Hoofdklasse Heren: Twee topfavorieten met zes kapers op de kust

De Tulp Hoofdklasse Heren gaat zondag van start. Het seizoen 2020-2021 belooft spannender te worden dan ooit tevoren. In eerste instantie of de competitie überhaupt wordt uitgespeeld, maar vooral door alle kanshebbers voor de play-offs. Regerend landskampioen Bloemendaal en Kampong zijn topfavoriet voor de titel, maar er zijn zeker zes kapers op de kust. Een overzicht.

De twee titelfavorieten hebben aan het begin van het nieuwe seizoen iets gemeen. Zowel bij Bloemendaal als bij Kampong staat een nieuwe coach voor de groep. Zo moet Rick Mathijssen op ’t Kopje Michel van den Heuvel doen vergeten, terwijl Roelant Oltmans in Utrecht de zware taak heeft om de successen van voorganger Alexander Cox te evenaren. De ambitieuze jonge coach versus de ervaren rot.

Bloemendaal bijna anderhalf jaar ongeslagen

Regerend landskampioen Bloemendaal was het afgelopen coronaseizoen niet te stoppen en bleef met dertien zeges en twee gelijke spelen ongeslagen. De laatste competitienederlaag van Bloemendaal was op 3 mei 2019, bijna anderhalf jaar (!) geleden.

Die indrukwekkende zegereeks heeft Jorrit Croon amper meegemaakt. De 22-jarige sterspeler stond lange tijd aan de kant met een schouder- en knieblessure, maar lijkt nu aan het begin van het nieuwe seizoen topfit. Datzelfde geldt voor Floris Wortelboer, bij wie de arm binnen anderhalf jaar drie keer uit de kom was geschoten. De Brabander heeft de coronabreak gebruikt om zijn gekwelde schouder te laten opereren.

Bloemendaal-coach Rick Mathijssen. Foto: Koen Suyk

Aan kwaliteit hebben de Mussen nauwelijks ingeleverd ten opzichte van afgelopen seizoen. Mathijssen stapt wat dat betreft in een gespreid bedje. De kersverse coach bouwt voort op wat Van den Heuvel de afgelopen jaren heeft neergezet. Met een goede verdediging, een prima corner en snelle aanvallende counters zal het typische spelbeeld van Bloemendaal nauwelijks veranderen.

Aanvallender Kampong

De afgelopen jaren ontwikkelde Cox Kampong in een verdedigende vechtmachine. Daar wil Oltmans nu zijn eigen sausje overheen gooien, door een wat meer aanvallende speelstijl te hanteren. Dat is meteen terug te zien in de voorbereiding op het nieuwe seizoen. Kampong won alle vijf de oefenwedstrijden, scoorde 31 keer en kreeg slechts 6 goals tegen.

Bij de selectie van Oltmans zijn weinig spelerswisselingen geweest. De ploeg kent wel drie nieuwe ‘potentials’. Derck de Vilder, Bram van Battum en Silas Lageman draaien deels het programma van de Oranje Heren mee. Het aantal (neo)internationals is daardoor bij de Utrechters amper op twee handen te tellen.

Kampong-middenvelder Silas Lageman tijdens de wedstrijd tegen Bloemendaal vorig jaar. Foto: Koen Suyk

De Utrechtse club verlengde onlangs de contracten van Robbert Kemperman, Bjorn Kellerman, Jip Janssen en captain Sander de Wijn. De 30-jarige aanvoerder brak vorig seizoen zijn middenvoetsbeentje en moest vier maanden revalideren. Niet lang daarna brak het coronavirus uit.

De Wijn was niet de enige die in de lappenmand zat bij Kampong. Kemperman (achillespees), Jasper Luijkx (knie), Terrance Pieters (hamstring) en keeper David Harte (enkel) stonden weken aan de kant. Dat moet dit seizoen anders, haalde Oltmans dan ook aan tijdens de kick-off van de Tulp Hoofdklasse.

De uitdagers

Met blessure krijgt elke ploeg dit seizoen te kampen. Een halfjaar geen officiële wedstrijden spelen, doet wat met het lichaam. Den Bosch is daarom de voorbereiding eerder gestart, om soms ook wat gas terug te kunnen nemen. De ploeg van coach Eric Verboom geldt als één van de kanshebbers op een play-offticket. Waar ze in Brabant al negentien jaar naar snakken.

Zó dichtbij als afgelopen seizoen was het team van Verboom nog nooit. De virtuele tweede plaats heeft Den Bosch ‘slechts’ een EHL-ticket opgeleverd. Dat Europese avontuur gaan de aanvallers Joaquin Menini (Rotterdam) en Sebastién Dockier (Pinoké) in ieder geval niet meer meemaken. Den Bosch raakt daarmee in één klap respectievelijk een olympisch- en wereldkampioen – en dus een bak aan ervaring – kwijt aan directe concurrenten.

