Hoofdklasse 50 jaar: woelige start en de primeur van Mundt

De Tulp Hoofdklasse Heren bevindt zich middenin zijn vijftigste seizoen. In deze rubriek staan we regelmatig stil bij dit jubileum: we vissen anekdotes, ludieke feitjes, foto’s en opvallende spelers en statistieken op uit de grote Hoofdklasse-vijver. Vandaag deel 1.

Heb je tips om de inhoud van deze rubriek te verrijken? Mail die dan naar redactie@hockey.nl.

Uit de oude doos 📦

Het kostte de KNHB heel wat moeite om in 1973 de Hoofdklasse te lanceren in het mannenhockey. Aan het besluit om een landelijke competitie te organiseren met clubs uit de vier districten gingen woelige maanden vol weerstand vooraf. Een fiks aantal verenigingen keerde zich vanaf het begin tegen de plannen, die aanvankelijk een topcompetitie van tien clubs behelsden met weinig plek voor de topploegen uit Oost en Noord.

Pas na een grondige heroverweging kwam de bond met een nieuw voorstel: in de Hoofdklasse is plek voor twaalf clubs die voortkomen uit de nummers één tot en met vier van de districten Zuid en West en de nummers één en twee van Noord en Oost. Dat voorstel kon ieders goedkeuring wegdragen.

In the spotlights 💡

Opmerkelijke foto 📸

In de jaren tachtig waren de thuiswedstrijden van het machtige Klein Zwitserland een ware lust voor het oog. Beelden van de oppermachtige mannen uit Den Haag verschenen met regelmaat in een samenvatting in Studio Sport. De speciaal gebouwde televisietoren aan de rand van het veld was vaak een ideaal klimobject voor de Haagse jeugd, zeker op momenten dat de cameramannen van de NOS niet op tijd arriveerden met hun apparatuur.

Van het scorebord 🧮

De Duitser Christopher Zeller heeft een fraai hoofdklasserecord in handen. De strafcornerspecialist en aanvaller kwam één seizoen uit voor Bloemendaal (2006-2007) en scoorde in die jaargang aan de lopende band voor de Mussen. Na 22 wedstrijden stonden er 47 treffers achter zijn naam: twintig velddoelpunten, 26 rake strafcorners en één benutte strafbal. Daarmee is Zeller nog altijd de meest productieve buitenlander in de Hoofdklasse Heren.

Christopher Zeller met de gouden stick en gouden bal, de prijzen voor topscorer en beste speler van de Hoofdklasse. Foto: Koen Suyk


5 Reacties

 1. willem-janpelle

  Patty Mundt was een grootheid destijds, op het veld en in de zaal. Regelmatig belandden zijn strafcorners, die toen nog hoog mochten worden ingeslagen, op het achtergelegen parkeerterrein, met de nodige glas- en blikschade tot gevolg. Mundt was de generatie na Ger Eikelboom, wiens vader de club in de jaren 50 had mede-opgericht. Andere grote namen ttv het debuut in de Hoofdklasse: Jart Sluiter, Ruud Westers, Ton Pierik. Het hele dorp Hattem (formeel: stad) ademde hockey. In district oost voerden Nijmegen en Hattem de hegemonie. Hattem heeft het het langst in de Hoofdklasse volgehouden, en is later nog eens teruggekomen.

 2. Ramon Min

  Haha, prachtig Willem-Jan! Mooie verhalen

 3. hockey23

  Gecondoleerd voor familie en vrienden. Mooie speler, in zaal een keer gigantisch afgedroogd door Mundt, Anema, Westra, Pierik o.a. Verschrikkelijk harde sleeppush in de zaal ook. Kanonskogels in de kruising.

 4. abol1945gmail-com

  Paul was een bijzonder figuur , niet alleen in het veld. Heb meerdere malen tegen hem gespeeld. Was zeker sportief en hield wel van een geintje. Een anekdote , die mij is verteld, of het waar is weet ik niet, dat Paul met het nederlands elftal in pakistan (of india) eeen tournooi speelde, s'nachts zijn hotelkamer uitklom , zich ging vermaken en s'middags een topwedstrijd speelde en meerdere strafcorners maakte in deze pot. Wel zo een kleine 50 jaar geleden dus en de coach was hier wel enigzins op de hoogte heb ik begrepen.

 5. abol1945gmail-com

  En HCKZ miste wel het eerste seizoen van de Hoofdklasse ondanks een zeer sterk team. Oorzaak was (onnodig) punten verlies tegen meerdere zwakkere tegenstanders . Zels tegen de zeer onervaren promovendus Kieviten werd 1-1 gespeeld .Duur punten verlies bleek achteraf. Aan eind seizoen kwam HCKZ 1 punt tekort.


Wat vind jij? Praat mee...