Hoofdklasse 50 jaar: allereerste titel prooi voor Kampong

De Tulp Hoofdklasse Heren bevindt zich middenin zijn vijftigste seizoen. In deze rubriek staan we regelmatig stil bij dit jubileum: we vissen anekdotes, ludieke feitjes, foto’s en opvallende spelers en statistieken op uit de grote Hoofdklasse-vijver. Vandaag deel 4.

Heb je tips om de inhoud van deze rubriek te verrijken? Mail die dan naar redactie@hockey.nl.

Uit de oude doos 📦

Wie heeft er niet in zijn jeugd de bekende Panini-voetbalplaatjes verzameld? In 2017 kreeg ook Nederland hockeyland zijn eigen stickeralbum. Kampong-speler Quirijn Caspers bracht de hockeyplaatjes met zijn bedrijf Stickr op de markt. ‘Ons doel is om op een speelse manier de hockeyende jeugd bekend te maken met tophockey in Nederland’, vertelde Caspers bij de lancering.

De stickers waren verkrijgbaar bij de hoofdklasseclubs maar ook online en bij een aantal hockeyspeciaalzaken. Voor de eerste editie konden alleen plaatjes van de Hoofdklasse Heren worden verzameld. Een jaar later waren daar ook de Hoofdklasse Dames plus de Oranje-internationals aan toegevoegd. Helaas was het Hoofdklasse Hockey Stickeralbum geen lang leven beschoren. Het bleef helaas bij slechts twee edities.

In the spotlights 💡

 

Opmerkelijke foto 📸

Dit is de allereerste kampioensfoto uit de rijke Hoofdklasse-historie. De eerste titel werd in het seizoen 1973-1974 een prooi voor Kampong, dat in de twee jaren daarvóór ook al kampioen van de Eerste Klasse was geworden. De ploeg uit Utrecht dankte de titel, na een slopende strijd met Amsterdam, aan de schotvaardigheid van goalgetter Paul Litjens (twintig goals) én aan het hechte collectief dat al jaren in dezelfde samenstelling speelde.

Dit zijn de namen van de Kampong-mannen die de kampioenswedstrijd tegen Hattem (1-5 zege) speelden: Dio Hermens (keeper), Imbert Jebbink, Heiko van Staveren, André Bolhuis, Paul Franken, Frans Christis, Martijn Nolet, Wibo Weidema, Paul Litjens, Rob Westdijk en Frank Marree.

Van het scorebord 🧮

In het seizoen 1977-1978 werd wellicht één van de meest legendarische competitiewedstrijden in de historie van de Hoofdklasse gespeeld. Oranje Zwart keek in de thuiswedstrijd tegen Bloemendaal met nog tien minuten te spelen tegen een 1-4 achterstand aan. Bloemendaal miste vervolgens een strafbal, waarna Oranje Zwart begon aan een miraculeuze inhaalrace. Toen het eindsignaal klonk stond de uitslag 5-4 voor de thuisclub op het bord.

Met vier doelpunten had spits Frans van Stiphout een groot aandeel in de zege van Oranje Zwart in de wedstrijd met een groot Abe Lenstra-gehalte. Het scoreverloop vertoonde gelijkenissen met de legendarische wedstrijd die de voetbalclubs Heerenveen en Ajax speelden op 7 mei 1950. Ondanks een achterstand van 1-5 wonnen de Friezen uiteindelijk met 6-5.

Die wedstrijd sprak zo tot de verbeelding dat er in 1995 zelfs een toneelstuk van werd gemaakt. Of er plannen zijn om Oranje Zwart-Bloemendaal in de theaters op te voeren is ons niet bekend.

Aflevering 1: Woelige start en de primeur van Patty Mundt
Aflevering 2: Zee aan goals na opheffen buitenspel
Aflevering 3: Keepen met een Hannibal-masker


Wat vind jij? Praat mee...