Imre Vos: aanvoerder van Den Bosch en opgeroepen voor Oranje

Verdediger Imre Vos (24) hockeyde de afgelopen vier seizoenen bij Den Bosch in de schaduw van de grote namen. Nu is zijn carrière in een volgende fase beland. Sinds kort is hij één van de vele nieuwe gezichten in de trainingsgroep van het Nederlands elftal – en draagt hij op clubniveau de aanvoerdersband.

Als de blonde verdediger instemmend knikt na de vraag of we hem kort mogen interviewen, zondagmiddag na de benauwde 3-2 overwinning van Den Bosch op hekkensluiter Hurley, blijft hij in eerste instantie zitten waar hij zit, op het bankje van de karakteristieke houten dug-out van Hurley. Naast hem rapen enkele teamgenoten hun spullen bij elkaar. ‘Kom op, hé. Loop even met die man mee naar een rustig plekje’, spreekt voormalig captain Austin Smith hem lachend toe. Als een oude meester die zijn pupil wegwijs maakt in het vak, in dit geval het vak van aanvoerder.

Zelf moet Vos er ook wel om lachen, wanneer hij opstaat en vervolgens aan de zijlijn zijn verhaal doet. ‘Dit soort dingen zijn nieuw voor me. Als aanvoerder komen er een hoop nieuwe dingen op me af. Austin zie ik daarin als mijn adviseur. Regelmatig vraag ik hem hoe hij bepaalde dingen zou aanpakken’, vertelt de sympathieke Vos, die deze weken de grootste stappen in zijn carrière zet, sinds hij vier jaar geleden overkwam van Nijmegen.

Austin Smith heeft in de competitiewedstrijd tegen Hurley uit een strafcorner de 2-1 gemaakt. Foto: Koen Suyk

 

Als Imre een opmerking maakt, denk ik vaak: het zal wel kloppen Den Bosch-coach Eric Verboom

Pas vlak voor het weekend van de ABN AMRO Cup kreeg Vos van coach Eric Verboom de vraag of hij de aanvoerdersband wilde overnemen van de 36-jarige Smith, die zich in de herfst van zijn carrière bevindt. Nu ervaren krachten als Jelle Galema, Arjen Lodewijks en Loïc Van Doren zijn vertrokken, vindt Verboom dat andere spelers zich moeten laten gelden. Met het oog op de lange termijn werd gekozen voor Vos, die vorig seizoen als potential onder de vleugels van Max Caldas al mocht ruiken aan het Nederlands elftal.

‘Als Imre een opmerking maakt, denk ik vaak: het zal wel kloppen’, zegt Verboom, om aan te geven dat met het tactisch inzicht van de verdediger niets mis is. ‘Met zijn wedstrijdmentaliteit brengt hij bovendien altijd veel energie over op de rest van de groep. Daarnaast is hij iemand die buiten het veld zowel met de jongere als de oudere spelers in gesprek gaat. Wel heb ik tegen hem gezegd dat hij zichzelf niet opeens een heel andere rol moet willen toe-eigenen. Ook als aanvoerder moet Imre vooral blijven doen waar hij goed in is: ballen afpakken.’

Imre Vos op de training van het Nederlands elftal. Rechts Bloemendaal-speler Jasper Brinkman. Foto: Koen Suyk

Bal door zijn benen

Behalve bij Den Bosch is zijn ontwikkeling ook opgevallen bij bondscoach Jeroen Delmée. Vorige week maandag doorstond Vos zijn eerste training bij het Nederlands elftal als onderdeel van de trainingsgroep. Hij moest zich meteen goed concentreren, vertelt hij, want er werd begonnen met een techniektraining. Niet bepaald hetgeen waarmee hij meteen indruk kon maken. Maar dinsdag werd er veel getraind op partijen en kon hij met het aangaan van duels laten zien wat hij waard is.

Vos is een mandekker. Dat bewijst hij ook zondagmiddag weer, als hij zijn directe tegenstanders van Hurley blijft achtervolgen als een wesp. Eén keer weet Deegan Huisman de bal handig door zijn benen te spelen, uitgerekend aan de kant van het clubhuis. ‘Laat je maar even wisselen, Vos,’ grapt iemand vanuit het publiek, die de lachers op zijn hand krijgt. Maar voor de rest maakt Vos als verdediger een steady indruk.

Imre Vos in het kringetje tijdens de competitiewedstrijd tegen Hurley. Foto: Koen Suyk

Beter worden aan de bal

‘Aan zijn duelkracht kun je zien dat Imre vroeger gejudood heeft. Je loopt hem niet zomaar omver. Hij staat altijd in balans’, vertelt Verboom, die met de KNHB in onderhandeling is over de functie van assistent van Delmée bij het Nederlands elftal.

‘Toen Imre vorig seizoen bij de potentials zat, kreeg ik van Rick Mathijssen [toenmalig assistent van Max Caldas] teruggekoppeld dat hij daar verdedigend en fysiek zijn mannetje stond. Alleen: aan de bal moest het een stuk beter om het Nederlands elftal-niveau te halen. Daar werken we nu met z’n allen hard aan. Weet je wat het is? Als je eraan kunt ruiken, voel je wat je ervoor moet doen. Dat is bij Imre nu het geval. Hij weet dat hij een kans heeft, waardoor hij steeds beter wordt.’

Vos probeert onder alle aandacht vooral nuchter te blijven. ‘Het zijn allemaal nieuwe ervaringen die ik deze week opdoe. Vooralsnog gaat het goed. Ook bij Oranje. Ik heb het gevoel dat ik meekan met de rest. Er liggen inderdaad kansen voor me. Ik doe er alles voor om die te pakken, maar verder wil ik mezelf niet te veel druk opleggen. Ik zie het allemaal wel.’


1 Reactie

  1. Eelco Houwink

    En een geweldenaar als het om onderscheppingen gaat. Als je hem een tijdje volgt zie je hoe hij het spel leest en de meest complexe patronen dood kan leggen. Natuurlijk zal er altijd “aan de bal moet het beter” klinken, maar hebben ze genoeg andere mensen voor Laten we blij zijn dat we een keer mensen met specialisme komen bovendrijven en de kans krijgen om dat specialisme nog beter te maken.


Wat vind jij? Praat mee...