Hoofdklasse uitzondering avondklok: ‘Train bij voorkeur overdag’

De teams in Hoofdklasse Dames en Tulp Hoofdklasse Heren behoren tot de uitzonderingsgroepen met betrekking tot de avondklok. Op dagen dat er wordt gespeeld of getraind mogen spelers en begeleiders ook na 21.00 uur op straat zijn. De KNHB doet een dringend beroep op de Hoofdklasse-verenigingen om alle hockey-activiteiten voor de teams zo te plannen, dat de spelers en begeleiders voor het ingaan van de avondklok binnen zijn.

Alleen de spelers, begeleiders en ‘eventueel andere mensen die aanwezig moeten zijn om een training mogelijk te maken’, vallen onder de uitzonderingsregeling, zo stelt de KNHB. Zij moeten wel een ondertekende ‘werkgeversverklaring avondklok‘ bij zich hebben die de overheid heeft opgesteld. Naast deze werkgeversverklaring moeten ze ook een getekende persoonlijke verklaring op zak hebben, de zogenoemde eigen verklaring avondklok.

Zonder juiste verklaringen kunnen zij een boete krijgen. De avondklok, ingesteld om het aantal coronabesmettingen terug te dringen, gaat zaterdagavond in en duurt in ieder geval tot 9 februari.

KNHB in gesprek over Tilburg – Kampong

In de aanloop naar de herstart van de Hoofdklasse Dames en Tulp Hoofdklasse Heren op 31 januari hebben diverse teams in de avonduren oefenwedstrijden gepland. De KNHB doet ook een klemmend beroep op de verengingen om deze duels naar de middag te verplaatsen. Als dat niet mogelijk is, mogen deze wedstrijden ’s avonds worden gespeeld. De verenigingen zijn dan verantwoordelijk voor de werkgeversverklaringen van hun eigen spelers en begeleiders.

De ontvangende vereniging zorgt bovendien voor verklaringen voor het benodigde wedstrijdpersoneel. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de corona-coördinator of hygiëne-coördinator, zegt de bond. De KNHB zorgt bij de wedstrijden voor de verklaringen voor de scheidsrechters en eventueel andere noodzakelijke bondsofficials.

De KNHB treedt in overleg met Tilburg en Kampong over het verplaatsen van de inhaalwedstrijd tussen beide teams in de Hoofdklasse Heren, die voor donderdagavond 4 februari (aanvang 20.30 uur) op het programma staat. De hockeybond wil deze wedstrijd op een tijdstip spelen dat de spelers en begeleiders vóór de avondklok binnen zijn.


27 Reacties

 1. Eelco Houwink

  Zucht. Weer met de hond naar de hockey...

  1. stekel

   En de internationale berichten luiden de OS, EK en F1 staan weer op losse schroeven. Niks is zeker dus.. laat de HK spelers lekker hockeyen. Gun het hen.

 2. Alsjeopgoalmiktkanjenooitmissen

  Niet te geloven... Avond klok is voor iedereen! stop gewoon met het hockey tot aan augustus. Die hoofdklasse is echt niet van levensbelang... De clubs moeten verantwoording nemen en simpel weg verbieden na 21:00. en geen werkgeversverklaringen uitschrijven. Dan krijg je dus nog steeds het geen wat de regering niet wil. Samen komen en dus kans op besmettingen. Of je nu buiten bent of niet. 1 manier is de echte oplossing en dat is vaccineren tot we er bij neervallen. 400.000 stuks in een diepvriezer in Oss opgeslagen en waarom? Om dat de planning nu eenmaal zo is. gewoon direct deze spuiten zetten en wel zo snel mogelijk. Dan kan de ooooohhhh zo belangrijk hoofdklasse hockey weer beginnen. eerder moeten we dit gewoon niet doen. Maar goed ik heb alleen maar de ervaring van het ziekte beeld en een mening.

