Hoofdklasse op tv bij Ziggo, NOS én straks ook via livestreams

Fans van tophockey kunnen komend seizoen op televisie en online weer volop wedstrijden uit de Tulp Hoofdklasse Heren en de Hoofdklasse Dames bekijken. Ziggo Sport gaat elke zondag een wedstrijd live uitzenden, de NOS toont op zondagmiddag live of in samenvatting beelden en bij hockey.nl zijn op zondagavond alle samenvattingen te zien. In de loop van komend seizoen worden Hoofdklasse-wedstrijden ook online live gestreamd, onder meer via hockey.nl.

Dat is zaterdagavond bekend gemaakt tijdens een kickoff-meeting van de Tulp Hoofdklasse Heren bij hockeyclub Den Bosch, die was geïnitieerd door Tulp Keukens, de nieuwe hoofdsponsor van de Hoofdklasse Heren. De Hoofdklasse-competities starten komende zondag, 6 september.

Ziggo Sport richt zich dit seizoen opnieuw met name op de Hoofdklasse Dames, waarvan de begintijd (12.45 uur) beter in de programmering van de betaalzender past. De duels worden zondag in principe live uitgezonden op het voor Ziggo-abonnees gratis kanaal 14 en zijn ook te zien door Ziggo Sport-abonnees.

De NOS toont, net als afgelopen seizoenen, veelvuldig op zondagmiddag beelden van de Hoofdklasse. Dat kan in samenvatting, semi-live of live zijn. De nadruk zal daarbij vermoedelijk op de Tulp Hoofdklasse Heren liggen, maar de belangrijkste wedstrijden uit de Hoofdklasse Dames komen daar ook aan bod.

Samenvattingen

Op zondagavond zijn de samenvattingen van alle wedstrijden te bekijken op de kanalen van hockey.nl, via eyecons.com en op de websites van de Hoofdklasse-clubs. De beelden voor deze samenvattingen zijn afkomstig van het onbemande, automatische camerasysteem dat afgelopen voorjaar bij alle Hoofdklasse-clubs is aangelegd.

De automatische camera’s langs het hoofdveld van Bloemendaal. Foto: Koen Suyk

Door het coronavirus en daardoor vroegtijdige beëindiging van de hockeycompetities zijn die camerasystemen slechts enkele speelronden gebruikt. De afgelopen maanden is achter de schermen gewerkt aan het uitbreiden en verbeteren van de systemen, die in de winterstop waren opgehangen.

De komende periode wordt het systeem verder uitgebreid. Hierdoor gaat het ook mogelijk worden om in de loop van de eerste helft van komend seizoen de wedstrijden uit de Hoofdklasse live online te streamen. Het is nog onduidelijk wanneer dat live-systeem operationeel is, maar dat lukt nog niet komende zondag bij de start van de competitie.


10 Reacties

 1. 073

  Niet weer die automatische camera’s.....

  1. frans-j

   Bij die automatische camera’s ontbreekt het middenveld waardoor de wedstrijden niet om aan te zien zijn.

 2. tiemezegelink

  Die automatische camera’s zijn inderdaad van zeer matige kwaliteit. Maar je moet het doen met wat je hebt/krijgt.

 3. Nvanas012

  Die livestreams zijn echt ruk. Filmen de helft scheef.

 4. stekel

  Laat we het eerst eens zien hoe t er uitziet op de buis... Morgen of dinsdag komt de knhb met nieuwe /aanvullende richtlijnen en protocollen over hoe en wat met covid op de hockey velden.. dit na behoorlijke stroom vragen maar ook commentaar over het wat afwachtende onduidelijke vanuit de knhb tot op heden.

 5. Runa Honig

  Dus geen samenvattingen meer op zondagavond op tv? Zo glijden we langzaam verder af tot een marginale sport. Waarom laat de hockeybond dit gebeuren? Onvoldoende aandacht op de reguliere tv is gewoon het einde van de commercie.

 6. RobV

  Al met al beslist geen vooruitgang dus, al wekt het artikel de indruk dat we in de watten worden gelegd. Geen samenvattingen meer op de zondagavond, de NOS is sowieso vaak mosterd na de maaltijd, en het omstreden en kwalitatief bedenkelijke automatische camerasysteem is nu zelfs aan een opmars bezig. Misschien zo nu en dan nog een live wedstrijd op Ziggo, voor zover het niet wordt verdrongen door een F1 wedstrijd op die dag.

 7. joostvanmeel

  De Autoriteit Privacy heeft de opname van wedstrijden door VoetbalTV verboden omdat de individuele spelers geen toestemming voor uitzending hebben gegeven. Dreigt dit gevaar ook voor het uitzenden van beelden Tulp Hoofdklasse?

  1. stekel

   Interessante vraag... nog veel Belangrijker of d HHCV dit heeft onderzocht en geborgd middels contracten met de clubs en die op hun beurt met de spelers/speelsters.. gokje ... vast niet allemaal geregeld..

 8. nuchterrr

  Het is weer even wachten voor de TV wanneer op welk tijdstip de NPO alleen de goals laat zien van een kilometer verweg (tussen 14u00 en 23u00 s`avonds(waarschijnlijk toch) officieel was het in de middag ) en doorgaat met Bi -athlon op antartica .


Wat vind jij? Praat mee...