Sebastien Dockier in het tenue van Pinoké. Foto: Koen Suyk

De Argentijn Menini is één van de weinige buitenlanders dit seizoen bij Rotterdam. Door het vertrek van doelman Mark Ingram, Sean Murray, Hugo Inglis, Kilian Pöhling, Blair Tarrant en Kane Russell is Nederlands weer de voertaal bij de Rotterdammers.

Tijd voor Thijs van Dam om nadrukkelijk op de voorgrond te treden. Net als Justen Blok, die al even tijdens de Pro League in 2019 aan het Nederlands elftal mocht ruiken. Tjep Hoedemakers mag zich sinds vorige week ‘potential’ noemen. Hij is door bondscoach Max Caldas uitgenodigd om deels het programma bij de Oranje Heren mee te draaien.

Het wordt sowieso opnieuw een interessant jaar in de Tulp Hoofdklasse Heren, met het oog op de Olympische Spelen in Tokio. Zo wil international Sander Baart zich bij zijn nieuwe club Oranje-Rood meer in de picture spelen bij bondscoach Caldas. Vlak achter middenvelder Baart staat kersverse international Teun Beins. De 21-jarige verdediger is na het vertrek van Mink van der Weerden de nieuwe sleepspecialist bij de Eindhovenaren.

Rotterdam-speler Thijs van Dam snelt langs Teun Beins van Oranje Rood. Foto: Willem Vernes

Of de pushes van Beins al kunnen tippen aan die van Alexander Hendrickx van Pinoké, moet nog blijken. Het Belgische kanon is nog steeds van de partij bij de Steekneuzen. Dat Pinoké in het rijtje uitdagers staat, is alleen bijzonder omdat de club nog nooit deelnam aan de play-offs om de landstitel. Op basis van de aanwezige kwaliteit in de selectie van coach Jesse Mahieu zijn de verwachtingen bij de buitenwacht terecht hooggespannen. Voorzitter Astrid Ventevogel was tijdens de kick-off van de Tulp Hoofdklasse zelfs nog voorzichtig met haar doelstelling: Pinoké gaat dit jaar voor het linkerrijtje.

Het aantrekken van de Belg Dockier en de Duitse aanvaller Niklas Wellen is de ploeg van Jesse Mahieu gewoon een torenhoge play-offkandidaat. Het duo is samen goed voor 332 caps (Dockier 196, Wellen 136).

De Amsterdammers moeten het komend seizoen wel stellen zonder Agustín Bugallo, die nu bij HGC speelt. De Argentijn is net als Marc Serrahima Castellà uit Spanje nieuw aan de Roggewoning te bewonderen. Coach Paul van Ass noemde HGC tijdens de kick-off ‘beter dan vorig jaar’. Maar een HGC met aanvoerder en zoon Seve van Ass of zonder, is wel degelijk een verschil. De captain van de Gazellen mist de eerste wedstrijden van het seizoen, nadat hij iets te fanatiek van start is gegaan na een enkeloperatie in mei. Niettemin heeft HGC nog altijd Steijn van Heijningen in de gelederen. De 23-jarige middenvelder komt op zijn vertrouwde positie helemaal tot bloei. Dat was voor Caldas reden om Van Heijningen op te roepen als ‘potential’.

HGC-spelers Pelle Vos, Steijn van Heijningen en Maico Casella Schuth tijdens de voorbereiding op het nieuwe seizoen. Foto: Willem Vernes

Wie zich ook ‘potential’ mag noemen, is middenvelder Floris Middendorp van Amsterdam. Twee seizoenen geleden speelde hij nog bij overgangsklasser Hattem, nu begint Middendorp zondag alweer aan zijn tweede Hoofdklasse-seizoen. Met Luke Dommershuijzen haalde Amsterdam opnieuw een speler uit de Overgangsklasse binnen. Als hij zich net als Middendorp laat zien in zijn eerste seizoen op het hoogste niveau, kunnen Freixa en zijn mannen daar nog veel plezier aan beleven.

Het beloven spannende weken te worden in de Tulp Hoofdklasse Heren.

Klik hier voor het transferoverzicht van de Tulp Hoofdklasse Heren.
Klik hier voor het overzicht van alle oefenwedstrijden van teams uit de Tulp Hoofdklasse Heren. 

 • Wie wordt kampioen in de Tulp Hoofdklasse Heren?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Wie wordt kampioen in de Tulp Hoofdklasse Heren?  Ophalen van gegevens

 


3 Reacties

 1. stekel

  Het statement ‘’Mathijssen stapt wat dat betreft in een gespreid bedje’’ .. denk dat de schrijver van dit artikel onvoldoende begrijpt wat coachen van een dergelijk team inhoud. Weinig respectvol ook.

 2. MIck

  We snappen allemaal dat de schrijver bedoelt dat er een geweldig fundament ligt dat heeft Michel vd Heuvel heel goed gedaan en op dat Fundament kan Rick Matthijsen voortborduren en er Zijn eigen touch aan toevoegen.

 3. PeterKindt

  Dark horse Almeerse!


Wat vind jij? Praat mee...