Hurley gelukkigste in chaotische kraker bij Klein Zwitserland

De mannen van Hurley hebben de eerste punten van het seizoen binnen. De ploeg van coach Reinoud Wolff boekte zondagmiddag na twee nederlagen in de Tulp Hoofdklasse Heren een zeer belangrijke overwinning bij directe concurrent Klein Zwitserland: 0-2. Een wedstrijd die alle kanten op ging en waar de nodige brandjes moesten worden geblust.

Dat een clash tussen KZ en Hurley spektakel oplevert, dat zijn we inmiddels wel gewend. Maar dat er onder het mom van ‘vrouwen en kinderen eerst’ werd gespeeld, dat was verrassend zo vroeg in het seizoen.

Natuurlijk is er van de term ‘degradatiekraker’ in de derde speelronde geen sprake. Toch zal het niet gek zijn als beide ploegen dit seizoen onderin vechten voor lijfsbehoud. De verwachtingen waren dan ook hooggespannen en het publiek kwam in grote getale naar de Klatteweg.

Geen Bain bij Hurley, Miltkau ontbreekt bij KZ

Wie die kraker niet zou meemaken, was onder andere Kenny Bain. De routinier van Hurley had de hele trainingsweek gemist vanwege een lichte blessure. Bij de thuisploeg deden onder meer Tim Drummond en Marco Miltkau niet mee. Drummond kreeg in de voorbereiding op het nieuwe seizoen tegen Bloemendaal een bal op zijn hoofd, Miltkau is op trainingskamp met de Duitse nationale ploeg die komende week in de herstart van de FIH Pro League tegen België speelt.

Nicolas Keenan speelt de bal naar de voorhoede. Foto: Willem Vernes

KZ begon vlammend aan de kraker. De ploeg van Omar Schlingemann speelde in de openingsfase met veel druk naar voren. Dat resulteerde niet in doelpunten, wel in kansen. Met kunst- en vliegwerk hield de Hurley-defensie stand.

De meest gevaarlijke momenten in het eerste kwart kwamen uit strafcorners. Eerst mocht KZ-schutter Aki Käppeler het op kopcirkel proberen, maar zijn harde push werd gekeerd door Hurley-doelman Daan Wisselink. Een paar minuten later was het aan de overkant de beurt aan Justin Reid-Ross. Zijn push vloog richting de kruising, totdat KZ-keeper Koene Schaper zijn hand ertegenaan kreeg.

KZ-speler Fabio Blom baalt na een gemiste kans. Foto: Willem Vernes

De thuisploeg ging in het tweede kwart vrolijk verder met waar het was begonnen: lekker aanvallen. Dat leverde een dot van een kans op voor Max Kapaun, die door aanvoerder Steven van Rhede van der Kloot de cirkel in werd gestuurd. De aanvaller flatste de bal hoog, maar Hurley-doelman Wisselink stond zijn mannetje. Het massaal toegestroomde publiek hield kort daarna even de adem in toen Noam Sheridan met zijn backhand kon uithalen. De spits van Hurley trof echter het zijnet.

Neutrale toeschouwer grote winnaar

De kraker aan de Klatteweg bleef iedere minuut razend spannend. De teams speelden op het scherp van de snede. De spelers van beide teams vlogen de duels in en het spel golfde bij tijd en wijle op en neer. De neutrale toeschouwer werd daarmee op de wenken bediend. Even niet opletten zat er zondagmiddag dan ook niet in, voor je het weet had je iets gemist.

KZ’er Wisse Schapers en Borja Llorens Purti van Hurley krijgen het met elkaar aan de stok. Foto: Willem Vernes

Zo ontstond er op het veld ineens een flinke discussie tussen KZ’er Wisse Schapers en Hurley-speler Borja Llorens Purti. Beide spelers stonden nog net niet met de hoofden tegen elkaar aan en alleen Schapers werd na hun aanvaring met groen van het veld gestuurd. Net als Käppeler, de speler voor wie Schapers het op nam. ‘Ik bescherm mijn teamgenoot, want hij (Llorens Purti, red.) loopt door mijn teamgenoot heen’, vertelde Schapers direct na afloop. ‘Ik zei dat hij met die actie iemand kan blesseren. Toen wilde hij vechten. Dat ga ik niet doen. Ik vind het gek dat er met twee maten wordt gemeten en dat hij geen groen kreeg.’

Tijd voor Hurley-coach Reinoud Wolff om in te grijpen. Zijn woede-uitbarsting galmde over het veld. Het was het juiste zetje dat zijn ploeg nodig leek te hebben. Nog geen minuut later hadden de Bosuilen reden om te juichen na een fraaie actie van Roderic Schwirtz. Op aangeven van Victor Plat stond de aanvaller ineens oog in oog met KZ-keeper Schaper, die hij schitterend met een hoge backhand passeerde: 0-1. Schapers: ‘Heel zonde, want wij domineerden op dat moment.’

Sheridan verdubbelt voorsprong

De tweede helft was nog geen zeven minuten onderweg, of de scheidsrechters moesten opnieuw een brandje blussen. Het was Nico Keenan die werd belaagd door Hurley-aanvoerder Thom Hayward. De captain beweerde dat hij een speler van Hurley bewust met zijn stick sloeg. Ook Kevin Mercurio, oud-speler van KZ, bemoeide zich met de discussie. Het regende daarna opnieuw groene kaarten. Schapers keek er na afloop niet heel erg van op. ‘Dat hoort een beetje bij dit soort wedstrijden’, zei hij. ‘Er staat veel op het spel, dus de grens wordt opgezocht. Hard mag, zolang het binnen de lijnen is. Ik had nooit het gevoel dat het over de grens is gegaan.’

Noam Sheridan verdubbelt namens Hurley de voorsprong. Foto: Willem Vernes

Net daarvoor had Noam Sheridan, op aangeven van Purti, de voorsprong van de bezoekers verdubbeld. Werd daarmee de spanning uit de wedstrijd gehaald? Nee, integendeel. De thuisploeg voerde de druk op, gesteund door het publiek dat scheidsrechterlijke beslissingen zoveel mogelijk aanvocht. Hurley zakte ver terug op eigen helft.

KZ kreeg in de laatste twee kwarten nog een aantal strafcorners, maar door goed keeperswerk van Wisselink en een razendsnelle eerste uitloper in de vorm van Caspar Dobbelaar hield Hurley stand. Heel even leek Wisselink alsnog te moeten vissen, maar de rake strafcorner vier minuten voor tijd van Käppeler bleek niet buiten de cirkel te zijn gestopt. En zo pakte Hurley de eerste drie punten van het seizoen. Een heel belangrijke overwinning voor de mannen van Wolff.