Hoofdklasse 50 jaar: zee aan goals na opheffen buitenspel

De Tulp Hoofdklasse Heren bevindt zich middenin zijn vijftigste seizoen. In deze rubriek staan we regelmatig stil bij dit jubileum: we vissen anekdotes, ludieke feitjes, foto’s en opvallende spelers en statistieken op uit de grote Hoofdklasse-vijver. Vandaag deel 2.

Heb je tips om de inhoud van deze rubriek te verrijken? Mail die dan naar redactie@hockey.nl.

Uit de oude doos 📦

In het 24ste seizoen van de Hoofdklasse Heren kreeg de competitie te maken met een ingrijpende regelwijziging. Vanaf de jaargang 1996-1997 gold de buitenspelregel niet langer meer in het hockey. Door deze regel hoopte de wereldhockeybond FIH op een groter speelveld, met meer mogelijkheden voor de aanvallende partij en uiteindelijk een toename in het aantal doelpunten.

Als we kijken naar de doelpuntenproductie in het seizoen 1996-1997 ten opzichte van het seizoen ervóór, dan was er inderdaad sprake van een explosie aan goals. In 1995-1996 leverden de 132 wedstrijden 523 goals op, gemiddeld net geen vier goals per duel . Een jaargang later waren 132 duels goed voor 721 treffers, een gemiddelde van 5,46.

In the spotlights 💡

Opmerkelijke foto 📸

In de eerste maanden van het eerste seizoen van de Hoofdklasse Heren (1973-1974) kregen de teams te maken met een aantal autoloze zondagen, als gevolg van de wereldwijde oliecrisis in 1973. Dat betekende dat spelers van de thuisploeg op de fiets of te voet naar de club moesten komen. De bezoekende teams konden – bij wijze van uitzondering – gebruik maken van een grote autobus die moederziel alleen over de lege Nederlandse snelwegen reed.

Op onderstaande foto van 4 november 1973 zien we de selectie van Nijmegen bij aankomst op de club. Even daarvoor hebben de mannen bij een van de spelers thuis de bespreking gevoerd voor het duel met Groninger Studenten van die dag. Tussen alle spelers, hun oude herenfietsen en één wielrenfiets valt één iemand extra op: sterspeler Hans Weusthof (vijfde van links). Die gaf zijn benen extra rust en kwam die dag met de brommer.

Van het scorebord 🧮

Voor zover wij het kunnen nagaan staat de snelste hattrick aller tijden in de Hoofdklasse Heren op naam van Hendrik Sparenberg, speler van Kampong in de beginjaren van de Hoofdklasse. De middenvelder/aanvaller was op 14 oktober 1979 heerlijk op dreef in de thuiswedstrijd tegen Venlo, die de Utrechters met 6-1 wonnen.

Sparenberg maakte die dag vier doelpunten. De eerste drie liet hij in de laatste vijf (!) minuten vóór rust aantekenen. Hij tilde de score in zijn eentje van 1-0 naar 4-0. Het was dus ook nog eens een zuivere hattrick, zonder tussenkomst van een medespeler of tegenstander én allemaal in één helft. Opmerkelijk genoeg slaagde Sparenberg er daarna nooit meer in drie keer te scoren in één Hoofdklasse-wedstrijd.

Hendrik Sparenberg (rechts) in actie voor Kampong. Foto: Hockey Sport

Aflevering 1:  Woelige start en de primeur van Patty Mundt


Wat vind jij? Praat mee...