  1. dragoncl

   Ongelooflijke reactie. Waanzin

 3. Avdd

  Ik vraag mij af hoeveel spelers er per week positief getest worden? Toen voetbal weer begon hoorde je nog wel eens dat sommige selecties spelers misten door positieve test, laatste weken hoor je dat niet meer. Hoofdklasse gewoon stoppen. Augustus weer een kans..

 4. ericst29

  Wat is in godsnaam het belang van hockeyen op Hoofdklasseniveau voor de maatschappij gedurende deze pandemie? Ik kan echt niks bedenken. Er mag geen publiek aanwezig zijn, clubhuizen zijn dicht. Waar gaat dit over?

  1. SanderE

   Wat denk je dat het met (het niveau van) (top)sporters doet als ze 10 maanden uit de roulatie zijn? Buiten sporten kan prima. Ik denk dat dit wel gebleken is afgelopen maanden. Voor mij nog altijd een raadsel waarom de jeugd wel mag trainen en de senioren niet.

 5. evdo

  Ik snap niet dat telkens zo zuur wordt gereageerd over het feit dat de hoofdklasse wel door mag gaan. Worden vaak zat getest dus het gevaar voor externen lijkt mij minimaal. Het lijkt meer op misgunnen inmiddels.

 6. KarelHockey

  Gewoon de realiteit onder ogen zien. Er is nu geen plaats voor sport(evenementen); dus alles stoppen en bezien wanneer het weer kan. Een datum op plakken is zinloos, net zoals het hopen op vaccinatie. Olympische spelen en EK Hockey gaan echt niet plaatsvinden en met publiek al helemaal niet meer. Binnen afzienbare tijd is er een mutant dat niet gedekt wordt door vaccin. Kortom, binnen de komende 2 jaar geen plek meer voor georganiseerde sport met publiek. Overstappen naar individuele sporten lijkt mij zinvol.

  1. SanderE

   Dus de jeugd moet ook stoppen? Of is dat een heel ander verhaal😏?

 7. ericst29

  @Evdo U snapt het kennelijk allemaal niet zo goed? Ik misgun niemand iets. Als u in staat bent om mij uit te leggen wat het belang is dat gediend wordt met het doorgaan van wedstrijden zonder publiek, barinkomsten etc., terwijl de hele maatschappij op zijn gat ligt, dan ben ik bereid mijn mening te herzien. Als u niet verder komt dan `geen besmettingsgevaar voor externen`, dan ken ik nog wel een paar (weekend)activiteiten die in aanmerking komen voor onmiddelijke openstelling. Gaat u gang.

 8. evdo

  @ericst29 Voor mij geldt vooral de vraag wie door het voortzetten van de hoofdklasse geschaad wordt, en naar mijn mening wordt dit voldoende ingedekt door het testbeleid van de KNHB. Het enige belang dat wordt gediend is het optimaliseren van de vorm van de spelers voor de OS, mocht deze doorgang vinden. Ik snap dat de rest van de maatschappij hier niet veel waarde aan hecht, maar zo lang men er geen last van heeft, begrijp ik volkomen dat de hoofdklasse gewoon wordt afgewerkt.

 9. ericst29

  @Evdo Ik probeer u te volgen, maar wat is het belang van de Olympische Spelen gezien de situatie waar we nu mee te maken hebben? In het verlengde daarvan zie ik dus niet waarom de Hoofdklasse weer zou moeten opstarten. Wellicht een rare vergelijking; vele medaillewinnaars van de Olympische Spelen in Munchen, 1972, zijn vergeten. Spelen waren totaal `verziekt` door de aanslagen op de Israelische equipe. `The games must go on` bleek een volledige misvatting te zijn.

