Hurley begint al met een kater aan de TD XXL Disco Night

Hurley stond zondag in het teken van de TD XXL Disco Night. De befaamde Thé Dansant bij de Amsterdamse club trok net als voor corona weer hockeyers en niet-hockeyers uit de wijde omtrek. Zij zagen in de pre-party dat de heren van Hurley in de Tulp Hoofdklasse Heren weliswaar op de valreep met 2-2 gelijkspeelden tegen Tilburg, maar toch met een kater aan het feest begonnen.

‘We zijn teleurgesteld’, sprak Hurley-spelers Indra Aerts na afloop met een somber gezicht. ‘Iedereen wist hoe belangrijk deze wedstrijd was. We hadden vandaag drie punten moeten halen. Dat is niet gebeurd. In het derde en vierde kwart waren we beter, maar dat konden we niet in winst omzetten. Het is zo ontzettend balen dat het niet een keer onze kant uit valt.’

De teleurstelling was begrijpelijk. Hurley verdubbelde met het ene puntje weliswaar het seizoenstotaal, maar met twee schamele punten ziet de toekomst in de Hoofdklasse er nog gitzwart uit. Op papier althans. Want Hurleycoach Reinoud Wolff was ook na het vijftiende duel zonder overwinning nog altijd strijdbaar. ‘Het is echt nog niet klaar. Wij laten ons koppie niet hangen. Dat doen we pas als het mathematisch niet meer kan. Het ziet er nu cosmetisch nog steeds niet florissant uit – we hebben een enorme klus te klaren – maar neem van mij aan: dit gaatje is overbrugbaar.’

Sjoerd Marijne Trainer en Reinoud Wolff. Foto:  Jan Mulder / Orange Pictures)

Dat gaatje naar een ‘veilige’ playoff-plek bleef voor de hekkensluiter natuurlijk nog zes punten naar Tilburg en is nu nog vijf punten ten opzichte van SCHC. Wolff: ‘We spelen binnenkort een dubbelweekend tegen Den Bosch en SCHC. Dan moet het voor ons gebeuren. We houden de drive er wel in.’

De coach moet daarvoor wel al zijn ervaring aanspreken, want zijn ploeg kreeg dit seizoen al heel wat tikken te incasseren. Afgelopen donderdag nog, toen de blauwwitte formatie tegen Kampong een inhaalwedstrijd speelde en er keihard met 8-0 afging. Wolff raakte er niet door in paniek en zijn spelers ook niet.

Vol goede moed stonden ze op Super Sunday aan de afslag tegen de Tilburg, dat ook allerminst aan een lekker seizoen bezig is. Slechts zeven punten had het team van coach Sjoerd Marijne tot zondag verzameld. Ondanks het aantrekken van een blik buitenlandse sterren, waarvan topschutter Maico Casella vanwege een polsbreuk opnieuw ontbrak.

Koning Prijsschieten

Dat leek de Brabanders niet te deren, want zij begonnen veel beter aan de wedstrijd dan Hurley. Soepel schoven ze de bal van stick naar stick. Hurley kon niet veel anders doen dan tegenhouden. Een bewuste tactiek, legde Wolff na afloop. ‘Tilburg speelt veel volwassener dan wij. Als wij vanaf het begin gaan stormen, lopen we in het mes en hebben zij met Tolini een speler die daar wel raad mee weet.’

Tollini is de Argentijn Leandro Tolini. Hij sleept dit seizoen de strafcorners binnen als Koning Prijsschieten op de Tilburgse kermis. Hij was in het geheel niet betrokken bij de eerste Tilburgse treffer, maar zijn geest hing wel over die goal. De verdedigers van Hurley leken in de cirkel zo angstig om de bal op een voet te krijgen, dat Ladislao Gencarelli geen enkele moeite had om de 0-1 binnen te tikken.

Leandro Tolini. Foto: Jan Mulder / Orange Pictures

Bij de fans van de Amsterdamse club was op dat moment het vertrouwen in de eigen formatie al tot een dieptepunt gezakt. Hardop werd al gespeculeerd op een herhaling van het duel tegen Kampong. In de gesprekken werd met meer vreugde naar de TD dan naar het vervolg van het duel uitgekeken. Maar terwijl het bier langs de lijn al rijkelijk vloeide en de schalen hete bitterballen van de hoofdsponsor van de Hoofdklasse hun weg vonden naar de hongerige monden, draaiden de spelers van Hurley in het veld ook warm. Eerst voorzichtig, maar later met meer vertrouwen zocht de Amsterdamse formatie de aanval. De eerste kans voor Hurley was voor Rutger Plat. Zo vrij als een vogel kon hij de bal inslaan, maar hij ramde de bal recht op goalie Sander van Berkel, die eenvoudig redding kon brengen.

De bal van Plat had een waarschuwing voor Tilburg moeten zijn, maar toch lieten de volgelingen van Marijne zich verrassen. Uit een sporadische uitbraak versierde de thuisploeg een strafcorner. Plat maakte zijn ‘fout’ goed door de bal goed te stoppen waarna Indra Aerts de bal tegen de plank pushte: 1-1.

Venijniger

Langs de kant richtten zelfs de toeschouwers die getuige hun opmerkingen geen idee hadden bij welke wedstrijd ze stonden te kijken, steeds vaker hun blik op het veld. Zij zagen in het derde kwart dat Hurley beter in de wedstrijd kwam. Tilburg had zeker vaker de bal, maar de Amsterdamse tegenstoten werden venijniger. Aanvaller Noam Sheridan had in het derde kwart zelfs nog kunnen of misschien wel moeten scoren, maar hij tikte na een rebound de bal net naast het doel. Het derde kwart leek zo te eindigen in 1-1.

Tot Jelmer Siersema in de slotseconde met een onnodig lompe actie (Wolff: ‘Niet heel handig, dat weten we allemaal’) een speler van Tilburg op randje 23-lijn omver kegelde: strafcorner. Koning Prijsschieten maakte zijn faam waar: 1-2.

Daarmee leek het lot van Hurley bezegeld. Maar toen de hekkensluiter in het laatste kwart alle remmen los gooide, werd het toch nog leuk en spannend. Tilburg moest terug, kreeg nog een gele kaart en liep een paar minuten voor tijd tegen een onnodige corner op. Indra Aerts profiteerde en pushte hard op de plank: 2-2. Alweer de vijfde treffer dit seizoen van de jongeling, die onlangs tegen Rotterdam ook al twee keer succesvol was.

Indra Aerts juicht na de 2-2 . Foto: Jan Mulder / Orange Pictures

Tot grote feestvreugde leidde de treffer en het gewonnen punt niet bij Aerts, die na afloop van een afstandje zag dat de honderden feestvierders voor en in het clubhuis allang geen oog meer hadden voor de treurende Hurley-spelers. Als kind van de club ging ook Aerts nog wel een biertje drinken. ‘Maar niet te veel’.

Dat gold ook voor zijn coach. Al had dat ook een andere reden. Lachend: ‘Ik ben 58 jaar. Ik ga hier niet tot middernacht op mijn hakken staan.’


Wat vind jij? Praat mee...