Hoofdklasse 50 jaar: VHS-banden hielpen De Snaijer aan sleeppush

De Tulp Hoofdklasse Heren heeft zijn vijftigste seizoen erop zitten. In deze rubriek staan we regelmatig stil bij dit jubileum: we vissen anekdotes, ludieke feitjes, foto’s en opvallende spelers en statistieken op uit de grote Hoofdklasse-vijver. Vandaag deel 9.

Heb je tips om de inhoud van deze rubriek te verrijken? Mail die dan naar redactie@hockey.nl.

Uit de oude doos 📦

Proefplassen in Tilburg, zo luidde de kop boven het artikel in Hockey Magazine over de eerste dopingcontrole in de Hoofdklasse. Loting had uitgewezen dat bij het duel tussen Tilburg en Bloemendaal op zondag 7 september 1997 de eerste van twee proefcontroles zou worden uitgevoerd. De KNHB startte in het seizoen 1997-1998 met dopingcontroles in de Hoofdklasse en de zogenoemde out of competition controles voor de nationale teams.

Beide proefcontroles werden gebruikt om de procedures te testen, voorlichting te geven en vragen te beantwoorden. De monsters van deze twee controles werden niet opgestuurd naar een laboratorium voor onderzoek. Na afloop van het duel tussen Tilburg en Bloemendaal (3-3) werden via loting twee spelers van beide clubs aangewezen om een urinemonster af te geven. Diederik van Weel, Teun de Nooijer (beide Bloemendaal), Pieter van Loosbroek en Jeroen Jonk (beide Tilburg) hadden de primeur.

In the spotlights 💡

Opmerkelijke foto 📸

Dolle vreugde bij de spelers van Oranje Zwart na het behalen van de eerste landstitel in de clubhistorie, in het seizoen 2004-2005. Op 5 juni 2005 klopten de Eindhovenaren Bloemendaal op ’t Kopje met 1-3 in het derde en beslissende play-offduel.

De landstitel voelde als een enorme bevrijding voor Oranje Zwart, dat al zes keer in de play-offs stond, waarvan vier keer in de finale. Al die eerdere pogingen leverde echter nooit de gewenste landstitel op. ‘Wij zijn de terechte winnaar: we hebben de beste ploeg’, constateerde Robert van der Horst, samen met Troy Elder, Jay Stacy, Xavier Reckinger, Rob Reckers, Marcel Balkestein en Teun Rohof de meest in het oog springende spelers van de Eindhovense formatie.

Van het scorebord 🧮

Het machtige Klein Zwitserland scoorde in het seizoen 1980-1981 aan de lopende band. Aan het eind van het seizoen stond de doelpuntenteller voor de Haagse topformatie op 120, nog altijd een record in de Hoofdklasse. Onder aanvoering van Ties Kruize, die met 57 doelpunten een groot aandeel had in de monsterproductie, bereikte KZ in dat seizoen liefst vier de keer de dubbele cijfers: 11-1 tegen DKS, 13-1 tegen MOP, 15-0 tegen Breda en 0-10 bij MOP.

In de historie van de Hoofdklasse maakten slechts twee andere ploegen ooit meer dan honderd doelpunten in één jaargang. Amsterdam finishte in 1996-1997 op exact honderd goals en Bloemendaal kwam in 2006-2007 tot 115 treffers. Klein Zwitserland zelf kwam twee jaar na de recordproductie van 1980-1981 tot 104 doelpunten.

Aflevering 1: Woelige start en de primeur van Patty Mundt
Aflevering 2: Zee aan goals na opheffen buitenspel
Aflevering 3: Keepen met een Hannibal-masker
Aflevering 4: Allereerste titel prooi voor Kampong

Aflevering 5: de doldwaze speelronde met 50 goals
Aflevering 6: hoe Kampong de kunstgrasprimeur misliep
Aflevering 7: Shahbaz en zijn onnavolgbare dribbels
Aflevering 8: Paul Litjens grossierde óók in gele kaarten


Wat vind jij? Praat mee...