  1. SanderE

   Laten we inderdaad komende maanden niks opstarten. Scholen dicht, winkels dicht, horeca dicht, sportverenigingen dicht, etc. Dan is buiten sporten wellicht nog het veiligst😉. Het grootste Corona probleem op dit moment is dat er voldoende mensen lak aan maatregelen hebben. En dan voornamelijk aan binnen activiteiten. Met ze 15en kerst en oud en nieuw vieren. Lekker met ze allen bij elkaar op bezoek gaan. Eric, het probleem zit hem niet in de sport. Zeker niet in de buitensport waar clubhuizen en kleedkamers gesloten zijn.

 10. ericst29

  Ik snap werkelijk niet hoe uw redenering is opgebouwd, of moet ik hier dan maar in lezen dat alle buitensport gewoon doorgang zou moeten kunnen vinden? De uitzondering voor de Hoofdklasse is derhalve in uw ogen ook onterecht lees ik. Leuk dat we het eens zijn.

  1. SanderE

   Alle jeugd en senioren kunnen inderdaad gewoon buiten trainen. Reisbewegingen blijven beperken. Clubhuizen en kleedkamers dicht houden. Hoeveel verhalen of ervaringen heb jij dat het buitensporten voor besmettingen zou zorgen? Avondklok is top. Wat mij betreft was die om 20:00 uur ingegaan. Spijtig voor de mensen die zich aan de maatregelen houden en toch ‘s avonds nog even wilden sporten. Feit is wel dat het voor de groep die de maatregelen negeert een stuk ingewikkelder wordt om op de bestaande voet door te gaan. En dus handhaven.

 11. michiel1971

  Enerzijds zou je solidariteit willen betrachten met allen die niet mogen/kunnen sporten en uiteraard met de zorgsector, omdat er ongetwijfeld toch, hoewel er veel preventieve maatregelen worden genomen, besmettingen zullen plaatsvinden. Anderzijds moeten we gewoon genieten van het feit dat we via live streaming getrakteerd kunnen worden op mooie hockeywedstrijden, waarbij alle noodzakelijke Corona-maatregelen in acht worden genomen (oa wekelijks testen en testen voor de wedstrijd) en de kans op besmettingen tot een minimum wordt beperkt.

 12. ericst29

  @Sander. Ik heb het nergens gehad over al dan niet mogelijk besmetten in de buitenlucht. We praten kennelijk langs elkaar heen. Ik snap de uitzonderingspositie voor de Hoofdklasse niet. DAT heb ik gezegd en de argumenten die ik tot nu toe hier heb gelezen, brengen daar geen verandering in. De Olympische Spelen vind ik van dermate secundair belang op dit moment, dat ik niet begrijp waarom dit DE reden zou moeten zijn om solidariteit te doorbreken dan wel de volledige buitensport alsnog niet`vrij te geven`.

 13. conegut

  Dit is een leuke discussie. Het zijn niet alleen de HK teams die door trainen. Ik zie zat andere teams, van PK tot aan 4e klasse, door trainen. Weliswaar in groepjes van twee. In duo’s maar dan wel het hele team op hetzelfde moment op 1 veld. Natuurlijk als je kijkt naar het maatschappelijk belang van die individu die sport kan je alles in twijfel trekken. Maar de Nederlandse overheid stopt veel geld in sport, niet om geld of medailles te winnen. Maar voor de volksgezondheid. Ik zeg niet dat de HK moet doorgaan vanwege de volksgezondheid. Maar ik bedoel hiermee dat topsporters andere kunnen motiveren om ook te sporten. Dat de Olympische Spelen een groot bereik heeft waarmee ze die boodschap kunnen verspreiden lijkt mij voldoende reden om te onderzoeken of topsport in Nederland door kan gaan. Natuurlijk staat een pandemie in contrast met deze boodschap. En kan je twijfels trekken bij de keuze. Er is geen commercieel belang. Sport kost geld. Leden van clubs hebben hun contributie betaald, 2 seizoenen lang voor een handjevol wedstrijden. Kijk breder dan jouw eigen horizon. Zie wat sport doet met mensen. Sporten is gezond. Met dit virus wat rond gaat moet je echter wel beoordelen of het mogelijk is. Wat jij betreft is er met het testbeleid, weinig tot geen interactie met mensen buiten het team en geen publiek een onaantrekkelijk maar wel werkbaar instrument instant gebleven om de rest van de bevolking te blijven motiveren om te sporten.

