Jaïr na rode kaart: ‘Viel echt mee, hij had kunnen blijven staan’

Jaïr van der Horst had de week van zijn leven graag anders willen beginnen. De speler van Den Bosch pakte zondag tegen HDM (3-1 verlies) een directe rode kaart. En dat een paar dagen voordat hij hoort of hij deel uitmaakt van de WK-selectie van Jeroen Delmée.

Met nog een seconde of veertig op de klok, ging het zondag even helemaal mis op het complex van HDM. Van der Horst was aan de bal en versnelde voorbij HDM-verdediger Sander Groenheijde. De spits ging onderuit en claimde een overtreding. Die kreeg hij niet. Groenheijde ging verhaal halen, toen Van der Horst hem vervolgens naar de grond hielp. Een directe rode kaart, een vrij unieke prent, volgde. 

‘Ik werd getackeld, maar niet extreem zwaar’, kijkt de aanvaller van Den Bosch terug op het moment. ‘Ik wilde een overtreding mee krijgen. Ik viel een beetje overdreven. Terwijl ik lag, zag ik dat er een speler van HDM naar me toe kwam en schreeuwde. Ik stond op, liep zijn richting op en begon terug te roepen. Ik draaide mijn schouder tegen zijn schouder aan, terwijl hij juist stopte met lopen. Vervolgens stortte hij ter aarde. Naar mijn mening had-ie kunnen blijven staan. Hij greep zelfs naar zijn gezicht. Hij hoefde echt niet minutenlang op de grond te blijven liggen. Het viel mee. Laten we zeggen dat hij dat slim deed.’

Niet lekker opgestaan 

Van der Horst kan zichzelf wel voor zijn kop slaan. Hij had wat beter na moeten denken. Zeker omdat het veertig tellen voor het einde gebeurde. Het fragment heeft hij al in veelvoud teruggekeken. ‘Ik doe niks met mijn handen. Ik sla niet. De beweging met mijn schouder moet fataal zijn geweest. Het is niet slim van me. Ik laat me uit de tent lokken, had niet moeten reageren. Het is enorm zuur. Het is nooit mijn bedoeling geweest om iemand naar de vlakte te werken. Ik ben er vanmorgen echt niet lekker door opgestaan.’

Foto: Instagram Jaïr van der Horst

En dat in de week die al vol spanning zit. De week waarin bondscoach Jeroen Delmée zijn selectie voor het WK in India bekendmaakt. Zijn korte lontje van zondag, heeft volgens Van der Horst niks te maken met de selectiespanning. ‘Ik ben er eigenlijk vrij rustig onder. Ik heb al veel meer gespeeld bij Oranje dan dat me was verteld.’ De spits werd door de bondscoach opgeroepen voor de Pro League-duels met Argentinië en Engeland in juni. Maar sindsdien is de aanvaller van Den Bosch bij de groep gebleven. ‘Alles wat er nu bij is gekomen, is alleen maar mooi. Ik heb het volgehouden tot aan de selectie. Dat waren stuk voor stuk mooie beloningen. Ik hoop dat ik er nog lang bij mag zitten.’ 

Klaar in clubverband

Van der Horst is dit seizoen in ieder geval klaar in clubverband. De 25-jarige aanvaller zal tenminste één wedstrijd schorsing krijgen. En zo lang duurt de competitie nog tot de winterstop. Hij moet het uitduel met Bloemendaal vanaf de zijlijn aanschouwen, daar baalt hij als een stekker van. Hij zal er in Bloemendaal dan ook alles aan doen om toch zijn steentje bij te kunnen dragen. Maar vond hij wel een rode kaart? 

‘Op de beelden ziet het er misschien heftiger uit. We lopen elkaar tegemoet. Dat het zo uitpakt geeft een heel zuur gevoel.’ Inmiddels is hij ook weer bekomen van de schrik. ‘Ik was compleet in shock toen ik die kaart zag’, gaat Van der Horst verder. ‘Dat gevoel heb ik nog nooit eerder gehad. Ik liep rustig naar de kleedkamer, maar was compleet verbijsterd. Ik heb mijn tegenstander en de scheidsrechter nog niet gesproken. Ik ben wel benieuwd hoe hij het heeft beoordeeld.’

Rood of niet, de week van de waarheid gaat door. Woensdag hoort hij of hij zijn Oranje-droom helemaal af mag maken. Maar ondertussen op Papendal wordt hij door zijn Oranje-teamgenoten al behoorlijk voor de gek gedold. ‘Tja, dat hoort erbij. Ik vond het goed om te horen dat de meesten het in ieder geval absoluut geen rode kaart vonden.’


12 Reacties

 1. kasparstevens

  Maar die HDM speler gaat toch bewust naar de grond, neemt vdH ook mee naar de grond … dat is toch G10 voor HDM-er? En voor vdH wellicht dan R daarna, voor zijn reactie.

  1. paulvankeep

   Als je goed de beelden terugkijkt dan zie je dat de HDMer clean de bal speelt en dat daarna Jair over hem heen struikelt. Daar is dus weinig aan de hand

 2. TimoBosma

  Wat een theater!!!

 3. caroline-van-de-leur

  Waarom spelen beide teams met zwarte shirts? Niet zo handig...

  1. Sander Duin

   HDM is blauw wit gestreept Den Bosch zwart.

 4. Sander Duin

  Was helaas niet 1e “ding” van vd Horst. Kreeg de indruk dat DB dacht te gaan winnen. Dat lukte niet en dan verliest men , een paar spelers in elk geval, de controle . Want ook hun nr 22 kwam als een duiveltje uit een doosje op t opstootje afgerend en begon ook gelijk te duwen . Misschien goed bedoelt maar niet handig. Het maakt eea alleen maar meer intens. Beste wat een ieder kan doen is weglopen desnoods maar dugout totdat eea geregeld is! Maar er is nog een return wedstrijd! Wie weet loopt deze beter af voor DB!

 5. casper.klijn@gmail.com

  Als je beeldje voor beeldje kijkt tikt de HDM speler de bal af duikend eerst weg alvorens de DB speler mee te nemen. Wel een beetje voetbal theater bij opstootje. Terecht Rood.

  1. kasparstevens

   Die Clean-, en Eerst- redenaties, zijn toch voetbal regels … die wij niet kennen. Bewust naar de grond gaan, en tegenstander raken waardoor die naar de grond gaat … is bij hockey toch altijd G10 … waarom hier dan niet?

 6. paulkammeijer

  De invloed van het voetbal"theater" ( laten vallen en verhaal halen ) dringt ook door bij het hockey. Jammer dat de scheidsrechters niet goed optreden.

  1. Sander Duin

   Scheidsrechter prima opgetreden. Speler HDM stond al stil toen speler DB tegen hem op beukte ….

 7. Philippe Tankink

  Goed gefloten. HDM eerder bij de bal. Val van DB was geen tackel. Doorrol erg overdreven. Schouderduw terecht rood. Domme actie in het heetst van de strijd. Doet hij vast nooit meer.

 8. steven-duyverman

  Mooie ingreep van HDM speler. Als Jaïr dit terugkijkt zal hij zich wel een beetje schamen.


Wat vind jij? Praat mee...