslagen en had de minst gepasseerde defensie. HDM profiteerde zo optimaal van het gepruts van de gevestigde orde (Bloemendaal en HGC), die flink wat punten morsten.

Insiders noemden HDM de kampioen van de eenvoud. De kracht van het jonge team was de onderlinge band tussen de spelers, die het moesten hebben van hard werken en elkaar onvoorwaardelijk steunden in het veld. ‘We zijn een gewone club en juist dat is onze grote kracht geweest’, aldus coach Eddie Kervezee.

Links Koen Pijpers, die met coach Eddie Kervezee en Wouter van Pelt (rechts) de enige Hoofdklasse-titel in de clubhistorie viert. Foto: Hockey Magazine

Van het scorebord 🧮

Bij de twee meest spectaculaire gelijke spelen in de historie van de Hoofdklasse vielen liefst twaalf doelpunten. Op 26 april 1981 stapten Kampong en Bloemendaal van het veld met een 6-6 als uitslag. Diezelfde cijfers stonden op 14 maart 2021 op het scorebord bij Rotterdam-Amsterdam.

Bij Kampong-Bloemendaal knokte de thuisploeg zich tot vier (!) keer toe terug van een achterstand: 0-2 werd 2-2, 2-3 werd 3-3, 3-5 werd 5-5 en 5-6 resulteerde in 6-6. Bij de 6-6 tussen Rotterdam en Amsterdam genoot Rotterdam bij rust van een comfortabele 4-1 voorsprong. Dat kwam mede door een hattrick van aanvaller Jeroen Hertzberger, die daarmee op dat moment de derde plek op de topscorerslijst aller tijden van de Hoofdklasse in bezit had. De thuisploeg verloor de tweede helft echter met 2-5, een unieke ommekeer in één helft.

Aflevering 1: Woelige start en de primeur van Patty Mundt
Aflevering 2: Zee aan goals na opheffen buitenspel
Aflevering 3: Keepen met een Hannibal-masker
Aflevering 4: Allereerste titel prooi voor Kampong

Aflevering 5: de doldwaze speelronde met 50 goals
Aflevering 6: hoe Kampong de kunstgrasprimeur misliep
Aflevering 7: Shahbaz en zijn onnavolgbare dribbels


Wat vind jij? Praat mee...