Jeroen Hertzberger: ‘Niet goed genoeg om Kampong pijn te doen’

Na de verloren finaleserie tegen Kampong (1-2, 2-2) was de teleurstelling van het gezicht van Rotterdam-icoon Jeroen Hertzberger af te scheppen. In de eindstrijd maakte underdog Rotterdam het heel spannend, maar slaagden ze er niet in om de eerste landstitel sinds 2013 te veroveren.

Staand tegen het hek waar de Rotterdamse vlag hing werd Hertzberger getroost door zijn vrouw. Even daarvoor liep de aanvoerder van Rotterdam met een van zijn drie kinderen in de arm met betraande ogen richting de dug-out om zich te voegen bij zijn teamgenoten die met een bedrukt gezicht in het niets staarden.

‘Het is ontzettend balen’, zegt Hertzberger leunend op zijn twee sticks met de zilveren medaille bungelend om zijn nek. ‘Ik denk dat we de eerste helft goed voor de dag kwamen. We pakken die voorsprong. In de tweede helft wil je graag doordrukken en dan loopt het uiteindelijk niet zoals wij willen. We spelen niet goed genoeg om bij Kampong in de cirkel te komen en ze pijn te doen.’

Geel brak momentum Rotterdam

De gele kaart van Menno Boeren vlak na het begin van het derde kwart haalde het momentum bij de Rotterdammers weg. Rotterdam, dat het eerste finaleduel een dag eerder met 2-1 had verloren, had voor rust op de Klapperboom die achterstand weggepoetst en leidde op dat moment met 2-1.

‘Die gele kaart was natuurlijk wel heel zuur’, blikt Hertzberger terug. ‘We deden twee dingen niet goed. Een is dat we voor vijf minuten met een man minder komen te staan. En we leverden ook veel ballen in. Kampong is een ploeg die goed kan passen. Dat heeft ons veel energie gekost. In plaats van dat wij Kampong stuk konden spelen, was het andersom het geval.’

Eerder in het duel waren de rollen omgedraaid en had Rotterdam een overtalsituatie van tien minuten. Duco Telgenkamp werd bestraft met een gele kaart nadat hij een strafcorner van Jip Janssen in het doel gleed. Daarbij kwam hij in botsing met Jochem Bakker. Scheidsrechter Coen van Bunge oordeelde dat het geen doelpunt was en stuurde Telgenkamp naar de strafbank voor zijn sliding.

Hertzberger: ‘We deden het prima in die fase. We pakken corners en een doelpunt. Dus dat is helemaal oké. Dat heeft hen veel energie gekost en daar wilden we dus op doorbouwen in de tweede helft. En ja, dat is helaas niet gelukt omdat we zelf meteen met een man minder kwamen.’

Slijtageslag vlak voor tijd beslist

De tweede helft werd een slijtageslag waarin de Rotterdammers Jesse van Minde en Guus Jansen last van kramp kregen. De tijd tikte richting de shoot-outs. Twee minuten voor tijd velde Jip Janssen uit zijn tiende corner het vonnis over Rotterdam. De 2-2 gelijkmaker was voor Kampong voldoende om de negende landstitel te pakken. ‘Het is natuurlijk heel zuur om zo laat alsnog te verliezen. Maar ja, hun corner is dan te goed om zoveel tegen te krijgen. Daar zit de pijn. Want bij shoot-outs had ik het nog wel willen zien.’

Met het vice-kampioenschap kwam er een einde aan een seizoen waarin Rotterdam in de slotfase van het seizoen zich ten koste van titelverdediger Pinoké plaatste voor de play-offs, waarna de ploeg in de halve finales afrekende met favoriet Bloemendaal.

‘We hebben natuurlijk een mooi seizoen gedraaid’, concludeert Hertzberger. ‘Ik denk dat we goede stappen hebben gemaakt en we doen weer mee in Europa. Finales moet je leren winnen. Daarin hadden we al een tijdje niet gestaan. Dat is ook weer een leermoment. Nu overheerst vooral de teleurstelling. De trots komt van de week wel.’

Jeroen Hertzberger verwerkt de teleurstelling van het verlies in de finale van de play-offs tegen Kampong. Foto: Willem Vernes