Hoofdklasse-clubs maken ‘grote stap’: alle duels live bij Viaplay

Alle duels uit de Tulp Hoofdklasse Heren en Hoofdklasse Dames zijn met ingang van het nieuwe seizoen live te zien bij Viaplay. De twaalf duels per speelronde worden waarschijnlijk verspreid gespeeld over de vrijdag, zaterdag en zondag. Viaplay gaat ook een samenvattingenprogramma uitzenden. De hoogtepunten van alle duels blijven te zien op de kanalen van de clubs en op hockey.nl.

De vierjarige deal met de Hoofdklasse-clubs is dinsdagmorgen bekend gemaakt door Viaplay. De streamingdienst, waarvan het hoofdkantoor in Zweden is gevestigd, werd dit jaar in Nederland gelanceerd met de Formule I als uithangbord. Voor het bekijken van de programma’s op Viaplay – dus ook het hockey – heb je een abonnement nodig.

Voorzitter Tjeerd Boven van de HHcv, het vertegenwoordigende orgaan van de Hoofdklasse clubs, spreekt van ‘een grote stap voorwaarts voor het tophockey’. ‘Dit is echt geweldig nieuws en past perfect bij onze ambitie om de Hoofdklasse te professionaliseren’, zegt Boven. ‘Door de hoogwaardige beelden en de mooiere samenvattingen kunnen we onze sport veel beter uitdragen. We zetten een grote stap om onze fanbase te vergroten. Dat biedt ons mogelijkheden om meer inkomsten te generen, waardoor we het hockey naar een nog hoger niveau kunnen tillen.’

NOS

Viaplay zendt per speelronde twee hockeyduels live uit met minimaal vijf camera’s, de overige wedstrijden met vier camera’s, waarvan twee automatische. Het commentaar bij de liveduels wordt verzorgd door clubmensen. Boven: ‘Daar hebben we in de coronaperiode goede ervaringen mee opgedaan.’

In het kielzog van het contract met Viaplay heeft de HHcv de overeenkomst met de NOS opgebroken en voor dezelfde periode verlengd. De publieke omroep behoudt het recht om duels uit de reguliere competitie live of in samenvatting uit te zenden. Dat geldt ook voor wedstrijden uit de halve finale en finale van de play-offs.

Foto: Willem Vernes

Voor Ziggo Sport stopt het uitzenden van Nederlands clubhockey. Ziggo startte in 2017 met een samenvattingenprogramma rond de wedstrijden in de hoofdklassen. Dat programma ging ter ziele en Ziggo stopte met de registratie en samenvattingen van alle wedstrijden. Wel zond de kabelexploitant tot en met afgelopen seizoen (bijna) wekelijks een duel uit de Hoofdklasse Dames live uit. Dat stopt per direct. Ziggo heeft nog wel de uitzendrechten van de FIH Pro League en het WK Dames dat nu in Nederland en Spanje wordt gespeeld en het WK Heren in 2023.

Viaplay

Peter Nørrelund, Viaplay Group Chief Sports Officer: ‘Veldhockey in Nederland mag zich verheugen in een enorme belangstelling. Jong en oud komen samen om te spelen en staan ook langs de lijn bij de wedstrijden in de Hoofdklasse. Bovendien behoren de nationale hockeyelftallen tot de beste van de wereld. Daarmee heeft de Hoofdklasse een enorm mediapotentieel. We hebben met de KNHB de ambitie de hockeysport op een aantrekkelijke manier voor het voetlicht te brengen. Dat kan ook de lokale sport helpen om nog vele jaren te blijven bloeien.’

Erik Gerritsen. Foto: Koen Suyk

KNHB

De KNHB heeft als doel om de op één na grootste teamsport van Nederland naar een breed publiek te brengen. De samenwerking met Viaplay sluit naadloos aan om die ambitie te bereiken. Erik Gerritsen, directeur KNHB: ‘Deze samenwerking met Viaplay enHHcv is zeer welkom en zal een belangrijke rol spelen in het op de kaart zetten van de Hoofdklasse en alle teams die deelnemen aan deze competitie. Daarnaast zijn we blij dat Viaplay en de NOS een overeenkomst hebben kunnen bereiken om het mediabereik van hockey te maximaliseren, wat cruciaal is voor de promotie van de sport in het algemeen.’


8 Reacties

 1. charliejanssen

  Je moet ergens beginnen, maar of dit de manier is? Zien de spelers dit ook terug in het salaris of waar gaan deze gelden heen? Als speler was het voorheen altijd makkelijk aangezien je al je sociale afspraken op zondagmiddag moest afzeggen, maar nu wordt er wellicht wel veel gevraagd van de spelers die hun hobby als topsport benaderen. Tevens lijkt het me voor clubs die op zaterdag met de jeugd al nauwelijks rondkomen met de planning een vervelende aanvulling. Ik laat me graag verrassen!

 2. dupantalon

  De overgang van F1 van Ziggo naar Viaplay is niet echt een groot succes geworden, minder kijkers en vooral ontevreden kijkers. Héél, héél onverstandig van KNHB en niet in het belang van de hockey liefhebber.

  1. aernoud-lippmann

   Al het hockey is vanuit NL ! Laatst Cricket vanuit Amstelveen 2x3 dagen was 1 groot feest het te volgen ! Dus niet te vergelijken met F 1 ! Goed nieuws voor KNHB , clubs en dus ook fans ! NOS geeft “ niets “ om competitie want altijd live schaatsen of fietsen .... tot aan de PO ! Dus nogmaals GOED nieuws !

 3. lenny-baker

  De clubs wilden dit schijnbaar zelf ook op de zaterdag.

  1. Eelco Houwink

   Hoe gaat dat functioneren op de zaterdag: kijk eens hoe druk het dan is op (hoofdklasse) clubs en watvoor extra beslag de HK op dat programma legt ?

 4. RobDux

  De tijd zal het leren of dit gaat werken. De velden zitten stampvol op zaterdag en vrijdag. Drie kwart vd hockeyleden gaan echt geen abonnement nemen. Jeugdcoaches die in Heren 1 of Dames 1 spelen, komen knel te zitten. En ik las toch echt dat de sport toegankelijker moest worden voor een breder publiek. Dat kan alleen met “open” kanalen waar je niet voor hoeft te betalen. Maar wie weet, pakt het goed uit.

 5. lenny-baker

  @Eelco, Mijn idee ook niet. Maar de clubs schijnen dit echt zelf okay te vinden.

 6. robert-louet-feisser

  Op veel clubs spelen jeugd teams met enige regelmaat al op de zondag door capaciteit uitdagingen. In het ergste geval zou dit nog wat frequenter zijn wanneer hoofdklasse ploegen op de zaterdag gaan spelen.. ik zie het probleem niet helemaal.


Wat vind jij? Praat mee...