 14. Mark Bouwman

  Kap nou eens met die discussie wel geen HK hockey. Die beslissing is - net als het doortrainen junioren - genomen en is door clubs en KNHB goed geregeld. #nietpratenmaarprikken Deze # geldt voor de hele wereld: 7.800.000.000 wereldburgers! Hoe (toekomstgericht) lang duurt dat en hoe lang ga je maatregelen mbt COVID-19 + mutaties volhouden. Tot het helemaal uitgebannen is: 2030 of later? Of betekenen mutaties levenslang vaccineren. Zeker als a-sociaal publiek de huidige regels (eens of niet) negeert. Hoop is gevestigd op de pharmaceutische wetenschap en een samenwerkende wereldgemeenschap. Ondertussen proberen het leven (liever eerder dan later) weer zo normaal mogelijk op de rails te krijgen.

  1. stekel

   👍

  2. paulvandijk

   Heel erg mee eens, Bouwman. En overall als het weer verantwoord wordt zsm weer buitensport

 15. ericst29

  Bouwman, dank voor de toevoeging. Hier kunnen we verder op borduren. Dit houdt de discussie levend.

 16. Boearco

  We kunnen ervan uitgaan dat de Olympische spelen echt niet doorgaan. En gaat het wel door, zullen veel landen afhaken. Sneu voor Japan. Dat de hoofdklasse wordt hervat is dubbel. Enerzijds gaaf voor de sporters, anderzijds bijna niet te verkopen aan bedrijven, ontslagen werknemers, horeca, winkels, (eenzame) ouderen etc. Met alle gevolgen van dien in de privé sfeer. Ik denk dat het er zeker mee te maken heeft, dat de hoeveelheid Corona patiënten gestegen is door mensen die zich niet aan de regels hielden. Maar het grootste probleem zijn misschien wel de scholen geweest. Kinderen kunnen wel degelijk voor besmettingen zorgen en toch zaten ze opgehokt in leslokalen. Nu maar hopen dat alles snel onder controle is en de rest ook lekker kan gaan hockeyen. De kans is groot dat iedereen zijn laatste competitiewedstrijd dit seizoen heeft gespeeld. De vaccinaties zijn pas in september (met geluk) afgerond.

 17. ericst29

  We worden per dag ingehaald door de realiteit. Avondklok gaat vandaag in. Aztrazeneca kan niet voldoen aan afgesproken leveringsplicht, vaccinaties moeten worden uitgesteld. Nederland besluit `tegen bijsluiter in`, 2e prik uit te stellen met ongetwijfeld gevolgen, Britse variant is 30% meer dodelijk dan de gangbare variant wordt gisteren bekend gemaakt, maar de Hoofdklasse gaat `gewoon` van start volgende week want de Olympische Spelen komen eraan. Holladieeeee.

  1. Eelco Houwink

   30% was een Borisje Johnson. De Britse variant is wel besmettelijker maar voorlopig niet significant dodelijker

 18. misha-van-oostveen

  Wat ik volledig mis in deze discussie is het effect wat COVID heeft op de jonge mensen. Van dichtbij weet ik hoe de druk op de GGZ toeneemt omdat de ‘uitwegen’ die oa sport biedt steeds minder worden. Toename van suïcidale jongeren, op de scholen zien we en horen we het aantal scholieren die depressief raken. Persoonlijk geloof ik niet in de avondklok maar dat terzijde. Stoppen met sporten ( lees hockeyen) niet doen en voldoen aan de eisen die gesteld worden aan trainen.


Wat vind jij? Praat mee...